UE critică votul deputaţilor lui Dodon şi Şor prin care au redus atribuţiile Maiei Sandu: Limitarea puterii prezidenţiale s-a făcut netransparent şi pripit

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Uniunea Europeană a criticat votul deputaţilor socialişti şi a celor din Partidul Şor prin care au fost reduse atribuţiile noului preşedinte al Republicii Moldova. UE consideră că votul a fost unul pripit şi netransparent.

„În data de 3 decembrie, joi, Parlamentul Republicii Moldova a votat o serie de propuneri legislative, inclusiv cu privire la limitarea puterii prezidenţiale, depuse într-o manieră pripită şi netransparentă. Votarea a avut loc într-un mod care nu respectă procedurile parlamentare necesare”, se spune într-un comunicat de presă al UE. 

Mai mult, UE consideră că „votarea a fost susţinută de oameni identificaţi ca fiind implicaţi în corupţie şi în frauda bancară din 2014. Acest lucru prezintă, de asemenea, riscul ca legislaţia să poată servi intereselor particulare”.

„Aceste propuneri legislative au fost depuse la numai două săptămâni după ce poporul Republicii Moldova a ales un nou preşedinte. Alegerile au avut loc în aşteptarea ca viitorul preşedinte să îşi poată exercita funcţiile conform Constituţiei în baza căreia a fost ales. Prin urmare, este esenţial ca orice modificare cu privire la aceste funcţii şi puteri prezidenţiale să respecte procedurile necesare, prevăzute legal, inclusiv în ce priveşte controlul democratic”, spun reprezentanţii UE.

Uniunea Europeană se aşteaptă ca toţi factorii de decizie din Republica Moldova, o ţară asociată UE, să respecte statul de drept şi să garanteze democraţia, în conformitate cu aşteptările poporului şi principiile esenţiale ale ambiţiosului nostru Acord de Asociere UE - Republica Moldova. Parteneriatul Uniunii Europene cu Republica Moldova va rămâne axat pe oferirea de beneficii tangibile cetăţenilor Republicii Moldova.

Amintim că la şedinţa Parlamentului de la Chişinău de joi, 3 decembrie, noua majoritate parlamentară, neoficială, formată din deputaţii socialişti şi cei ai Partidului Şor au votat o serie de legi controversate şi criticare dur de către Platforma DA şi PAS, printre care transferarea Serviciului de Informaţii şi Securitate din subordinea Preşedinţiei, în subordinea Parlamentului. 

Votul s-a petrecut pe fundalul unui protest, organizat de Maia Sandu în faţa Legislativului, dar şi pe fundalul blocării tribunei Parlamentului de către deputaţii PAS şi ai Platformei DA, care au încercat în aşa fel să zădărnicească planurile majorităţii parlamentare, însă nu le-a reuşit. Totuşi, cei din Platforma DA şi PAS au anunţat că vor ataca legile respective la Curtea Constituţională, în speranţa că Înalta Curte le va anula.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite