UE evidenţiază necesitatea de a continua aplicarea agendei de reformă în Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Uniunea europeana - moldova

În timp ce a doua jumătate a anului 2020 s-a soldat cu retrogradarea standardelor şi reformelor statului de drept, alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 din Moldova au acordat un mandat clar şi puternic forţelor pro-reformă pentru a urmări o agendă ambiţioasă privind anticorupţia, un sistem de justiţie îmbunătăţit şi combaterea sărăciei, în conformitate cu angajamentele Moldovei în temeiul Acordului de Asociere.

Este concluzia unui raport privind implementarea Acordului de Asociere UE – Republica Moldova, publicat de UE marţi, 19 octombrie. Raportul este publicat înainte de cel de-al 6-lea Consiliu de Asociere UE-Moldova din 28 octombrie, transmite IPN.

„Salutăm angajamentul reînnoit al Republicii Moldova faţă de reformele în domeniile cheie ale relaţiei UE-Moldova, precum şi participarea activă la Parteneriatul Estic. Cele două alegeri care au avut loc în perioada de raportare au schimbat considerabil peisajul politic, cu un partid pro-reformator care a câştigat majoritatea parlamentară pentru prima dată în istoria Moldovei. Aceasta a deschis o perspectivă pozitivă pentru consolidarea în continuare a relaţiilor UE-Moldova şi pentru a lucra împreună la reformele mult aşteptate, recâştigând încrederea publicului în sistemul judiciar şi al administraţiei publice şi îmbunătăţirea climatului de afaceri şi investiţii al ţării”, a declarat înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe, vicepreşedintele Josep Borrell.

Comisarul pentru vecinătate şi extindere, Olivér Várhelyi, a adăugat că UE este alături de poporul Moldovei. „Ne-am angajat să sprijinim Moldova pro-reformă în redresarea şi dezvoltarea economică: Planul de redresare economică pentru Moldova, care se va mobiliza până la 600 de milioane de euro în următorii trei ani, precum şi Planul Economic şi de Investiţii pentru regiunea Parteneriatului Estic, inclusiv cele cinci iniţiative emblematice pentru Moldova, vor fi factori importanţi în acest sens”, a menţionat Olivér Várhelyi.

Raportul de la 19 octombrie, elaborat de Serviciul European de Acţiune Externă şi Comisia Europeană, prezintă stadiul actual al implementării reformelor în cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova, de la ultimul raport din 12 septembrie 2019, şi arată că UE şi Guvernul Moldovei au continuat să colaboreze la reformele din cadrul Acordului de Asociere UE-Moldova/Zona de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător (ZLSAC), în baza unor condiţionalităţi stricte. Reformele din sectorul justiţiei, în general, au înregistrat unele progrese, în pregătirea unei noi Strategii privind Justiţia pentru 2021-2024, şi adoptarea recentă a amendamentelor constituţionale de consolidare a independenţei sistemului judiciar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite