Politică

articolul anterior articolul urmator

Un îndemn trist, dar semnificativ

25
26 Dec 2016 10:29:40
Răzvan Voncu

Mandatul preşedintelui Nicolae Timofti (pe parcursul căruia s-au făcut progrese însemnate pe drumul regăsirii identitare a Republicii Moldova) s-a încheiat cu un apel, dintr-un anumit punct de vedere, îngrijorător.

La predarea ştafetei către succesorul său, Nicolae Timofti a făcut apel la intelectualitatea basarabeană — şi în special la mânuitorii cuvântului, scriitori şi jurnalişti - pentru a veghea şi a apăra limba română şi adevărata istorie a neamului, parcursul european al Republicii Moldova şi valorile civilizaţei româneşti. Cum singurul lucru care se schimba, în momentul difuzării apelului, era preşedintele Republicii Moldova, e destul de limpede şi cine era cel care urma să atenteze la identitatea, limba şi istoria românească a Basarabiei.

E un apel trist nu numai pentru că relevă fragilitatea adevărului, dincolo de Prut, spaţiu în care e suficient să se schimbe direcţia vântului, pentru ca totul (de la limbă la compoziţia chimică a aerului şi a apei) să se schimbe automat, fără urmă de ruşine faţă de o lume întreagă care cunoaşte adevărul şi se minunează de iresponsabilitatea cu care acesta e călcat în picioare.

E trist deoarece nu pentru a atenta la limba şi la istoria românilor a fost ales succesorul lui Nicolae Timofti, iar respectivul atentat (care a început a doua zi după instalare, când pe pagina de internet a preşedinţiei a reapărut inexistenta limbă „moldovenească”) nu va schimba nici cu un milimetru situaţia economică şi socială a ţării. Ba mai mult: ceea ce pare o sfidare la adresa Bucureştilor riscă să se sfârşească foarte prost pentru Chişinău, căci Uniunea Europeană, în care România este membru şi are drept de veto, nu va semna nici un document cu Chişinăul care, la propunerea noului preşedinte, va fi redactat în inexistenta limbă „moldovenească”. Iar suspendarea Acordului de asociere la UE va duce automat la reintroducerea vizelor, deci la dispariţia posibilităţii ca sute de mii de moldoveni să muncească în Occident. Asta ar provoca, pur şi simplu, prăbuşirea economică a Republicii Moldova.

Rusia nu poate da ca ajutor decât arme, iar armele nu ţin de foame

Nu sunt, personal, pesimist cu privire la finalul tentativei noului preşedinte de a rescrie istoria şi lingvistica românească. A încercat să o facă, fără să reuşească, însuşi Stalin şi, orişicât, generalissimul era cineva. Unde nu a reuşit Stalin, nu va reuşi nici Dodon. În doi ani de zile, tocmai cei care l-au votat îl vor termina politic.

Pentru că, aşa cum am mai spus-o, Rusia nu poate da ca ajutor decât arme, iar armele nu ţin de foame. Doar Uniunea Europeană mai poate salva Republica Moldova, cu o contribuţie masivă a României. Pe care România e dispusă să o dea.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

25 Comentarii

Stefanescu Marian
26.12.2016, 11:25:43

Din când în când,dar prea des(...),românii îşi pun piedică singuri şi apoi se miră de prostia făcută(de aici şi proverbul "Dăi Doamne românului mintea cea de pe urmă!").În 1990 România rămăsese fără datorii(Polonia avea datorii de peste 30 miliarde de USD...),avea calea deschisă spre o evoluţie rapidă spre Europa,dar comunistul Ion Ilici Iliescu,ales de trei ori(!!!) de către români,a menţinut România în zona gri a Europei.Emil Constantinescu a schimbat direcţia spre SUA şi Europa-continuată şi de următorii-dar alegerea de două ori(!!) a securistului Băsescu şi cele două tentative de destituire ne-au aruncat iarăşi la periferia Europei.În fine în 2014 se alege Iohannis(o alegere apreciată în cancelariile europene) ca apoi în 2016 să fie ales absolut în contra intereselor României partidul urmaş al PCR numit acum PSD. Un pas înainte,doi paşi înapoi,asta a fost decizia poporului român în această perioadă istorică ingrată.Urmarea:suntem penultima ţară ca nivel de viaţă din UE şi aproape 4 milioane de români băjeniţi prin străinătate. Cu Moldova s-a întâmplat acelaşi lucru,că şi ei tot de la Râm se trag,numai că ei se uită la steaua roşie de pe Kremlin. Românismul încă nu şi-a regăsit identitatea pierdută.

+3 (9 voturi)
Stefan Michiu
26.12.2016, 12:35:46

Frumos optimismul dumneavoastra, dar nu stiti de ce e in stare Kremlinul, a carui exponent pe fata este acest individ cocotat pe un post de tocmai majoritatea romanofona!I s-a dat o ocazie nesperata, care anuleaza deceniile de efort ale "inteligentiei" basarabene.Nu va rata o asemenea oportunitate-au mass-media 80%, au Transnistria,au "jandarmul roman"!Vor diaboliza tot ce este romanesc,se vor bate cu pumnul in piept ca ei sunt adevaratii nepoti ai lui Stefan cel Mare,!Si cum popoarele au memorie scurta- vor uita repede foametea dirijata, executiile,expulzarile in Siberia-oricum,acestia au murit- dispretul fata de limba-si se va marsa pe ideea cum au scos ei din mizerie populatia, le-au construit orase si spitale,industrie,etc. Nu a avut loc o desovietizare, o derusificare, o renationalizare profunda a acestei populatii martirizate, dupa modelul baltic, astfel ca se va reveni relativ usor la statu quo antebelic-in cazul de fata la mentalitatile sovietice.Ce bine era sub rusi!Vindeam nuci in Habarovsk, trenul era ieftin, energie pe gratis!Mai da-le naibii de mofturi nationale, de romani,de istorie.stim cu totii limba rusa.Se vor uita toate -neam, limba,demnitate nationala pentru un minimum de subzistenta.Si daca la acestea mai adaugam atitudinea "tovaraseasca" -sunt in aceeasi familie politica-de intelegere,a noii conduceri din Patria mama, treaba e ca si facuta!Requiescat in Pacem romanismul din aceasta straveche provincie romaneasca!

+7 (7 voturi)
Utilizator Adevărul
26.12.2016, 13:11:03

Comentariu considerat abuziv.

Octavian Remus Mocanu
26.12.2016, 16:25:25

Voncu face un pariu periculos daca crede ca moldovenii pedepsiti de romani ptr ca nu se lasa anexati, isi vor schimba opiniile sau vor muri pur si simplu, cac fapt e ca Rusia ofera deja si foarte multe locuri de munca populatiei locale plecate prin strainatatzuri. Nu mai atac aici latura (i-)morala, aceea a romanului nesititi care da cu veto-ul la integrarea europeana a vecinilor lor, daca acestia nu se lasa anexati si guvernati debil din centrul tiganismului politic european care este bucale, ma refer doar la istoria aia care arata ca masurile "tari" provoaca reactii pe masura. E adevarat, scroafa s-a suit in copac, fara merite, dar asta nu e un mare motiv de trufie.

-8 (8 voturi)
Amicus Plato
26.12.2016, 17:51:15

Așa minciuni... O să vă bată Dumnezeu, țiganilor, mai rău decît vă bate deja... Voi n-ați deschis o cronica, un hrisov, dacă veniți cu asemenea minciuni mizerabile că nu există limba moldovenească. Începeți cu Ureche, cu Neculce, vedeți la ei că își numeau limba - moldovenească, la fel ca toate constituțiile sau proiectele de constituție moldovenești. Voi și acum vorbiți moldoveneasca literară creată de Junime și o denumiți fraudulos limbă romînă.

-7 (9 voturi)

Vezi toate comentariile (25)

Modifică Setările