Un grup de jurnalişti de investigaţie va monitoriza profilurile viitorilor deputaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Un grup de jurnalişti de investigaţie va monitoriza, în baza unor indicatori de integritate, listele candidaţilor prezentate de partidele politice şi potenţialii candidaţi ai formaţiunilor politice sau candidaţii independenţi în circumscripţiile naţionale şi uninominale. Acţiunile se vor realiza în cadrul iniţiativei civice „Pentru un Parlament Curat 2018”, lansate de patru organizaţii neguvernamentale vineri, 13 iulie, transmite IPN.

Cele patru organizaţii sunt Asociaţia pentru Democraţie Participativă ADEPT, Asociaţia Presei Independente (API), Centrul de Analiză şi Prevenire a Corupţiei (CAPC) şi Centrul de Investigaţii Jurnalistice (CIJM). Monitorizarea se va face în baza a patru criterii. Este vorba despre integritatea în activitatea politică, integritatea în gestionarea averii şi a intereselor personale, integritatea în exercitarea funcţiilor publice sau de partid şi cazierul judiciar.

Organizaţiile îşi mai propun să promoveze votul informat şi conştient al cetăţenilor la alegerile parlamentare viitoare, dar şi a principiului integrităţii persoanelor cu funcţii publice.

Totodată, scopul urmărit este asigurarea unei informări cât mai largi a cetăţenilor cu drept de vot din Republica Moldova despre candidaţii la funcţia de deputat în viitorul legislativ. În total, urmează să fie monitorizaţi în jur de 450 de potenţiali candidaţi în campania preelectorală. Ca urmare, în perioada electorală, urmează să fie elaborate în jur de 250 de profiluri ale candidaţilor înscrişi pe liste de partid, care se vor înregistra pentru alegeri şi ale candidaţilor independenţi înregistraţi.

Directorul executiv al API, Petru Macovei, a spus că este dreptul cetăţenilor să cunoască persoanele pentru care îşi vor da votul la viitoarele alegeri.

„Deputaţii în Parlamentul Republicii Moldova trebuie să fie oameni demni de această funcţie, care vor lucra pentru binele poporului, nu pentru grupuri de interese. Deseori au fost promovaţi în funcţii publice, în Parlament, în Guvern sau în alte structuri, persoane care ulterior nu au fost la înălţimea aşteptărilor”, a spus Petru Macovei.

Preşedinta CIJM, Cornelia Cozonac, a declarat că este foarte important ca societatea civilă să informeze cetăţenii ca să-şi dea votul corect. „Sperăm că o să ne ajungă puteri şi capacităţi ca să putem documenta toţi candidaţii care aspiră la funcţii publice, astfel încât să vedem cât de integri sunt ei, care le sunt şi păcatele”, a spus Cornelia Cozonac.

Organizaţiile fondatoare ale iniţiativei civice „Pentru un Parlament Curat” au realizat monitorizări similare ale candidaţilor la alegerile parlamentare din 2009, 2010 şi 2014.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite