Un fost deputat avertizează cu privire la evenimentele legate de 9 mai: Agenţii ruşi ar putea să încerce să repete la Chişinău scenariul lansat în Ucraina în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Chiril Moţpan FOTO IPN
Chiril Moţpan FOTO IPN

Fostul deputat Chiril Moţpan, ex-preşedinte al Comisiei Securitate Naţională, formulează îngrijorări cu privire la posibile provocări în cadrul manifestaţiilor legate de ziua de 9 mai şi îndeamnă oamenii „care vor pace” să nu participe la manifestaţiile respective, transmite IPN.

„Există o mare probabilitate ca pe 9 mai, agenţii ruşi, reprezentaţi de comunişti şi socialişti, să încerce să repete scenariul care a fost lansat în Ucraina în 2014, când forţele pro-ruse au ieşit cu panglici bicolore la mitinguri cerând crearea aşa-numitei Novorossiya. Pe 9 mai liderii forţelor politice pro-ruse din Republica Moldova s-ar putea să-şi dorească destabilizarea situaţiei în Chişinău. Să nu uităm că pe teritoriul Transnistriei se află un contingent destul de mare al forţelor armate ale regimului separatist, dar şi Grupul Operativ al Trupelor Ruse, care pot sprijini tulburările inspirate de agenţii ruşi”, scrie politicianul pe pagina sa de Facebook.

În calitate de participant la conflictul militar din 1992, Chiril Moţpan face trimitere la începutul anilor '90, „când un val de operaţiuni speciale, cauzate aparent de serviciile speciale ale Federaţiei Ruse, au cuprins o serie de state care-şi declaraseră independenţa. Aşa s-a întâmplat în Osetia de Sud şi Abhazia, în Crimeea dar şi în Transnistria, care a ajuns pe mâna unor marionete ale Kremlinului”.

Potrivit lui, în condiţiile când peste Republica Moldova planează nu doar o ameninţare teoretică, ci una cât se poate de reală, „oficialii de la Chişinău sunt obligaţi să acţioneze rapid şi radical:
• Regiunea transnistreană a Republicii Moldova trebuie recunoscută oficial drept teritoriu ocupat de Rusia, iar Parlamentul să se pronunţe corespunzător deciziei APCE;
• Parlamentul ar trebui să ceară dislocarea pe teritoriul Republicii Moldova a trupelor de menţinere a păcii ONU, a aşa-numitelor „căşti albastre”, ceea ce ar descuraja escaladarea conflictului militar pe teritoriul tării noastre;
• Parlamentul ar trebui să ceară sprijin militar de la Ucraina în cazul unei operaţiuni militare deschise împotriva Republicii Moldova. Lucru care ar preveni ameninţările la adresa securităţii statului nostru”.

Fostul preşedinte al Comisiei Securitate Naţională îndeamnă populaţia să nu participe la manifestaţiile organizate de 9 mai.

„Fiecare om care doreşte pace, care spune “niciodată nu repetăm”, nu poate participa pe 9 mai la acţiunile propagandistice ruseşti, alături de cei care vor scanda „dacă trebuie, repetăm”. Aceasta ar însemna susţinerea indirectă a desfăşurării unei alte aşa-zisă „operaţiune specială” a Federaţiei Ruse, deja pe teritoriul nostru. Toată lumea este astăzi alături de Ucraina în lupta ei eroică împotriva răului. Va fi şi alături de noi, dacă nu ne vom vinde demnitatea. Nu ne putem baza pe mila agresorului. Şi nimeni nu-i atacă pe cei puternici şi determinaţi să-şi apere independenţa şi dreptul la viaţă. Uniţi suntem puternici”, afirmă Chiril Moţpan

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite