UE vrea să desfăşoare în Republica Moldova o campanie de informare privind integrarea europeană

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman şi

şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola FOTO:parlament.md
Preşedintele Parlamentului, Igor Corman şi şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola FOTO:parlament.md

Intenţia a fost discutată în cadrul unei întrevederi a preşedintelui Parlamentului, Igor Corman, cu şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova, Pirkka Tapiola.

Potrivit unui comunicat, în cadrul întrevederii au fost discutate subiecte referitoare la implementarea agendei de reforme în Republica Moldova, perspectivele Summitului de la Vilnius pentru realizarea parcursului de integrare europeană a ţării noastre, aspectele social-politice din Republica Moldova, dar şi evoluţiile procesului de soluţionare a conflictului transnistrean.

Cu referire la reformele iniţiate în ţară, Igor Corman a subliniat că Parlamentul este în aşteptarea propunerilor din partea grupului de lucru creat pentru reformarea Procuraturii Generale, menţionând că este realist ca acestea să fie discutate şi aprobate în sesiunea de toamnă a Parlamentului. În context, Igor Corman a subliniat importanţa monitorizării implementării cadrului legal care urmează a fi aprobat întru reformarea Procuraturii Generale.

Preşedintele Parlamentului a reconfirmat angajamentul autorităţilor de la Chişinău de a continua parcursul de integrare europeană. Igor Corman a reiterat că obiectivul Republicii Moldova este parafarea Acordului de Asociere în contextul Summitului Parteneriatului Estic de la Vilnius din toamnă şi ulterior semnarea acordului pe parcursul anului 2014, după finalizarea procedurilor tehnico-juridice.

„Lucrul cel mai important pe care îl facem noi, aici, în Republica Moldova, sunt reformele prioritare, care pot fi realizate pe termen scurt. Acest lucru îl facem nu doar reieşind din dialogul cu Uniunea Europeană, ci pentru cetăţenii noştri. Este important ca locuitorii Republicii Moldova să aibă sentimentul că, într-adevăr, schimbările se produc şi aici trebuie să ştim să folosim tot sprijinul pe care îl avem din partea Uniunii Europene”, a remarcat Preşedintele Parlamentului.

La rândul său, şeful Delegaţiei UE în Republica Moldova a apreciat progresele înregistrate de Republica Moldova pe calea integrării europene şi a încurajat autorităţile să continue implementarea agendei de reforme.

„Munca depusă de autorităţi în realizarea cerinţelor tehnice privind liberalizarea regimului de vize demonstrează fermitate pentru integrarea europeană a Republicii Moldova. Trebuie să lucrăm împreună pentru o Moldovă democratică şi prosperă”, a menţionat Pirkka Tapiola.

Totodată, diplomatul european a remarcat importanţa dialogului între Republica Moldova şi Uniunea Europeană şi a anunţat că UE îşi propune să desfăşoare o campanie de informare privind integrarea europeană, în parteneriat cu autorităţile de la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite