Un an de succes pentru relaţia Uniunea Europeană - Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeană şi Parlamentul European îi promit Chişinăului sprijin pentru aderarea la spaţiul de comerţ liber şi liberalizarea vizelor, însă nu pot ajuta direct în conflictul transnistrian, deoarece „nu ţine de competenţa lor să decidă“.

Premierul Moldovei Vlad Filat s-a întâlnit într-o vizită politică la Bruxelles cu preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso şi preşedintele Parlamentului European, Jerzy Buzek. Filat a discutat despte aderarea la spaţiul de comerţ liber, liberalizarea vizelor şi Transnistria cu cei doi lideri europeni.

Barroso l-a felicitat pe Filat pentru realegere şi a descris anul 2010 ca fiind un an al progresului în relaţia UE - Moldova.

UE, NU DOAR O DESTINAŢIE GEOGRAFICĂ

Barroso a anunţat „pregătiri şi mai intense“ pentru aderarea Republicii Moldova la zona comerţului liber şi a spus că UE oferă sprijin practic acestor pregătiri prin „sisteme tehnice şi financiare care se vor diversifica în anii următori“.

În ceea ce priveşte regiunea transnistreană, preşedintele Comisiei Europene a spus că UE nu poate decide soarta conflictului, dar va continua să sprijine Moldova să ajungă la un rezultat rezonabil.

Filat a declarat că acordul de asociere este pentru el un obiectiv foarte clar, care urmează să ofere dreptul cetăţenilor moldoveni la mişcare liberă şi la spaţiul comerţului liber „şi, cel mai important lucru, cetăţenii moldoveni vor putea să acceadă la valorile UE“.


Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite