VIDEO „Trebuie să restabilim încrederea cetăţenilor în instituţiile statului”. Discursul lui Igor Dodon în prima şedinţă a Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

Igor Dodon a ţinut un discurs în faţa deputaţilor noi-aleşi joi, 21 martie, în şedinţa de constituire a noului Parlament. Preşedintele a chemat toate fracţiunile la negocieri în vederea formării unei majorităţi parlamentare.

Stimaţi deputaţi, Doamnelor şi Domnilor,

Parlamentul ţării, ales la 24 februarie, are în general toată legitimitatea necesară – atît cea internă, cît şi cea internaţională. Sper că Dumneavoastră, în calitate de aleşi ai poporului, veţi reuşi să îndepliniţi promisiunile făcute în campania electorală şi acestea vor constitui principala preocupare pentru întreaga perioadă de exercitare a mandatului.


Astăzi, în Moldova s-a creat o situaţie care nu a existat în ultimul timp: ţara are un Preşedinte legitim şi un Parlament legitim, care au mandatul de încredere al poporului moldovenesc. Prin urmare, acum, sarcina noastră principală este de a forma un guvern legitim care să funcţioneze în interesul tuturor cetăţenilor Republicii Moldova. Avem în faţă un obiectiv fundamental – realizarea unor schimbări calitative în ţară.

Oamenii aşteaptă de la noi dialog şi înţelegere politică pentru a schimba situaţia în ţară, pentru a găsi compromisuri şi conciliere în interes naţional.
Cetăţenii Republicii Moldova, indiferent unde se află – în ţară sau peste hotare – ne privesc acum cu speranţă. Toţi se întreabă, adresîndu-ne şi nouă, actualei clase politice, aceeaşi întrebare. În cei peste 27 de ani de independenţă, ţara noastră a pierdut circa 1/3 din populaţie, şi, din păcate, oamenii continuă să plece. Ce va urma depinde în totalmente de noi, de clasa politică şi de voi – deputaţii noi-aleşi. Toate acţiunile noastre socioeconomice, politice, geopolitice trebuie să aibă ca obiectiv major – readucerea încrederii cetăţenilor în viitorul Republicii Moldova şi stoparea depopulării ţării. Dacă nu vom păstra poporul integru, orice proiect statal poate deveni inutil pe termen lung. Salvarea neamului trebuie să fie misiunea primordială a oricărei guvernări de la Chişinău.

Ce e de făcut în acest sens şi care ar trebui să fie, în opinia mea, priorităţile activităţilor noastre comune:

1. Mai întîi de toate, trebuie să restabilim încrederea cetăţenilor în instituţiile statului. Fiecare cetăţean al Moldovei, indiferent de naţionalitate, confesie, limbă de comunicare şi opinii politice, trebuie să simtă schimbări semnificative pozitive în domeniul apărării drepturilor şi libertăţilor sale din partea statului şi a instituţiilor statului. Evident că concetăţenii trebuie să respecte legile, dar fără a simţi frică şi spaimă pentru orice pas făcut sau declaraţie care nu convine celor ce controlează puterea în stat. Orice încercare a vreunui partid politic de la guvernare de a subordona sau de a impune cu forţa poziţia proprie, inevitabil va provoca repulsie din partea societăţii şi, mai devreme sau mai tîrziu, va produce consecinţe negative pentru cei care controlează puterea. Acest lucru trebuie să-l înţelegem cu toţii şi să demarăm schimbarea radicală în bine a situaţiei în ţară. Acest obiectiv se poate realiza doar prin desfăşurarea unor reforme reale şi complexe în domeniul justiţiei, consolidarea statului de drept, combaterea corupţiei. Toţi trebuie să fim egali în faţa legii şi să răspundem pentru acţiunile noastre. 

2. Avem nevoie de un salt economic calitativ, pe care îl putem realiza printr-o nouă politică economică, bazată atît pe crearea condiţiilor stimulatorii pentru cei care investesc şi creează locuri de muncă în Republica Moldova, lansarea unor proiecte naţionale de investiţii în infrastructură, cît şi pe valorificarea potenţialului nostru ce rezultă din activitatea politică şi economică externă echilibrată. Încercarea de a menţine în continuare creşterea PIB-ului la nivelul de 3-4% nu înseamnă o dezvoltare durabilă, ci mai degrabă este o încercare de a supravieţui. Elaborarea şi punerea în aplicare a Programului de dezvoltare accelerată este o sarcină esenţială pentru blocul economic în viitorul guvern. 

3. Echitatea socială trebuie să fie obiectivul de baza al guvernării. În ţara noastră există o mare diferenţiere a veniturilor diferitor categorii de cetăţeni. Sîntem obligaţi să asigurăm, pe baza unor reforme complexe, o creştere a nivelului bunăstării şi protecţiei sociale a oamenilor. Cetăţenii aşteaptă de la noul parlament şi guvern creşterea pensiilor şi salariilor, a indemnizaţiilor şi a altor tipuri de asistenţă socială, servicii medicale mai accesibile şi calitative, îmbunătăţirea semnificativă a calităţii vieţii păturilor social-dezavantajate ale populaţiei. 

4. Consolidarea statalităţii si reintegrarea teritorială a Republicii Moldova. Să nu uităm niciodată că strămoşii noştri, secole în şir, au apărat acest pămînt, iar datoria fiecăruia dintre noi este să păstrăm statalitatea şi integritatea ţării, să o dezvoltăm şi să o lăsăm urmaşilor cu mîndrie şi cu sentimentul datoriei împlinite. În acest an celebrăm 660 de ani ai statalităţii moldoveneşti şi este o mare realizare că la această etapă avem un stat independent, suveran, unit şi neutru. Pentru consolidarea statalităţii ţării, Preşedinţia, Guvernul şi Parlamentul trebuie să elaboreze o viziune comună a parametrilor de bază ai modelului de reglementare paşnică a problemei transnistrene, restabilirea integrităţii teritoriale a ţării în frontierele recunoscute la nivel internaţional, colaborînd în strînsă cooperare cu partenerii noştri internaţionali. 

5. Republica Moldova este un stat polietnic, cu tradiţiile sale naţionale în care coexistă zeci de etnii. Indiferent de naţionalitate, toţi sîntem parte a poporului moldovenesc şi avem aceeaşi datorie faţă de Patria noastră comună. 

Stimaţi deputaţi,

Sînt sigur că pentru implementarea cu succes a tuturor reformelor interne necesare în ţara noastră, trebuie să abordăm, cu multă atenţie şi responsabilitate, problemele de politică externă şi de cooperare internaţională. 
Astăzi, Moldova poate deveni o zonă de contact pentru diferite ţări, o regiune unde să se interfereze interesele economice ale vecinilor şi partenerilor noştri. Dar toate aceste interese externe trebuie să fie în acord cu interesele noastre naţionale. 
Timp de 27 de ani, noi ne tot confruntăm cu probleme şi dispute interne de ordin geopolitic.
Ce realizări am obţinut la ziua de azi? Sîntem membri ai CSI din anii ’90, avem acord de asociere cu UE şi regim de liber schimb din 2014, deţinem statutul de observator în Uniunea Euroasiatică din 2018, exportăm mărfurile noastre fără taxe şi spre est, şi spre vest, iar concetăţenii merg fără vize atît în Europa, în Rusia şi în ţările CSI, cît şi în alte zeci de state.
De ce mai avem nevoie? De ce continuăm să luptăm de pe diferite baricade? Haideţi, mai bine, să valorificăm acest potenţial, spre binele poporului. 
Acum doi ani, am propus să trecem la o politică externă echilibrată, deopotrivă prietenoasă şi cu Vestul, şi cu Estul, bazată pe principiul neutralităţii permanente a Republicii Moldova. Sper ca acest concept să fie apreciat de următoarea majoritate parlamentară şi să fie integrat în programul viitoarei guvernări. Politica externă a statului nostru trebuie sa fie nu atît proeuropeană sau prorusă, cît pro-Republica Moldova, orientată, în mod prioritar, spre interesul naţional al ţării. 
Noi nu avem puterea să decidem politica mare a lumii, dar haideţi să avem înţelepciunea de a nu deveni spaţiu de manevră în această politică globală. Ca lideri politici ai ţării, care reprezentăm un popor polietnic şi cu diverse orientări ideologice, de datoria noastră este să evităm tensiunile şi să nu ne implicăm în relaţii ostile cu vecinii şi cu partenerii noştri strategici. Nu ne putem permite să prietenim cu unii împotriva altora. 
Sper că veţi fi de acord că interesele geopolitice ale Republicii Moldova trebuie să fie subordonate celor naţionale, şi nu agendei politice impuse din exterior, aşa cum, din păcate, s-a întîmplat prea des în scurta noastră istorie politică. E timpul să reevaluăm lucrurile în acest domeniu şi sînt sigur că vom obţine mai multă apreciere şi respect din partea partenerilor de dezvoltare atît din Est, cît şi din Vest. 

Stimaţi deputaţi,

În încheierea discursului meu vreau să mă adresez cu un deziderat. 
Nimic nu este veşnic, mai ales în politica moldovenească. De aceea, vă îndemn să nu cădeţi prada trufiei si arogantei politice, pentru că acest păcat se va întoarce împotriva voastră. Mulţi au fost cei care au pus mai presus de orice ambiţia personală, iar acum sînt umiliţi politic. Gîndiţi-vă că oamenii au obosit de conflicte politice şi îşi doresc o viaţă decentă şi un progres vizibil al ţării. 
În acest context, va propun sa vă aşezati la masa de dialog, pentru a le arăta oamenilor că, cel puţin, puteţi discuta între voi. În calitate de Preşedinte al Republicii Moldova, intenţionez în curînd să invit, fiecare formaţiune în parte, la un dialog la Preşedinţie, pentru a discuta cumpătat şi responsabil, ce facem mai departe.

Totodată, vă anunţ oficial că, în calitate de Preşedinte, voi accepta orice majoritate, orice guvern pe care îl veţi crea prin negocieri între partidele politice care au obţinut votul de încredere din partea cetăţenilor. 
Nu voi aproba numai o majoritate şi un guvern alcătuit artificial şi nelegitim, din transfugi. Decît o guvernare a transfugilor, mai bine să ne judece încă o dată cetăţenii, la alegeri anticipate.
Acum soarta ţării e în mîinile voastre.
Sper să fie cu Doamne ajută ceea ce faceţi.
Eu vă doresc succes în lucrurile bune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite