articolul anterior articolul urmator

Transnistria după Conferinţa de la München. Trei întrebări esenţiale pe care partenerii internaţionali ar trebui să le adreseze preşedintelui R. Moldova

22
11 Mar 2019 07:54:12
LARICS
Foto: Ia Pridnestroveţ (Eu sunt transnistrean). Sursă:/vk.com
Foto: Ia Pridnestroveţ (Eu sunt transnistrean). Sursă:/vk.com

22 Comentarii

Popa .Basca
11.03.2019, 08:23:58

Dondonelul are impresia ca va putea sa obtina o Moldova total aservita intereselor Rusiei,sustinuta din bani europeni.N-ai sa vezi,gunoiule!

+4 (4 voturi)
crihan ioan
11.03.2019, 09:37:57

Bunicul nenorocitului de Dodon , Simion , era gospodar vrednic in satul lui , Sadova , fostul judet Balti . Asta nu o spune oricine , ci o echipa de satrapi NKVD , rusi , in 1947 , dupa o ancheta stalinista . Caz agravant , Simion Dodon era membru in PNL , era vizitat , ca proprietar de gospodarie model , de ministrii agriculturii de la Bucuresti , era premiat cu diplome si pluguri de Ministerul Agriculturii din Romania si avea excelente raporturi cu jandarmii sefi de post de la Sadova si cu adjunctul lor , un anume Olaru . Ba mai mult , cauta sa-i prinda pe agentii sovietici parasutati . Daca ar sti bunicul ce face astazi nepotul ...

+3 (5 voturi)
Lucifer
11.03.2019, 10:21:35

Mda, sărmana Moldovă, locuită în proporţie de 80% de români/moldoveni, are două probleme grele moştenite de la administraţia Rusiei: - Transnistria, cu prezenţa armatei ruse - Găgăuzia, un fel de turci creştini pro-ruşi. De fapt, problema Moldovei este sărăcia. Moldova singură nu poate să-şi asigure dezvoltarea, îi trebuie un ajutor. Nici România nu poate să asigure dezvoltarea accelerată a Moldovei astfel încât România să fie atractivă. România nu este Germania care a făcut investiţii de mii de miliarde de Euro în fosta RDG (cu succes parţial....). Programul lui Dodon este, politic şi economic, absurd. Moldova ar trebui să fie un stat "punte între Est şi Vest", un copil adoptat de Rusia şi Uniunea Europeană, în care Rusia să-şi retragă armata din Transnistria iar Europa să dea banii! Aş zice că este o poziţie ridicolă, nici Rusia nu va părăsi Transnistria, nici Europa nu va da banii. Soluţia Moldovei este ORI-ORI, nu ŞI-ŞI. Dar soluţia ORI-ORI este o soluţie de FORŢĂ. Iar forţa se află raportul din triunghiul (Bermudelor...) Rusia -SUA+România- Europa(Germania), relaţie de forţă în care şi Moldova şi România sunt prea mici pentru un război aşa de mare. După alegerile recente din Moldova sunt în curs negocieri de FORŢĂ între marile puteri referitoare la Moldova, pe următoarele teme: -retragerea armatei Rusiei din Transnistria (oarecum în compensaţie cu ocuparea Crimeei de către Rusia...), poziţie susţinută de SUA+România+Israel -calea pro-europeană pentru Moldova, susţinută de Germania şi România. - interzicerea prezenţei NATO în Moldova, poziţia susţinută/ impusă de Rusia cu accept german şi israelian. Se joacă dur, cu cuţitele pe masă. Sper ca Moldova să nu fie sfârtecată ca Ucraina. Păcat că tocmai în acest moment România este slabă politic şi economic. Să fim optimişti, va ieşi soarele şi pe strada noastră.

+2 (6 voturi)
Andrei Tirighie
11.03.2019, 10:35:35

facem analize peste analize, dar evidența este că basarabia și ținuturile românești deznaționalizate de rusia sunt pierdute definitiv. culmea este că rusia este contrariată de resentimentele noastre, ale românilor. oricum, o fi și o parte bună : românii din românia să deslușească pericolul rusesc, care te învăluie cu o conductă, cu o făbricuță, cu o știre pe net, cu un partid socialist și până să-ți dai seama, începi să vorbești în limba de stat.

-4 (4 voturi)
Iosiv Varga
11.03.2019, 12:48:35

Vorbe multe fara rost! Intrebarea principala este :Romania poate sprijini R.MOLDOVA SA OBTINA UN TRAI MAI BUN DECAT CEL DIN TRANSNISTRIA? Romania nici nu este capabila -nici economic si nici politic -sa ofere acest ajutor,dealtfel despre ce vorbim? Transnistia este practic libera,independentacu armsata,parlament,moneda, proprie etc si cel mai important un nivel de trai net sup[erior moldovenilor saraci de dincoace de Nistru! Problema este de o chestiune economica si pe urma abia,etnica,religioasa etc Apoi TRANSNISTIA a facut referenduim si asteapta decizia lui PUTIN de ase uni cu RUSIA! Apoi RUSIA nu va mai musca inca odata de promisiunile SUA- DESIGUR NERESPECTATE!-ca nu desfasoara trupe NATO pe teritoriul fosteilor sateliti ai URSS!,deci RUSIA stie una si buna-cei in mana nu-i minciuna ! tRANSNISTIA va ramane cordonul sanitar al RUSIEI,alaturi de UCRAINA si MOLDOVA!

-4 (6 voturi)