Politică

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu: În locul lui Dragnea, m-aş fi ocupat de Republica Moldova

15
5 Dec 2017 01:58:21
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO arhivă
FOTO arhivă

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu afirmă că, dacă ar fi fost în locul liderului PSD, Liviu Dragnea, s-ar fi ocupat de problema Republicii Moldova, mai ales că se apropie Centenarul Marii Uniri. Fostul şef de stat român sugerează că în această perioadă se creează mai multe oportunităţi în raport cu Republica Moldova, dar că politicienii români nu sunt capabili să le identifice.

Afirmaţia lui Traian Băsescu a fost făcută în contextul declaraţiilor precum că Liviu Dragnea ar trebui să se preocupe mai mult de partidul pe care îl conduce, decât de actul guvernării ţării.

„În locul lui Dragnea mă ocupam de, vine centenarul, de Republica Moldova. La noi politicienii nu ştiu ce e Republica Moldova şi ce oportunitate se creează în perioada asta şi în perioada următoare”, a declarat Traian Băsescu luni, 4 decembrie, la emisiunea „România 9” de la TVR1.

Tot în acest sens, fostul lider de la Cotroceni a menţionat că Dragnea putea să se preocupe şi de legile justiţiei „că e cu Parlamentul, e şeful majorităţii parlamentare”.

„El nu are calitatea de lider, este doar un preşedinte de partid”, a subliniat Băsescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

ion sbucium
5.12.2017, 04:16:25

Basescu in R.Moldova SIMULEAZĂ mare activitate "unionista". E rupt totalmente de cele ce se intampla in Europa si in R.Moldova. E zombat pe ideea fixa a unirii si nu vrea sa audă ca in UE nimeni nu are de gând sa scoată R.Moldova din proiectele, politicile UE de dragul unei uniri cu Romania egala cu MOARTEA sa. La fel Basescu nu poate pretinde REVANȘARD nici la părți din teritoriul Ucrainei. Basescu îndrugă verzi si uscate, bagă ca struțul capul in nisip sa nu vada adevarul cum R.Moldova este deja cuprinsa in Politica Europeana de Vecinătate (PEV), Parteneriatul Estic (PaE), in Acordul de Asociere (AA) cu UE, ca la Summitul PaE din 24 noiembrie de la Bruxelles R.Moldova i s-a deschis perspectiva clara ca după Zona de Comerț Liber DCFTA sa adere la Uniunea Vamala, Uniunea Digitala si Uniunea Energetica, la spațiul telefoniei mobile fără taxe la roaming si chiar la Zona Schengen, la care Romania de 10 ani nu poate sa adere. Președintelui Iohannis a declarat la sfârșitul Summit-ului PaE de la Bruxelles: ”Moldova este clar angajată pe calea europeană și, deocamdată, are Acordul de Asociere și toată legislația secundară care decurge acolo, între timp, este perfectată, dar trebuie toate acestea implementate și parcursul Moldovei trebuie consolidat. După care, Moldova trebuie ea să se hotărască dacă vrea să înceapă un parcurs care duce spre Uniunea Europeană sau nu. O scurtătură via unirea cu România cred că nu este o cale foarte fezabilă în acest moment.” Iar Johannes Hahn, comisarul european pentru Politica de Vecinătate și Negocierile de Extindere, a spus:„(Moldova, Ucraina și Georgia) au încheiat deja un acord de asociere cu UE. Acesta include un acord de comerț liber foarte cuprinzător. Acum, accentul trebuie să se pună pe implementarea și aplicarea efectivă a lucrurilor care au fost convenite. Este, deci, vorba despre a face. Dacă reușim acest lucru împreună cu partenerii noștri din est, impactul asupra nivelului de trai al oamenilor din această regiune va fi imediat. Perspectiva stabilității, prosperității și păcii s-ar îmbunătăți. Cred că asta contează cu adevărat pentru cetățenii acestor țări.” Istoria se desfășoară mai departe pentru R.Moldova si fără Basescu si fără poftele si planurile sale de NIMICIRE prin "unire" a acestui stat. Incapabil de a judeca treaz si de a vedea realitatea, Basescu continue sa cutreiere satele si orașele din R.Moldova cautând potcoave de cai morți.

-3 (5 voturi)
M Costi
5.12.2017, 07:38:12

Un politician care a promovat si mentinut la varful Puterii prin exarcerbarea disputelor , prin certuri si atacuri verbale la adresa adversarilor politici si chiar si fostilor colegi de partid , cum e Basescu , n-are nici un drept moral sa vorbeasca de Unirea dintre Romania si R. Moldova ! N-a facut nimic concret pt R. Moldova in cei 10 ( zece ) ani cat a fost presedintele Romaniei , chiar a pus bete-n roate guvernelor Romaniei care au acordat împrumuturi si ajutoare umanitare R. Moldova , asa incat mimarea interesului fata de basarabeni nu este decat un gest politicianist..

