Politică

articolul anterior articolul urmator

Un inutil balet „patriotic“

38
23 Jul 2017 16:21:16
Răzvan Voncu
FOTO gov.md
FOTO gov.md

Pentru prima dată în viaţă, sunt şi eu de acord cu ceva spus de Iulian Fota: vizita lui Tudose la Chişinău e egală cu zero. Cu zero, pentru că perversitatea sovietică a oligarhiei basarabene a ajuns la un asemenea nivel, încât, pe lângă spectacolele de sunet şi lumini „patriotice” de care e capabilă, potemkiniadele din trecut erau biete exerciţii şcolăreşti.

Concret, Tudose a fost întâmpinat la Chişinău cu trei lucruri.

Mai întâi, o mână întinsă ostentativ către banii pe care România a promis că-i alocă pentru ca „statul moldovean” să nu dea faliment luna viitoare şi, de asemenea, către banii europeni pe care veto-ul României i-ar putea bloca în orice moment.

În al doilea rând, un set de angajamente, din categoria celor neperisabile, reciclabile la orice vizită viitoare („până la anul, sperăm să avem în funcţiune gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău”).

Şi, în al treilea rând, o serie de gesturi lipsite de orice semnificaţie, cum a fost a 718-a rezoluţie prin care Parlamentul de la Chişinău cere, în van, ca şi până acum, „retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova”.

Tudose nefiind cu adevărat nici premier, nici om politic, nu a observat bătaia de joc, totuşi, evidentă: în timp ce modificarea, în favoarea pro-ruşilor, a sistemului electoral fusese votată, cu câteva zile înainte de măreaţa sa vizită, cu o largă majoritate, rezoluţia privind retragerea trupelor ruse a avut majoritate de 1 vot. Dacă ar fi fost om politic (iar nu un Zăroni al lui Dragnea), dacă ar fi fost corect informat de cei care i-au organizat vizita (care ar fi trebuit, dacă şi-ar fi respectat jurământul, să-i atragă atenţia asupra semnificaţiei majorităţii de 1 vot),Tudose ar fi înţeles că totul e regie şi că nimeni nu-şi doreşte, la Chişinău, plecarea trupelor ruse. Mai ales că, dacă ar fi dorit-o cu adevărat, ar fi împiedicat aprovizionarea Armatei a 14-a, ceea ce ar fi dus, inevitabil, la plecare.

Ar fi trebuit, de fapt, să înţeleagă că rezoluţia şi angajamentele nu reprezintă decât un spectacol, pus la cale cu un singur scop: să obţină de la el banii României şi ai Europei, în pofida faptului că majoritatea zisă „pro-europeană” şi-a încălcat clar angajamentele faţă de Uniunea Europeană.

Aşadar, vom fi mai săraci, şi noi, şi cetăţenii Republicii Moldova, cu 100 de milioane de euro, care vor merge, indirect, pe căile întortocheate pe care circulă banii peste Prut, în buzunarele oligarhiei. Cauza europeană în Basarabia nu va progresa nici cu un milimetru, iar viaţa bieţilor cetăţeni ai acestui pseudo-stat nu se va îmbunătăţi nici ea nici cu un capăt de aţă.

Dacă avea un dram de simţ politic, Tudose trebuia să se întoarcă imediat la Bucureşti şi să anunţe fără echivoc că banii României nu pot fi daţi fără condiţii. Şi că premierul României nu admite ca ţara noastră, oricât de mică şi de săracă ar fi, să fie umilită de o potemkiniadă ex-sovietică, fie şi una regizată tot de români (cel puţin, după nume şi limba maternă). Nu în ultimul rând, că statutul noastru, de stat membru al familiei euro-atlantice, nu ne permite să mai cauţionăm un regim oligarhic, care doar mimează dorinţa de integrare europeană, dar, în rest, se simte foarte bine în Asia. Iar, dacă e aşa, e normal să ia banii pentru salarii şi pensii tot din Asia.

Nu se va alege nimic de toate vorbele late rostite pe parcursul vizitei. Gazoductul nu va fi gata, probabil, nici în deceniul următor, şi nici trupele ruse nu vor fi retrase din Transnistria. De la bugetul României se vor cheltui zeci şi zeci de milioane de euro pentru „românii de pretutindeni”, cu toate că aceşti „români” nu se simt, de fapt, români şi nu doresc să revină în Europa. Circul înfiinţat şi organizat de serviciile sovietice în anii perestroikăi va continua să conducă la Chişinău şi să ţină Basarabia cât mai departe de România şi de Europa.

