Un deputat PAS anunţă crearea grupului de anchetă a „ilegalităţilor de la Moldsilva”. Reacţia instituţiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Deputatul Radu Marian
Deputatul Radu Marian

Deputatul PAS Radu Marian anunţă despre crearea unui grup de lucru parlamentar, împreună cu deputaţii PAS Vladimir Bolea, Galina Sajin, Lilian Carp şi Ion Groza, care să investigheze „ilegalităţile comise la Moldsilva”.

Potrivit deputatului, se taie cu 40% mai mult lemn decât limita anuală autorizată de Guvern. În cadrul acestui grup, se va solicita implicarea CNA, SIS, Inspectoratului pentru Protecţia Mediului şi experţi în domeniu, se arată într-un comunicat de presă al Partidului Acţiune şi Solidaritate, citat de IPN.

„Veniturile din vânzarea acestui lemn tăiat ilegal se ridică la cel puţin 127 milioane de lei, dintre care un jumătate ar merge către şefii ocoalelor silvice şi conducerii centrale Moldsilva, protejată de PSRM. „Дележка дин делянкэ” (aşa este poreclit procesul) pentru lemnul tăiat ilegal s-ar face în felul următor: 25% pădurarului, 25% inginerului şi şefului de ocol, 50% - şefului de întreprindere şi conducerii Moldsilva”, a scris Radu Marian pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Radu Marian, tăierea ilegală este o problema mult prea importantă pentru a fi ignorată, mai ales în situaţia în care Moldova se află pe ultimul loc în Europa după ponderea suprafeţelor împădurite din total.

Într-un comentariu pe pagina de Facebook, Moldsilva acuză presiuni care vor afecta activitatea ulterioară în ramura silvică. „Conducerea şi corpul de directori ai Agenţiei Moldsilva îşi rezervă dreptul de adresare în instanţele de judecată la orice calomnii aduse silvicultorilor de către politicieni şi alţi adepţi ai ramurii silvice, cu scopuri meschine şi denigrare”. Instituţia cere formarea unui grup de lucru din specialişti în domeniu şi savanţi ai Academiei de Ştiinţe a Moldovei, care să evalueze situaţia reală în ramura silvică şi să studieze amănunţit orice caz reclamat, „pentru a nu permite interpretărilor eronate să afecteze dezvoltarea patrimoniului verde al ţării”.

Solicitat de IPN, Nicolae Munteanu, inginerul şef silvic al Moldsilva, a declarat că Agenţia şi colegii din teritoriu au mai fost acuzaţi de pretinse încălcări ca, până la final, să se rămână doar la nivelul discuţiilor. Dacă grupul de lucru anunţat va fi creat, îi va acordat tot sprijinul necesar.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite