Politică

articolul anterior articolul urmator

Totul merge bine în scenariul lui Plahotniuc

25
9 Apr 2017 12:33:01
Răzvan Voncu
Vlad Plahotniuc FOTO Facebook
Vlad Plahotniuc FOTO Facebook

Încetul cu încetul, în buna tradiţie sovietică, totul începe să meargă strună în planul lui Vladimir Plahotniuc. Pe de-o parte, dodonul instalat preşedinte scuipă România, semnează adeziuni la Uniunea Eurasiatică, convoacă referendumuri pentru o aşa-zisă „istorie a Moldovei” şi anunţă introducerea obligatorie a limbii ruse în toate şcolile din Republica Moldova.

Nu are autoritate în nici unul dintre aceste domenii, căci funcţia sa e decorativă, dar îşi joacă rolul cu devotament.

Pe de cealaltă parte, majoritatea încropită de acelaşi Vladimir Plahotniuc face şedinţe comune cu guvernul român, vizitează Bruxelles-ul şi promite continuarea integrării europene, ba chiar arestează pentru corupţie un fost deputat. Are autoritate să facă absolut tot ce a declarat că va face, însă nu face mai nimic, pentru că rolul majorităţii nu prevede atingerea obiectivului de integrare în UE.

Totul, în cea mai deplină schizoidie. Ca şi cum minuscula Republică Moldova ar fi compusă, în realitate, din două ţări complet separate, cu agende diametral opuse.

Schizoidia e cu atât mai deplină, cu cât, în pofida anilor-lumină care despart cele două Republici Moldova, ele nu par deloc a se afla în pragul unei confruntări pe viaţă şi pe moarte. Dimpotrivă, coexistă foarte cordial, câteodată în persoana aceloraşi „patrioţi”, care trec de la o poziţie la alta ca şi cum ar schimb doar mesele într-un restaurant.

Idealul lui Plahotniuc a fost atins. Republica Moldova nici nu se îndreaptă cu toată viteza spre Uniunea Europeană, nici nu revine cu totul în braţele primitoare ale Maicii Rusii. Moscova nu-şi ia adio de la acest spaţiu pe care, în pofida adevărului istoric, continuă să îl considere al său, Bruxelles-ul continuă să spere că Basarabia se va trezi şi va vedea avantajele aderării la UE. Şi, mai presus, de toate, micii oligarhi din Republica Moldova vor continua să se îmbogăţească, nederanjaţi de un DNA care, la Chişinäu, nici nu există.

Dar asta e doar în mintea lor, a păpuşarilor unei scene amenajate cu mult înainte, înainte chiar de destrămarea URSS.

În realitate, Republica Moldova se scufundă într-un decalaj istoric faţă de restul lumii civilizate. Nu există bani pentru investiţii, nu apar locuri de muncă, infrastructura se degradează lent, dar iremediabil. Oamenii pleacă imediat ce pun mâna pe un alt paşaport, iar cei care rămân nu-şi doresc decât să poată plăti facturile. Adică să treacă viaţa şi, sub purtarea de grijă a încăpătoarei Biserici Ruse, să treacă Dincolo.

Până nu se vor trezi cetăţenii, planul stăpânilor lui Plahotniuc merge, însă, strună. Pentru ei.

În realitate, după cum atestă lovitura americană dată bazei aeriene siriene de lângă Homs, tendinţa globală este de progresivă suprimare a tuturor spaţiilor-tampon. Nu mai există zone de trecere care să profite de acest statut, făcând o politică de basculă. Sfâşierea Ucrainei este semnul eşecului unei asemenea politici, care nu poate fi purtată la infinit. Mai ales când nu ai resurse naturale şi nici stabilitate politică.

E o politică perdantă în primul rând pentru cetăţenii Republicii Moldova, care nu au nici o şansă de a ieşi din sărăcie. Blocarea aderării efective la UE va duce la încetarea ajutoarelor şi a garanţiilor financiare, în timp ce piaţa rusă, aflată ea însăşi în criză, nu are resursele de a prelua rolul Bruxelles-ului.

Până nu se vor trezi cetăţenii, planul stăpânilor lui Plahotniuc merge, însă, strună. Pentru ei.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

unul
9.04.2017, 13:27:44

"Bruxelles-ul continuă să spere că Basarabia se va trezi şi va vedea avantajele aderării la UE" Si care sunt asazisele avantaje ale UE? In afara de slugarnicia fata de banii corupti ai europei? Uitati-va la romani ca ei au fost acaparati de europa. Le e mai bine romanilor ca moldovenilor? Si-au pierdut pamanturile, padurile, industria, bancile etc Sunt Lefteri, daca UE nu le arunca cate o ciozvarta de euro mor toti de inanitie.

-5 (5 voturi)
Stefanescu Marian
9.04.2017, 13:33:27

Bună ideea cu "tendinţa globală este de progresivă suprimare a tuturor spaţiilor-tampon. Nu mai există zone de trecere care să profite de acest statut, făcând o politică de basculă.",poate o înţeleg şi moldovenii. Ca părere,schizofrenia în Moldova este generală fiindcă există "trei muschetari",toţi trei "moldovenişti" şi "statalişti" pre numele lor Dodon,Plahotniuc şi Maia Sandu numai au păreri diferite între între Est şi Vest: -Dodon vrea ca Moldova să facă parte din "lagărul rusesc" numit CSI -Plahtotniuc,ca moldoveanul imparţial,vrea şi cu Europa şi cu Rusia -Maia Sandu vrea o Moldovă europeană,dar suverană şi neutră. Iar poporul vrea cu cine le umple Burta.Din nenorocire,burta nu poate fi umplută decât cu banii Vestului.Dar dacă nu ai cap...vai de Burtă. Schizofrenia este totală în Moldova.Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.Păcat!Mai durează mult până se vor trezi "moldoveniştii" noştri.Îi va trezi,în final,foamea...

+3 (3 voturi)
unul
9.04.2017, 13:40:35

Stefanescu Marian " Schizofrenia este totală în Moldova.Ar fi de râs dacă n-ar fi de plâns.Păcat!Mai durează mult până se vor trezi "moldoveniştii" noştri.Îi va trezi,în final,foamea.." Si de ce credeti ca toata lumea trebuie sa gandeasca cu fundul, respectiv cu burtile?

-4 (4 voturi)
Stefanescu Marian
9.04.2017, 13:43:50

Cum de ce?Am spus-o,fiindcă nu au cap!..

+2 (2 voturi)
unul
9.04.2017, 13:50:43

Stefanescu Marian "Cum de ce?Am spus-o,fiindcă nu au cap!.." Pai moldovenii nu se identifica ca romani ! 75% s-au declarat Moldoveni, deci daca sunt moldoveni si nu sunt slugi la banii UE, nu rezulta ca sunt invers ca romanii?

-4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările