Politică

articolul anterior articolul urmator

Ucraina riscă să se destrame

15
23 Feb 2015 08:50:07
George Damian
Liderii europeni împreună cu Petro Porosenko la „Marşul Demnităţii” din Kiev FOTO AP
Liderii europeni împreună cu Petro Porosenko la „Marşul Demnităţii” din Kiev FOTO AP

În ciuda mobilizării internaţionale în sprijinul Kievului la „Marşul Demnităţii”, Ucraina este în pericol să se destrame ca stat. De altfel, acesta pare să fie scopul final al Rusiei.

Deşi mai toată lumea se fereşte să spună lucrurilor pe nume, retragerea trupelor ucrainene din Debalţevo reprezintă un dezastru militar. Aproape că nu contează cifrele vehiculate în spaţiul mediatic când vine vorba de această retragere, în esenţă Kievul a pierdut controlul asupra unui nod feroviar strategic, iar separatiştii pro-ruşi au eliminat un important cap de pod de unde puteau fi lansate operaţiuni ofensive împotriva principalelor centre separatiste. Scăpaţi de presiunea reprezentată de prezenţa trupelor guvernamentale în Debalţeve, separatiştii îşi pot concentra acum forţele împotriva oraşului Mariupol de pe malul Mării Negre – unul din obiectivele mai vechi ale ofensivei ruse. De altfel, agenţia Reuters a informat că deja a început afluirea armamentului greu înspre Mariupol.
 
În primul rând, rebuie subliniat că toate aceste ample operaţiuni militare se petrec în timp ce armistiţiul de la Minsk este în vigoare. Conform hârtiei semnate în capitala Belarus în acest moment nu se mai duc lupte în Doneţk, iar armamentul greu este retras. Doar că hârtia diferă foarte mult de realitate. Pentru Moscova, negocierile de la Minsk au reprezentat o acţiune de protejare a imaginii, Rusia vrea cel puţin să mimeze dorinţa de pace. Războiul din Ucraina nu se va încheia până când Moscova nu îşi va vedea atinse obiectivele, armistiţiile nu au nici cea mai mică valoare.
 
În al doilea rând, se impune constatarea că operaţiunile militare ale separatiştilor sunt bine planificate şi bine duse la îndeplinire. În Doneţk acţionează miliţii formate din cetăţeni simpli care au pus mâna pe arme pentru a-şi proteja căminele de fascismul ucrainean – asta dacă ar fi să credem propaganda rusă. Doar că orice militar nu poate decât să invidieze coordonarea, precizia şi disciplina acestor miliţii puţin instruite. Plus că muniţia rebelilor nu se termină niciodată.
 
Nu ne rămâne decât să ghicim scopul final al Rusiei în acest conflict, de vreme ce nu prea putem avea încredere în declaraţiile oficiale, iar acest scop final pare să fie răsturnarea actualului regim de la Kiev. Pe măsură ce separatiştii ”eliberează” tot mai multe teritorii, poziţia întregii clase politice de la Kiev se şubrezeşte. Momentul în care va fi declanşat asaltul asupra oraşului Mariupol va indica faptul că Moscova nu îşi doreşte o transformare a Doneţkului într-o nouă Transnistrie. Pas cu pas vor fi cucerite nou teritorii, până când guvernul de la Kiev va intra în colaps.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

15 Comentarii

Nicholas Kazan
23.02.2015, 09:05:40

Doamne, cât de evident mai poate fi faptul că Ucraina Este Deja Destrămată!

+2 (4 voturi)
M.C
23.02.2015, 13:18:39

nu o spun cu rautate da' textul pe paragrafe ar fi mai usor de descifrat

+1 (1 vot)
x cogito ergo sum
23.02.2015, 16:10:06

Parca mai ieri dragii nostri ucraineni isi umflau muschii in fata noastra si ne faceau in ciuda construind canalul Bastroe .Acum doi sau trei ani declarau ca Romania este principalul lor dusman extern cu toate ca noi am fost mai mult decat pasnici cu ei . Nu de mult a trebuit ca judecatorii impartiali de la Haga sa ne faca dreptate in privinta delimitarii platoului maritim de langa Insula Serpilor si aceea furata de tovarasii sovietici si lasata plocon astora . Aud acum ca acesti vecini mai mult decat dusmanosi isi pierd tara ? Ar trebui cumva sa le plang pe umar si sa nu dorm noaptea de grija lor ca li se destrama tara aia a lor incropita din teritorii talharite de la vecini ? Cifra 12 ar fi perfecta pentru cate entitati statale ar iesi din Marea Ucraina .

+8 (8 voturi)
Michiu Stefan
23.02.2015, 19:12:00

Nu-i motiv de bucurie!In primul rand, Rusia o vrea pe toata,nu numai unele bucati cu fantezia Novorossia;in al doilea rand in cazul cand ar dori numai unele parti ale Ucrainei,fiti absolut siguri ca in nici un caz Rusia nu ne va invita sa ne recuperam teritoriile, le va pastra pentru ea, invocand criteriul demografic si... democratic. Asa ca nu avem nici un motiv sa ne dorim nici una dintre variante.Daca ofensiva va continua spre Mariupol cu eventuala cedare a acestui oras-port, atunci se va declansa declicul Occidentului si ajutoarele militare, instructorii si sanctiuni dure economico-politice vor schimba radical datele problemei.Cat e ea de mare, labartita pe doua continente, Rusia nu va putea trai singura iar dificultatile economice vor afecta profund poporul rus, care va pune de o noua perestroika.Se stie cum incepe un razboi, niciodata cum se termina!

-1 (5 voturi)
Goicea Niculae
23.02.2015, 21:04:34

Încaodata aventurismul criminal al neoconilor globalisti le-adus rezultate contrare planurilor inițiale. Prăbușirea regimului fascist maidanezi de la Kiev va aduce in sfârșit pacea si liniștea in Europa. Merkel si Hollande și-au făcut bine treaba, Europa poate sa răsufle ușurata.

+3 (5 voturi)

Vezi toate comentariile (15)

Modifică Setările