UE nu doar finanţează, dar şi taxează guvernarea de la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, domnul Pirkka Tapiola, prezentând „Raportul de progres” al Republicii Moldova pentru anul 2014. FOTO adevarul.ro
Şeful Delegaţiei UE în R. Moldova, domnul Pirkka Tapiola, prezentând „Raportul de progres” al Republicii Moldova pentru anul 2014. FOTO adevarul.ro

Dacă dezamăgirile moldovenilor sunt de scurtă durată, atunci europenii nu uită niciodată cine şi în ce condiţii le-a înşelat aşteptările. Prietenii noştri externi s-au convins că autorităţile de la Chişinău mai mult au mimat decât au întreprins reformele pe care şi le-au asumat.

La începutul lunii precedente, partenerii de dezvoltare ai Republicii Moldova au transmis Guvernului Gaburici un set de recomandări, structurate în 80 de pagini. Notele Informative sunt atât o radiografie a situaţiei precare în care ne-am pomenit, cât şi o „foaie de parcurs” pentru un stat asociat al Uniunii Europene. Acest document aparent informativ conţine o serie de soluţii pentru problemele stringente cu care Chişinăul declară ostentativ că se confruntă. În realitate, însă, guvernarea de ieri şi de azi se complace în a se victimiza şi a mai încerca să stoarcă banii contribuabililor europeni. Dar finanţatorii nu sunt moldoveni şi au constatat că „deşi existenţa neregulilor (în sistemul financiar-bancar – n.a.) era evidentă de la finele anului 2013, autorităţile nu au întreprins acţiuni semnificative până la finele lunii noiembrie 2014: reprezentanţii Guvernului în consiliul unei bănci nu au exercitat control asupra băncii (...)”.

În cazul delapidărilor de proporţii, adică a furtului estimat la un miliard de euro, europenii propun câteva reforme imediate (în mai puţin de 100 de zile): dezvăluirea valorii pierderilor suportate de stat din cauza BEM, Unibank şi a Băncii Sociale, tragerea la răspundere a celor responsabili, securizarea tuturor calculatoarelor şi registrelor celor 3 bănci, contractarea unei companii internaţionale de audit-investigaţie, elucidarea circumstanţelor prin care administraţia specială a BNM ar fi acoperit creditarea interbancară, reevaluarea acţionarilor bancari pentru asigurarea dezvăluirii beneficiarilor efectivi finali ş.a.

Partenerii europeni sunt implacabili şi în privinţa cu care se impedimentelor confruntă mediul de afaceri din Republica Moldova: implementarea reformelor a stagnat din cauza intereselor private şi a blocajului politic. Nici sistemul fiscal nu este racordat la standardele europene: lipsa clarităţii în raport cu regulile fiscale şi ineficienţele în sistemul de soluţionare a disputelor fiscale şi în sistemul de restituire a TVA reprezintă bariere. Dar punctul nevralgic nu doar al guvernării, ci şi al societăţii în ansamblu rămâne a fi corupţia instituţionalizată şi aproape generalizată: „fenomenul corupţiei este atestat în viaţa de toate zilele a cetăţenilor moldoveni. Corupţia se manifestă printr-o economie subdezvoltată şi încălcarea drepturilor omului. Potenţialii investitori, atât cei de peste hotare, cât şi cei din ţară, decid să investească în alte ţări decît Moldova”.

Pe aceeaşi notă dezolantă şi neconcordantă cu pretenţiile venalilor şi chiar ale penalilor din coaliţia de guvernare de la Chişinău, s-a exprimat şi şeful Delegaţiei UE în Moldova, domnul Pirkka Tapiola, într-o conferinţă de presă susţinută la începutul săptămânii. Excelenţa Sa a accentuat că „s-a înregistrat un progres minim în domeniul justiţiei şi al combaterii corupţiei”, iar „viitorul suportului (financiar – n.a.) oferit de UE va fi periclitat dacă problemele din sectorul financiar-bancar nu vor fi soluţionate satisfăcător”. Oficialul european a precizat că din ultima tranşă oferită Moldovei s-au reţinut deja 1,8 mln euro şi această sumă nu mai este recuperabilă.

Întrebat despre sustragerea miliardului de euro din bănci, diplomatul european a opinat că nu îşi poate explica cum se pot fura atât de mulţi bani dintr-o ţară atât de mică. Nedumerirea lui Tapiola demonstrează la ce nivel a ajuns nemulţumirea partenerilor europeni şi americani. Aceştia au înţeles că băieţii şmecheri de la guvernare nu sunt atât de imaculaţi precum par şi că au multe rufe murdare în sertar. A devenit limpede că în pofida discursurilor pompoase oficialii moldoveni au fost şi sunt corupţi până la oase. De aceea UE şi-a schimbat percepţiile şi nu mai vrea să fie formal considerată o „vacă sfântă” pe care viţeluşul moldovean continuă să o mulgă, fără s-o asculte. Se pare că a venit timpul înţărcării (adică al taxării), nu doar al finanţării.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite