Tinerii unionişti colectează semnături pentru demiterea lui Igor Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO odip.md
FOTO odip.md

Membrii asociaţiei unioniste „Unirea ODIP” vor iniţia pe 1 aprilie o campanie de colectare a semnăturilor pentru demiterea preşedintelui Igor Dodon. Preşedintele asociaţiei, Vlad Bileţchi, şi-a anunţat intenţia miercuri, 29 martie, în cadrul unei acţiuni de protest la Reşedinţa de Stat, împotriva referendumul constituţional decretat de şeful statului, la care populaţia va fi întrebată dacă susţine predarea Istoriei Moldovei în şcoli.

Manifestanţii şi-au exprimat protestul şi faţă de declaraţiile preşedintelui că predarea limbii ruse trebuie să redevină obligatorie, transmite IPN.

„Vom strânge semnăturile de la 1 aprilie şi le vom depune în Parlament. Vom trimite şi la Comisia de la Veneţia, ca să se ştie şi acolo ce vrea populaţia Republicii Moldova”, a spus Vlad Bileţchi.

„Limba rusă poate fi introdusă sub formă de disciplină opţională, dar nu obligatorie. Este bine să cunoşti mai multe limbi, dar nu să te pună cineva cu forţa. Să te oblige este o crimă”, a spus Valeriu Ţăran, membru ODIP.

Otilia Dascăl, şi ea membră a organizaţiei, a spus că limba rusă este „limba cotropitorilor” şi nu ar trebuie în niciun caz să devină obligatorie. „Eu vreau să învăţ limba română, dar iată avem limba moldovenească. Vrem obligatoriu să fie şi limba română. Istoria Românilor eu vreau să o studiez, nu Istoria Moldovei, care este o istorie inventată”, a precizat tânără.

Secretarul Preşedinţiei, Ion Ceban, a ieşit la protestatari explicându-le că subiectul predării Istoriei Moldovei în şcoli este propus pentru referendum tocmai pentru ca populaţia să se expună. Cât priveşte declaraţiile privind limba rusa, şeful statului nu a dat vreo indicaţie, doar şi-a exprimat poziţia.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite