Politică

articolul anterior articolul urmator

Trezirea din iluzie

25
22 Apr 2018 10:02:17
Răzvan Voncu

Oferta Ucrainei, de a permite transferul Armatei a 14-a din Transnistria în Rusia printr-un coridor garantat, este un adevărat turnesol.

Nu pentru intenţiile Moscovei. Acestea sunt limpezi. Fie că este vorba de discursul strategic de ordin intern (prezenţa militară în Transnistria este una dintre ultimele „ancore“ în regiune), fie că este vorba de cel diplomatic (trupele ruse sunt singura garanţie că vechiul conflict îngheţat din stânga Nistrului nu se va reîncălzi), nu există nicio intenţie de repatriere a efectivelor. Dimpotrivă.
 
Oferta de la Kiev dă, însă, mari bătăi de cap la Chişinău. Acolo unde coexistă până azi cererile repetate (şi zadarnice) de retragere a trupelor ruse şi absenţa oricăror măsuri concrete menite să facă imposibilă rămânerea acestor trupe. Mai ales acum, când, pe fondul conflictului foarte dur dintre Moscova şi Kiev, ucrainenii „au sigilat“ frontiera estică a Transnistriei. 
 
Teoretic, dacă declaraţiile autorităţilor de la Chişinău ar fi adevărate, ar fi trebuit ca Armata a 14-a să fi murit deja de mult de foame. Nu numai că nu s-a întâmplat asta, dar rotaţia personalului continuă normal (cum? pe unde?), iar trupele fac manevre şi exerciţii chiar mai mult ca înainte de criza din relaţiile ruso-ucrainene. Cum e foarte greu de crezut că Ucraina mai face acum vreo concesie Kremlinului, cred că e limpede cine permite libera funcţionare a trupelor ruse, în pofida campaniilor de discursuri împotriva prezenţei acestora.
 
De ce face elita politică de la Chişinău acest joc nu e greu de înţeles.
 
În primul rând, ea însăşi, această elită (oricât de „patrioată“ se arată ea în anumite zone) este produsul aceluiaşi scenariu moscovit ca şi prezenţa militară rusă în Transnistria. Cele două elemente, aparent antagonice, sunt intim legate, iar suitele de confruntări dintre ele, când nu au fost de-a dreptul regizate, au avut cu totul alte mize decât integritatea teritorială a Republicii Moldova.
 
În al doilea rând, Transnistria este unica garanţie a „stataliştilor“ de la Chişinău (şi... marea majoritate sunt „statalişti“!) că îşi vor păstra privilegiile care decurg din existenţa Republicii Moldova ca stat, fie şi eşuat. Asta explică şi reticenţa Moscovei de a integra Transnistria, după modelul Crimeei sau al Abhaziei şi Osetiei de Sud. Rusia nu are nevoie de o enclavă încercuită, dincolo de care să se afle o Republică Moldova a cărei unică perspectivă ar fi revenirea în cadrul României. Transnistrenii au primit cetăţenie rusă şi asistenţă, dar nu li s-a recunoscut independenţa: fineţea diplomaţiei ruse cred că nu trebuie să ne surprindă.
 
La fel de bine ştiu şi „stataliştii“ că, atâta timp cât vor continua să „lupte“ pentru reintegrarea Transnistriei, perspectiva europeană şi unirea sunt blocate. Republica Moldova rămâne într-o zonă gri, în care elita se îmbogăţeşte, iar cetăţenii trăiesc cum pot. Dacă Republica Moldova ar renunţa la Transnistria - cedând-o, de pildă, Ucrainei, căreia i-a fost smulsă în 1924, Rusia şi-ar pierde motivaţia de a o susţine şi foarte curând elita aflată la butoane ar trebui să dea socoteală cetăţenilor pentru modul în care a condus treburile publice din 1991 încoace.
E cazul să ne trezim din iluzie. Nici măcar bunăvoinţa Ucrainei nu va clinti Armata a 14-a. Clasa politică basarabeană are la fel de multă nevoie de ea, pe cât are ea nevoie de colaborarea Chişinăului.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Lucifer
22.04.2018, 10:30:23

Trist. Este tot mai evident că Moldova "joacă la două capete", financiar vorbind vrea să ciugulească de peste tot, dar sufletul ei este la Moscova. Da, aşa este, "stataliştii" moldoveni asta vor: Moldova să existe indiferent cum, chiar cu sprijin rusesc. Din punct de vedere al "românismului", Moldova nu mai este o ţară/ provincie românească. Ea este (încă!) o gubernie rusească, de fapt o latrină rusească. Ticăloşia guvernanţilor de la Chişinău este totală. Ca simplu cetăţean îmi pun întrebarea: DE CE trebuie România, în aceste condiţii, să ajute economic şi financiar Moldova?

+5 (9 voturi)
Adrian Foangă
22.04.2018, 11:21:15

Pai gata cu pomenile. Ajunge cat a dat Romania acestor "cersetori", dupa cum ii cataloga Banciu.

0 (10 voturi)
Manole Scarlat
22.04.2018, 11:49:24

Exact aşa e şi în România: "elita se îmbogăţeşte, iar cetăţenii trăiesc cum pot“.

+5 (9 voturi)
torcea flori
22.04.2018, 12:14:34

Indiferent de atitudinea conducătorilor, nu elitei conducătoare a Moldovei, România trebuie și va ajuta prin orice mijloace Moldova de peste Prut.Este datoria României! Pentru că Moldova de peste Prut face parte din România, oricât de mult deranjează pe "elitiștii" din zonele istorice românești ultimele intrate in componența Regatului!

+6 (12 voturi)
Michiu Stefan
22.04.2018, 12:14:56

Un adevar a la Polichinelle!Ce s-ar face paiata presedinte al asa numitei R.M?Pe cine ar mai decora el, daca nu pe criminalii care au ucis tinerii propriului popor pe care pretinde ca-l apara de...romanizare?Ce s-ar face clasa politica fara sansa permanenta a transnistrizarii R.M.?Este peste masura intelegerii omenesti cum poporul romanofon al acestui martirizat pamant suporta umilinte peste umilinte din partea ocupantului rus.Pericolul mortal pentru neamul romanesc (moldovenesc) este transnistrizarea R.M.

+8 (8 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările