Politică

articolul anterior articolul urmator

Ucraina a prezentat la NATO dovezi ale participării armatei ruse în conflictul din Donbas

36
26 Nov 2016 17:54:01
Dan Nicu
Instalaţia de rachete şi artilerie ”Pantsir-C1”, din dotarea exclusivă a armatei ruse, a fost identificată în sud-estul Ucrainei, fiind demonstrată apartenenţa acesteia la o unitate militară rusească. FOTO: npovk.ru
Instalaţia de rachete şi artilerie ”Pantsir-C1”, din dotarea exclusivă a armatei ruse, a fost identificată în sud-estul Ucrainei, fiind demonstrată apartenenţa acesteia la o unitate militară rusească. FOTO: npovk.ru

În cadrul şedinţei anuale a Adunării Parlamentare a NATO, delegaţia ucraineană a prezentat un raport al grupului de voluntari „InformNapalm“, despre participarea unităţilor armatei regulate a Federaţiei Ruse în acţiunile militare din Donbas. Aşa cum menţionează autorii raportului, informaţiile au fost colectate timp de doi ani. În total, au fost fixate şi documentate 165 de incidente.

Analiştii au identificat elemente ale 45 de unităţi de infanterie ale forţelor armate ale Federaţiei Ruse. Este vorba despre trupe de infanterie motorizată, de artilerie, de tancuri, unităţi de apărare anti-aeriană, unităţi de cercetare şi diversiune, de lunetişti şi drone.

Cele mai multe grupe tactice pentru războiul cu Ucraina au fost formate pe baza unităţilor de infanterie motorizată a Districtului militar Sud, şi anume: brigăzile de infanterie motorizat nr. 136, nr. 18, nr. 17, nr. 19, nr. 205, nr. 33, şi nr. 34, brigada 291 de artilerie, şi baza militară nr. 7, dislocată în regiunea separatistă georgiană Abhazia, a cărei independenţă a fost recunoscută de Rusia.

În raport se subliniază că grupele tactice pe bază de batalioane sunt compuse, în mare parte, din soldaţi recrutaţi pe bază de contract, cu experienţă de luptă în aşa-zisele ”operaţiuni antiteroriste” din Caucazul de Nord (Cecenia, Inguşetia, Daghestan). De asemenea, există grupe din regiuni mai îndepărtate ale Rusiei.

Experţii au identificat în Donbas elemente din 12 unităţi ale trupelor de desant aerian. Ele erau folosite pentru a reacţiona în situaţii critice şi menţinerea iniţiativei în operaţiuni ofensive (Ilovaisk, Debalţevo, Aeroportul internaţional din Doneţk). Paraşutiştii ruşi au participat în aceste operaţiuni au participat în aceste lupte ca membri ai grupelor de asalt sau ca trupe de susţinere pentru unităţile separatiste, consideră autorii raportului.

Folosind acte fictive, aceştia ocupă funcţii-cheie  de la adjuncţi ai comandanţilor de unităţi până la specialişti care manipulează şi deservesc  tehnica modernă de luptă adusă din Rusia.

În regiunea desfăşurării operaţiunilor militare a mai fost documentată prezenţa a patru unităţi de infanterie marină, cinci unităţi ale Gărzii Naţionale a Federaţiei Ruse (majoritatea – militari angajaţi prin contract, care au experienţa operaţiunilor militare din Caucazul de Nord).

Voluntarii au mai descoperit în sud-estul Ucrainei elemente ale unităţilor de apărare anti-aeriană şi de trupe radiotehnice ale Federaţiei Ruse.

De asemenea, a fost descoperită cea mai nouă instalaţie rusească de rachete şi artilerie, ”Pantsir – C1”. S-a demonstrat că una dintre aceste instalaţii aparţine regimentului 606 Rachete reactive. Instalaţia de rachete ”Buk-M1”, folosită la doborârea avionului de pasageri MH17 în iulie 2014 este încă o dovadă a prezenţei trupelor şi tehnicii de acest gen din Federaţia Rusă în Donbas.

În Donbas luptă şi unităţi militare ruse dislocate anterior în Crimeea, arată autorii raportului.

Experţii au mai relevat faptul că în campania militară a Federaţiei Ruse din Siria participă nu mai puţin de 16 unităţi de trupe de uscat ale armatei ruse. Împotriva Ucrainei au luptat anterior 13 dintre acestea.

Autorii cercetării au ajuns la concluzia că provocarea de conflicte şi menţinerea focarelor de destabilizare şi a zonelor de operaţiuni militare mărturisesc despre întoarcerea Rusiei la ”haosul controlat” ca bază a politicii sale externe.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

36 Comentarii

catalin toader
26.11.2016, 18:29:42

Nu stiu cat mai intereseaza pe cineva dovezile Ucrainei. Chiar daca ar fi de domeniul evidentei interventia Rusiei in estul Ucrainei , liderii lumii par a se fi plictisit de acest conflict. Ucraina va trebui sa se descurce singura si avea de tras pana sa-si recapete controlul asupra provinciilor razvratite - cat despre Crimeea, pare ca a papat-o lupul. Pana la urma, singurul mod eficient in care NATO poate ajuta Ucraina ar fi ceva armament modern si mai ales instruirea trupelor. Nu cred ca NATO nu dispune de capacitatea tehnica de a urmari miscarile de echipament greu peste frontiera, numai ca lumea pare a avea alte griji acum.

+5 (13 voturi)
Sorin Barbul
26.11.2016, 18:35:46

Mai era nevoie de dovezi în epoca sateliților? E secretul lui Polichinelle.

+2 (10 voturi)
siri
26.11.2016, 19:31:20

Da,si? Cine mai are încredere în spusele ucrainenilor? La câte unități au menționat ei în raport să spună sărut-mâna că nu s-au oprit la Kiev.

-6 (20 voturi)
Papa Raţă
26.11.2016, 20:33:11

,,Haosul controlat,, va persista în meniul statului criminal kgb-ist până va demara maidanul pe Piața Roșie.. când va debuta - doamne ferește! - ,,haosul necontrolat,, Abia apoi continentul european va răsufla ușurat, dar nu pe mult timp fiincă va urma lunga și anevoioasa carantină a dezalcoolizării.. Vreo 200 de ani,, PS De remarcat că printre pacienți va fi și cea mai mare ,, coloană a 5-a,, a Molotovkăi cu tot cu bașkan

+2 (14 voturi)
Hawkeye...
26.11.2016, 21:06:18

Uff...Inca de la inceputul "Spectacolului" din Kiev v-am spus ca Ucraina va fi impartita intre rusi..si ceilalti.. S-a implinit "profetia".... Intrebarea este doar..cine va fi avea grija de Ucraina..din "vest"...? Rapunsul este...NOBODY..!

+3 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (36)

Modifică Setările