Toate acestea, deoarece, din motive obscure (deşi foarte transparente pentru cunoscători), de chestiunea relaţiilor noastre cu Basarabia se pare că nu răspund, cum ar trebui într-un stat democratic, nişte structuri civile, încadrate cu politicieni civili, care să dea socoteală alegătorilor. Or, cât timp nimeni nu va da socoteală, bugetul României va fi devalizat „patriotic”, ca şi până acum, iar soarta basarabenilor se va juca la ruletă, la Tiraspol...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

38 Comentarii

Mircea B.
23.07.2017, 16:47:59

Răzvan Voncu "Pentru prima dată în viaţă, sunt şi eu de acord cu ceva spus de Iulian Fota" Nu cred că asta e o chestie de laudă. Dimpotrivă.

+3 (3 voturi)
Stefan din nord
23.07.2017, 16:52:34

Moldova a devenit de ceva timp o groapa fara fund in care se duc inutil zeci de milioane de euro din banii contribuabilului roman Fara nici un rezultat Cu cat suntem mai aproape de Unire cu ei fata de anii 1991-1992 ? Cu nimic ,din contra am regresat Atractia lor catre est este mult mai puternica decat atractia pe care o exercita vestul Dovada suprema ca am dreptate este alegerea in functia de presedinte a unui rusnac ce uraste din rarunchi orice referire la o posibila Unire Ori electoratul moldovean stia asta si totusi l-au preferat in dauna candidatei unioniste

+2 (6 voturi)
miron miron
23.07.2017, 17:13:54

Vizita la Chisinau e egala cu zero. Insa milioanele de euro pompate de Romania in Moldova nu e zero. Mai bine ne-a vedea de treaba si am lasa pe acesti ametiti in treaba lor.

0 (4 voturi)
ion sbucium
23.07.2017, 17:15:07

Poziția premierului si cea a PSD, partener cu PDM, nu poate sa coincidă cu cea a "unioniștilor" din PMP, in special cu cea a euro-deputatului Siegfried Muresan, vice-președinte al PMP, candidatura înaintată de Băsescu in funcția de premier, ex-concurent al lui Mihai Tudose."Unioniștii" au informat ERONAT Parlamentul European, au făcut din Comisia de la Venetia si UE - INSTRUMENTE DE PRESIUNE ("sperietori", "bate") in lupta INTER-PARTINICA de CONCURENTA din RM in favoarea unor partide novice, minuscule, dar gata sa servească ca "marionete" forțelor NELOIALE din afara , fie clanului fraților Topa (PDA), fie mai nou - "unioniștilor" - PAS. Neavând organizatii funcționale in toate raioanele, ele mizează pe voturile reale sau măsluite un câteva raioane din jurul Chișinăului, NU DORESC sau nu POT sa ACTIVEZE la Nord si la Sud in folosul alegătorilor din toata țara, deaceea votul MIXT este moartea acestor formațiuni- "marionete" "de buzunar", nereprezentative nici geografic si nici social. Sunt partide-srl-uri deprinse sa fie PROTEJATE, ALINTATE, care cer nimic altceva decât PRIVILEGII, AVANTAJE in favoarea intereselor lor înguste, EGOISTE de gașcă partinica, fără sa le pese de DREPTURILE FUNDAMENTALE ale ALEGĂTORILOR, de Constituție, de dreptul deputatilor de a alege LIBER sistemul electoral - in conformitate cu Independenta Naționala si Suveranitatea Statala a RM. Orice proiect de lege poate sa displacă unora din cele 40 de partide din RM, dar asta nu înseamnă ca parlamentul sa fie pus la cheremul lor, parlamentul reprezinta voința Poporului, a Electoratului si mai presus de interesele partinice de grup e dator sa pună INTERESELE NAȚIONALE, Constitutia, Legea - egala in aceeasi măsură pentru toți cetățenii si toate partidele.

-4 (8 voturi)
Adrian Paul
23.07.2017, 17:16:51

In sfarsit un articol normal in care se arata verde-n fata care e legatura moldovenilor cu dorinta de unire. Tudose asta e cel mai penibil prim-ministru din lume... o marioneta, dar, totusi, faptul ca bagam sute de mil. De ieuruti in "statul" moldovean e jenant. TLC!

+1 (1 vot)

Vezi toate comentariile (38)

Modifică Setările