0 (2 voturi)
ion sbucium
5.12.2017, 09:04:14

Ce fel de UNIRE ci cum ea se poate face? - Prima etapa este "UNIREA" multilaterala - ASOCIEREA RM cu UE si cu toate cele 28 de state ale UE, inclusiv cu Romania - adică îndeplinirea Acordului de Asociere, reformarea tuturor sectoarelor si domeniilor, alinierea RM la standardele europene si atingerea unui nivel de viata COMPATIBIL pentru etapa a doua - ADERAREA la UE, adică trecerea din afara hotarelor UE in interiorul hotarelor UE, de la statutul de stat-membru ASOCIAT din Parteneriatul Estic, Vecinătatea Europeana la statutul de stat-membru al UE, asa ca Romania. Abia după ce R.Moldova va ajunge alături de Romania in componenta UE - abia atunci se poate de discutat de o UNIRE BILATERALA intre ele. Nicio Integrare in UE rapida pe scurtătura si nicio unire pe scurtatura pana atunci nu se poate face. Unicul lucru se poate de ACCELERAT mersul reformelor si de scurtat perioada de ASOCIERE a RM cu UE de la 10 ani la mai putini ani si respectiv si perioada a doua - de aderare a RM la UE. Daca Basescu ar înțelege cat de cat acestea - el n-ar fi trebuit sa piardă timpul cu PUN-ul lui Salaru si Gutu, n-ar trebui sa cheme lumea spre o unire IMEDIATA, ILEGALA si IMPOSIBILA pe scurtatura, dar s-ar preocupa de ASOCIEREA cât mai rezultativa a RM, de îndeplinirea AA , finisarea etapei întâi de integrare a RM (interconectarea la reteaua de gaze, reteaua electrica, aderarea RM la Uniunea Energetica, Uniunea Digitala si Uniunea Vamala si pregătirile de aderare la Zona Schengen - concomitent sau după Romania. Numai in astfel mod se poate de grăbit o viitoare UNIRE, dar nu cu povesti, basne ""unioniste" cum UE poate fi pusa in fata unirii ca "fapt împlinit" si impusa sa accepte in afara la orice reguli, politici si legi - o unirea cum Romania făcuta după tactica manelista cu bulucul si gura mare a moldovenilor la hotarul de pe Prut si cu "zdrobirea" acestuia.

0 (2 voturi)
ion sbucium
5.12.2017, 09:23:30

La concret un UNIONIST rațional ar trebui sa se IMPLICE ACTIV si sa influențeze mersul reformelor in RM - in justiție, sectorul bancar, in administratia locala, infrastructura, in asistenta sociala, învățământ, medicina etc. Parlamentul adopta legi, dar CUM ele se IMPLEMENTEAZĂ - acest lucru ar trebui sa-l monitorizeze OPOZIȚIA. UE acorda granturi, credite, fonduri - dar pe cat de judicios sunt folosite? In loc sa dădăcească PUN-ul lui Salaru, Basescu ar putea sa se deplaseze pe unele șantiere si sa vadă DE CE ÎNTÂRZIE interconectarea rețelei de gaze a RM la reteaua de gaze a Romaniei, din ce cauza atâtea ani se tergiversează interconectarea RM la reteaua electrica a Romaniei prin liniile de înaltă tensiune? Ce perspective are interconectarea RM la automagistralele din Transilvania, precum si a rețelei cailor ferate din Moldova la reteau de cai ferate a Romaniei - prin electrificarea lor si trecerea la standardele europene, la ECARTAMENTUL cailor ferate din Romania si UE? Sunt atatea de facut, de MONITORIZAT si de scos din impas, de corectat, dinamizat etc. - dacă cu adevarat se dorește o UNIRE LEGALA, ADEVĂRATĂ, EUROPEANA! Basescu, cu regret, se ocupa nu cu ceea ce trebuie...

+1 (3 voturi)
stelian PREDA
5.12.2017, 09:23:02

Cataclismul produs de acest Basescu-voda din loboda nu s-a terminat nici acum la noi in tara si -i tot sicaneaza si ademeneste pe cei di r.moldova cu tot felul de aiureli.El ar trebui exilat pe insula serpilor ca sa scapam definitiv de el.

-3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările