Politică

articolul anterior articolul urmator

Traian Băsescu: Maia Sandu a greşit. Nu aşa trebuia să cadă Guvernul. Să facă rapid alianţă cu Pavel Filip pentru a-l elimina de la putere pe Igor Dodon

9
12 Nov 2019 23:06:24
Autor: Iurii Botnarenco

Fostul preşedinte al României Traian Băsescu consideră că Maia Sandu „a greşit fundamental acum”, prin faptul că a provocat o situaţie ce a dus la căderea Guvernului. În opinia lui, soluţia cea mai corectă în noul context de la Chişinău este formarea unei majorităţi parlamentare proeuropene între ACUM şi PDM.

„Nu aşa trebuia să cadă Guvernul Maia Sandu cum a făcut dânsa, practic părând a fi o atitudine de frondă, de exercitare a unui orgoliu exacerbat. Adică s-a dus la o asumare de răspundere în condiţiile în care a fost prevenită să nu facă acest lucru”, a declarat Traian Băsescu ăntr-un interviu pentru Europa Liberă.

Traian Băsescu afirmă că, după ce a fost formată alianţa de guvernare ACUM-PSRM, ce avea obiectivul de a-l elimina pe Vlad Plahotniuc de la putere, Maia Sandu trebuia să întreprindă măsuri pentru a-l elimina de la putere şi pe Igor Dodon.

„Adică după ce Plahotniuc a renunţat la conducerea partidului, la calitatea de parlamentar, trebuia să aibă discuţii cu Filip şi să schimbe majoritatea parlamentară. Aşa a rămas să anunţe poporul că nu mai e la guvernare, ceea ce nu e bine, pentru că avea soluţia să schimbe alianţa. După ce Plahotniuc a renunţat la toate funcţiile şi s-a tranşat relaţia lui Filip cu Plahotniuc, avea toată perspectiva să schimbe alianţă şi să-i trimită pe socialişti în opoziţie. În loc să facă acest joc politic, inteligent şi necesar Republicii Moldova, a manifestat o ambiţie. Nu vreau s-o suspectez că a făcut acest lucru în pregătirea viitoarei sale candidaturi la preşedinţie, numai că până la alegerile prezidenţiale mai este un an şi ţara trebuia condusă de o alianţă care să nu fie pro-rusă”, a afirmat Băsescu.

Chiar şi în aceste condiţii, Băsescu e de părere că încă nu este târziu pentru o alianţă între ACUM şi PSRM.

„Eu zic că Maia Sandu să facă rapid alianţă cu Pavel Filip. O să mă porcăiască toţi analiştii din Republica Moldova, dar politicienii trebuie să fie pragmatici, nu poeţi. Ce au ei de rezolvat acum? Guvern! Fă Guvern, dna Sandu! Fă Guvern, cât mai poţi, pentru că Dodon o să ia din parlamentari - şi de la ACUM, şi de la Filip”, a mai spus Băsescu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

9 Comentarii

leuldinpanjshir99
13.11.2019, 00:23:38

Zise turnatorul securist Petrov, mare analist de politica externa care prevestea acum cativa ani ca Brexitul va fi respins la referendum de catre britanici si ca Maia Sandu va castiga presedintia Moldovei in fata lui Dodon ....

-2 (2 voturi)
Musceleanu
13.11.2019, 00:34:11

Capitanul Basescu mai bine s-ar duce sa urmeze niste cursuri INTENSE de limba engleza deoarece este foarte deficitar ... si la acest capitol .....(pe linga marinarie ...)

-2 (2 voturi)
Q Q
13.11.2019, 02:28:22

Sigur! Si Basescu putea mai multe da' n-a facut desi putea!

-1 (1 vot)
zbucium ion
13.11.2019, 04:27:52

Basescu si "unionistii"sai n-au PRINCIPII -ideologice,politice, MORALE, n-au limite, "linia rosie", lor li se permite orice numai sa se mentina la guvernare. Dupa atatea "masti" naucitoare jucate de ACUM, abia acum vedem ca ACUM e un bloc de "unionisti"ascusi, deghizati in pro- "evropeni""autentici", in realitate sunt FALSI pro-"evropeni", care s-au compromis enorm prin "aliansul" cu "ciuma rosie" a Moscovei. Dupa ce au ars toate podurile cu PDM, cine sa le faca poduri noi?

-1 (1 vot)
zbucium ion
13.11.2019, 07:51:13

ACUM, prin mijloace si metode departe de a fi DEMOCRATICE, EUROPENE, a incercat, chipurile, sa "elibereze" "statul capturat" R.Moldova si justitia ei. In realitate, scopul adevarat a fost invers. Hotii au strigat "hotii!" si sub masca luptei cu coruptia, cu "oligarhii", cum se face in "razboiul hibrid", au vrut sa COMPROMITA R.Moldova ca stat independent in fata partenerilor europeni si in fata cetatenilor R.Moldova, pentru a o lipsi acum si pe viitor de sprijinul, finantarea din partea UE, pentru a stopa Acordul de Asociere (AA) si implimentarea sa, a nu admite o "poveste de succes"in cadrul Parteneriatului Estic, pentru a captura si subordona Justitia si principalele institutii ale statului, a slabi statul independent R.Moldova, a-l aduce in pragul falimentarii, ca in final, "unionistii"sa propuna "UNICA SOLUTIE SALVATOARE" - moartea, disparitia, sacrificarea R.Moldova, "UNIREA" mortala pentru Romanie Mare. Planul B, de rezerva, in caz de esec - prevede impingerea R.Moldova in bratele Rusiei, cu indepartarea ei de UE si SUA, denuntarea Acordului de Asociere si prinderea RM in Uniunea Euro-Asiatica. Adica, daca Romania cea "unionista"nu poate ocupa si distruge statul cel mai neiubit de "unionisti"- R.Moldova, apoi lasa macar Rusia sa puna pe el stapanire si sa nu-i permita sa se asocieze LIBER cu UE. Ambii "frati mai mari"inteleg prea binem, ca daca RM reuseste sa implementeze AA si se integreaza in structurile UE, apoi de sub tutela, umbrela UE nici Rusia si nici Romania nu-l poate scoate pentru a-i impune in favoarea lor - fie "unirea", fie un nou "soiuz". "Unirea", planul A a decazut, ramane planul B - "soiuz"-ul ( "uniunea") cu Rusia.

-1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (9)

Modifică Setările