Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Poliţişti care au declarat că se vor subordona Guvernului Maia Sandu, suspendaţi din funcţie. Andrei Năstase: Oamenii sunt persecutaţi

2
12 Jun 2019 09:59:21
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO captură video privesc.eu
FOTO captură video privesc.eu

Şase poliţişti din cadrul Inspectoratului Naţional de Investigaţii, care a anunţat marţi, 11 iunie, că se va subordona noului ministru de Interne, Andrei Năstase, şi că susţin Guvernul Maiei Sandu, declarat neconstituţional de Curtea Constituţională, au fost suspendaţi din funcţie.

Andrei Năstase a declarat că poliţiştii respectivi sunt persecutaţi după anunţul făcut şi că peste ei „au tăbărât oamenii de la „Fulger”, condus de Vasile Ivas”. 

„Un penal căruia îi promit că va sta la puşcărie pentru trecutul şi prezentul lui”, a declarat Andrei Năstase.
 
Zeci de mascaţi şi angajaţi ai Direcţiei securitate a IGP au intrat în această dimineaţa în Direcţia nr.6 a INI, din sectorul Botanica al Capitalei. Oamenii legii au format un cordon în faţa uşii instituţiei pentru a nu permite accesul.
 
Seful IGP, Alexandru Pînzari, demis din funcţie de ministrul de Interne, Andrei Năstase, dar care nu se conformează deciziei, a afirmat că motivul intervenţiei mascaţilor este de a asigura că documente importante din cadrul unor dosare penale nu vor fi scoase din instituţie: „aici sunt documente decrete, care relatează activitatea specială de investigaţii”.
 
Pînzari a declarat că imediat ce poliţiştii au făcut anunţul că nu se vor subordona Guvernului Filip, a fost iniţiată o anechetă de serviciu, iar poliţiştii suspendaţi din funcţie.

Ministrul de Interne în exerciţiu, Alexandru Jizdan, spune că nu are de gând să plece din funcţie pentru că există decizia Curţii Constituţionale pe care dânsul o respectă. În acelaşi timp, Parlamentul, cu voturile deputaţilor ACUM-PSRM, la învestit în funcţia de ministru de Interne pe liderul PPDA, Andrei Năstase, care însă nu poate să-şi exercite noile atribuţii pe motiv că ministrul în exerciţiu nu a eliberat fotoliul. 

Curtea Constituţională a dizolvat Parlamentul Republicii Moldova. Preşedintele interimar, Pavel Filip, a semnat decretul privind stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate - 6 septembrie 2019. 

Deputaţii ACUM şi PSRM au declarat în afara legii Guvernul Filip şi au cerut intervenţia Consiliului de Securitate al ONU în situaţia din Republica Moldova. De asemenea, cei 61 ACUM-PSRM au anunţat că nu recunosc deciziile Curţii Constituţionale.
 
Igor Dodon a declarat că Democraţii nu vor să transmită pe cale paşnică puterea. În acest sens, preşedintele a spus că singura soluţie ar putea fi mobilizarea masivă în stradă a cetăţenilor.
 

Secretarul general al Consiliul Europei, Thorbjørn Jagland, a anunţat duminică, 9 iunie, că va cere opinia Comisiei de la Veneţia cu privire la acţiunile Curţii Constituţionale de la Chişinău din ultima perioadă, inclusiv în ceea ce priveşte decizia de dizolvare a Parlamentului Republicii Moldova. Deciziile sunt greu de înţeles şi par arbitrare.

Vicepreşedintele Partidului Democrat, Andrian Candu, spune că nimeni şi niciodată nu are dreptul să se pronunţe referitor la hotărârile emise de Curtea Constituţională a altui stat. Acest lucru, dacă se întâmplă, poate fi calificat drept interferenţă în sistemul de drept din ţara respectivă.

Curtea Constituţională a condamnat „presiunile politice la care este supusă”: Cei care îndeamnă la dizolvarea Curţii sunt inamicii democraţiei

În urma unei sesizări depuse de deputaţii democraţi, Curtea Constituţională a decis duminică, 9 iunie, că refuzul lui Igor Dodon de a semna decretul de dizolvare a Parlamentului creează circumstanţe de suspendare din funcţie a preşedintelui ţării. În asemenea situaţie, potrivit Curţii, interimatul şefului statului va fi asigurat de premierul Pavel Filip, care va semna decretul de dizolvare a Parlamentului.

Parlamentul din Republica Moldova s-a convocat sâmbătă, la ora 13:00, într-o şedinţă, ignorând decizia Curţii Constituţionale de a fi dizolvat. 
 
Deputaţii socialişti şi cei din Blocul ACUM au numit în funcţie conducerea Parlamentului, în frunte cu Zinaida Greceanîi, şi au acordat votul de încredere Guvernului Maiei Sandu, care a şi depus jurământul. Însă, Curtea Constituţională a decis, într-o şedinţă rapidă, invalidarea alegerii Zinaidei Greceanîi în funcţia de preşedinte al Parlamentului şi că toate deciziile luate de Parlament sâmbătă şi cele care vor fi adoptate în continuare sunt neconstituţionale, inclusiv învestirea noului Guvern.
 
În seara zilei de vineri, Igor Dodon s-a întâlnit cu liderul PDM Vlad Plahotniuc, în faţa căruia a recunoscut că primea până la un milion de dolari pe lună din Rusia, pentru întreţinerea PSRM. 
 
Democratul Andrian Candu a prezentat probe video şi a menţionat că Dodon a propus federalizarea ţării, interzicerea unionismului, schimbarea Constituţiei ca preşedintele ţării să fie ales de Parlament. Potrivit lui, Dodon s-a aliat pe ultima sută de metri cu ACUM pentru a se răzbuna pe democraţi, din cauza refuzului primit de a accepta o coaliţie în conformitate cu conţiţiile impuse de Moscova.

 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

2 Comentarii

Curchi Vasile
12.06.2019, 10:47:41

Demisia celor ce sustin Guvernul ilegal in frunte cu Maia Sandu! Iar Dodon, tradatorul tarii, trebuie alungat in Siberia!

-1 (1 vot)
BULAT ION
12.06.2019, 11:19:47

cei mai sinceri politisti care se tem ca va cadea un guvern si repede fug in altul ca sa isi pastreze functiile, si voi ziceti ca ei sau gindit la popor..)))))

-1 (1 vot)