Politică

articolul anterior articolul urmator

Ultimatumul Moscovei şi asaltul asupra Chişinăului

7
26 Jun 2015 16:42:54
George Damian
Zinaida Grecianii, în Parlamentul Moldovean, alături de socialişti
Zinaida Grecianii, în Parlamentul Moldovean, alături de socialişti

În Republica Moldova revine permanent întrebarea dacă alegerile locale au vreo componentă geopolitică? De ce ar trebui să discutăm despre politica externă în loc să analizăm în detaliu performanţele administrative? Ce treabă are Moscova cu Chişinăul?

Orice discuţie serioasă despre performanţe administrative porneşte de la câteva chestiuni elementare: ce buget are respective primărie, ce posibilităţi are să mărească acest buget? Până unde se întinde autoritatea primarului când vine vorba de cheltuirea bugetului? Care este influenţa şi componenţa consiliului local? Pentru Chişinău răspunsurile sunt destul de clare şi sunt reflectate în modul în care arată oraşul.
 
Însă bătălia din acest moment, în turul al doilea pentru primăria Chişinăului este una care chiar are legătură cu orientarea geopolitică şi stilul de a face politică. Socialista Zinaida Greceanîi a evitat dezbaterile în direct cu liberalul Dorin Chirtoacă şi a preferat o discuţie cu o jurnalistă. Iar în cursul acestei discuţii a avut două declaraţii care sunt determinante pentru ce înseamnă viziunea socialiştilor faţă de Republica Moldova.

În primul rând, Zinaida Greceanîi susţine că trebuie denunţat Acordul de Asociere al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană şi trebuie refăcută relaţia cu Moscova în direcţia aderării la Uniunea Eurasiatică coordonată de Rusia. Pentru oricine doreşte să se lămurească ce înseamnă Uniunea Eurasiatică a Rusiei evenimentele din Armenia ar trebui să fie clare. Armenia a refuzat să semneze un Acord de Asociere cu Uniunea Europeană şi a preferat să devină parte a Uniunii Eurasiatice, motivul principal fiind că astfel va avea o creştere economic mai mare. Ei bine, Armenia nu doar că nu a avut parte de nicio creştere economică, dar giganţii energetic din Rusia au decis să scumpească (nu foarte mult) tarifele la energia electrică – paiul care a rupt spinarea cămilei. Dacă socialiştii în numele cărora candidează Zinaida Greceanîi reuşesc să preia controlul asupra Republicii Moldova, atunci evoluţiile asemănătoare celor din Armenia nu sunt excluse la Chişinău. Ideea este de decuplare a Republicii Moldova de Uniunea Europeană şi reîntoarcerea sub tutela Moscovei.

În al doilea rând, ajungem la declaraţia Zinaidei Greceanîi care demonstrează modul în care ea înţelege să facă politică: a spus că nu regretă declaraţia din 2009, când a ameninţat cu deschiderea focului asupra tinerilor care manifestau în stradă. Evenimentele din 7-9 aprilie 2009 de la Chişinău nu au fost total lămurite nici până în ziua de azi, însă indiferent de orice discuţie un lucru este clar: autorităţile au acţionat în afara legii, nu a fost respectată nicio prevedere legală pentru reţinerea celor bănuiţi de infracţiuni. Zinaida Greceanîi nu vede nicio problemă în asta şi nu regretă ameninţarea cu folosirea armelor de foc. Autoritarism politic, acţiuni extrajudiciare ale organelor de forţă şi cuplare la vectorul geopolitic al Rusiei – cam asta este ce propune Zinaida Greceanîi. Ultimatumuri bazate pe forţă. Moscova lui Stalin era administrată impecabil, însă am îndoieli că toţi cei care îşi declară susţinerea pentru Greceanîi ar fi vrut să trăiască în Moscova lui Stalin.

Alegerile pentru Chişinău se desfăşoară pe 28 iunie, ziua când se împlinesc 75 de ani de la emiterea ultimatumului sovietic pentru anexarea Basarabiei. Tot un ultimatum extrajudiciar, bazat pe forţă şi ameninţare.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Dan Cartenie
26.06.2015, 18:06:17

Alegerea primarului capitalei R. Moldova are o ridicată miză geopolitică! Votați Dorin Chirtoacă, în materie de cultură și civilizație lumina vine de la Apus și nu de la Răsărit. Pentru a supraviețui, R. Moldova trebuie să iasă din sfera de influență rusă.

+3 (7 voturi)
Paun Al
26.06.2015, 18:36:50

Problema de fond nu este ce vrea o "Zinaidei Greceanîi" , sau un alt politician . Problema ar fi ce vrea majoritatea moldovenilor . Daca ei , ca si noi de altfel , sunt constienti de ce vor , de ce este bine pentru ei ? Pentru ca daca lucrurile se vor intampla dupa cum vrea o "Zinaidei Greceanîi " sau alt nume ... inseamna ca moldovenii , ca si noi , isi dau soarta in mana unora ca astia . Si atunci nu vad de ce sa se planga de rezultate .

+4 (4 voturi)
Stefanescu Marian
26.06.2015, 19:26:16

Cei care ştiu,pot şi vor trebuie să-i ajute pe moldoveni ACUM(mă refer la guvern şi la alte instituţii româneşti).Este o luptă decisivă la Chişinău care poate înclina balanţa sensibilă dintre UE sau Asia lui Putin.Să nu pierdem momentul,să tratăm serios aceste alegeri,este doar vorba despre viitorul unei ţări frăţeşti.

+3 (5 voturi)
Cristi Enciu
26.06.2015, 23:30:49

Gloata isi doreste dictatura,elitele adevarate isi doresc democratie,guvernantii nic una nici alta,mizeaza pe haos.vom avea s-au dictatura s-au haos si cat mai putina democratie.

0 (2 voturi)
Basarabean Deportatul
27.06.2015, 08:44:50

Astăzi nu e voie de scris comentariu despre alegeri. Nimic despre actualile alegeri locale. Dar situația din RM ”independentă”, dupa Mișcarea de Eliberare Națională din a. 1988 - 1991, avînd scopul eliberare de regimul comunist și eliberarea de influiența Rusiei nu s-a schimbat cu nimica. Am avut Președinți tot pe marii funcționari comuniști din perioada urss (Snegur, Lucinskii, Voronin), care în acea perioadă urss au fost avansați la funcții înalte comuniste de Moscove cu acordul KGB; dar dupa dînșii suntem conduși de urmașii lor de sînge și foștii lor subalterni, aleși (votați) masiv: - Filat, Leancă (PLDM) și Diacov, Lupu, Plahotniuc (PD), Dodon, Greceanîi (PSRM) Rezultatul alegerilor depinde mult că cetățenii sunt MANIPULAȚI de mass-media, jurnaliști, blogheri ”cumpărați și răscumpărați” de propaganda Rusiei și de oligarhii din R Moldova - Plahotniuc, Filat, Voronin, Lucinskii, verișorii Țopa.

+4 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările