Politică

articolul anterior articolul urmator

Un răspuns potrivit

17
27 Nov 2017 11:02:22
Răzvan Voncu
Igor Dodon FOTO presedinte.md
Igor Dodon FOTO presedinte.md

Una din caracteristicile spiritului mancurt este absenţa memoriei. Mancurtul trăieşte numai în prezent. Viitorul e ca o ruletă, fie ce-o fi, iar trecutul, ce a făcut ieri şi ce a spus alaltăieri, nu există.

Multe dintre reacţiile publice, de după ’89, din statele foste socialiste, atestă faptul că experimentul comunist, chiar dacă n-a mers până la capăt (ca-n defuncta URSS), s-a apropiat de acest ideal funest. Oamenii uită uşor ce s-a întâmplat cu câţiva ani în urmă, ca să nu mai vorbim de decenii, iar foştii luptători anticomunişti, de pildă, devin „vulnerabilităţi ale capacităţii naţionale de apărare”. Mancurtul nu se împiedică de dubii şi de întrebări, cum ar fi împotriva cui trebuia să ne apărăm, cât timp eram ocupaţi chiar de „aliaţii” noştri sovietici?, după cum nu se tulbură nici când este expus în tot ridicolul poziţiei sale.

Însă, cum spuneam, nicăieri în Europa de Est mancurtizarea nu a ajuns la performanţele atinse în fosta Uniune Sovietică. Acolo de unde răsar, parcă pe bandă rulantă, figuri ca Dumitru Moţpan (vi-l mai amintiţi?), Vladimir Voronin sau, acum, Igor Dodon. Oameni ai prezentului, oameni fără trecut şi fără viitor.

Astfel, încă preşedintele Republicii Moldova – susţinut, să nu uităm, de 50% din populaţie, conform celor mai recente sondaje! –, a avut obrăznicia ca, după un an de insulte la adresa României şi a oamenilor ei politici, să îi adreseze preşedintelui Klaus Iohannis invitaţia... de a vizita Chişinăul. Precizând chiar că se cuvine ca, între state vecine, să existe relaţii „responsabile” şi „civilizate”.

Cu alte cuvinte, nu contează că te-am făcut albie de porci, că mi-am bătut joc de eforturile tale de a mă ajuta, că am complotat cu adversarii tăi şi că ţi-am insultat până şi memoria istorică şi victimele. Fii responsabil şi vino la Chişinău, ca să mă legitimezi.

Dodon ignoră faptul că preşedintele României este un om extrem de bine-crescut, de echilibrat şi de înţelept. Care are pe deplin sensul misiunii sale publice, de reprezentare a ţării, pe care (spre deosebire de predecesorul său, „unionistul” Băsescu) nu a făcut-o niciodată de râs. Klaus Iohannis este ceea ce în România se numeşte un domn. Domnii nu intră în polemici cu vechilii, paznicii şi portarii, şi nu răspund niciodată cu aceeaşi monedă celor care îi stropesc cu noroi. Se curăţă demn (căci le repugnă noroiul) şi trec mai departe.

Mai pe înţelesul sbuciumaţilor care, la ordin, postează comentarii sub articolele mele: Klaus Iohannis, preşedintele României, nu a uitat nici una dintre jignirile şi ofensele aduse de Igor Dodon ţării noastre. Toate sunt înregistrate şi vor primi (dacă nu primesc deja) răspunsul cuvenit. Numai că acest răspuns nu trebuie căutat în repertoriul gesturilor de colhoz. Domnii, cum spuneam, au un alt discurs.

Sper din toată inima că o vizită a lui Klaus Iohannis la Chişinău se va produce din nou, cât mai curând. Asta înseamnă şi că îmi doresc ca Dodon să redevină cât mai repede ceea ce este: o fantomă transnistreană...

Trecând peste asta, se cade să reamintim că România dovedeşte prin fapte, de ani buni, dorinţa sa permanentă nu doar de relaţii amicale cu statul vecin, ci şi de succes a acestui stat. Care, din păcate, deocamdată este un stat eşuat, luat prizonier de o oligarhie post-sovietică mediocră, fără identitate naţională, fără ideal şi fără viziune. Guvernele României şi Republicii Moldova ţin regulat şedinţe comune şi derulează serii întregi de programe menite să sprijine Moldova de peste Prut să revină, încet-încet, în Europa. Sensul colaborării este cel pe care îl atestă cifrele ajutorului economic, văzut şi nevăzut, rambursabil şi nerambursabil, pe care Chişinăul îl primeşte de la Bucureşti. România nu are nici un interes economic în Republica Moldova, altul decât refacerea acestui stat, spre binele românilor care sunt cetăţeni ai lui. E un adevăr dureros că ţara noastră poate trăi fără probleme în absenţa oricărei legături cu cea vecină. Invers, mă tem că e mai greu.

Dar această colaborare tot mai strânsă (care se vede şi pe plan european, unde Republica Moldova nu are un avocat mai devotat decât România) nu îl include şi pe Dodon. Şi pe prea mulţii dodoni care îl susţin. Ei trebuie purtaţi în spinarea acestei colaborări româno-române, ca pe un blestem al trecutului care refuză să moară. Republica Moldova trebuie (şi este) ajutată în pofida lor, nu datorită lor.

Sper din toată inima că o vizită a lui Klaus Iohannis la Chişinău se va produce din nou, cât mai curând. Asta înseamnă şi că îmi doresc ca Dodon să redevină cât mai repede ceea ce este: o fantomă transnistreană...

Acesta este, cred, şi răspunsul pe care preşedintele României l-a sugerat, la obraznica „invitaţie” a locatarului din strada Nicolae Iorga din Chişinău.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

17 Comentarii

Vanatorul/d.c.
27.11.2017, 13:15:37

”Dodon ignoră faptul că preşedintele României este un om extrem de bine-crescut, de echilibrat şi de înţelept. Care are pe deplin sensul misiunii sale publice, de reprezentare a ţării, pe care (spre deosebire de predecesorul său, „unionistul” Băsescu) nu a făcut-o niciodată de râs. Klaus Iohannis este ceea ce în România se numeşte un domn.” Ha..ha..ha..! Era sa ma prapadesc de ras..! Bravo si felicitari domnului Voncu..! Are un simt al umorului exceptional..!:) Cred ca spartul ala de Kim Jong-un, daca citea..chestia nostima de mai sus, isi impusca toti propagandistii, desi, bietii de ei trudesc si mai din greu la cultul personalitatii sefului. Poate data viitoare ”brodim” o osana in versuri..! Ne putem inspira din Vadim. Paregzampl de aici: ”Avem un Führer Ager intre noi si lumina ne luam din luminile ochilor sai e bland ca amurgul sfintind Bucovina si aprig ca Oltul vuind printre vai ************************************* Iubindu-si lucid si din inima tara Teutonul din el n-are tihna deloc si pieptul si-l pune viteaz la fruntarii si pace el vrea, si belsug, si noroc inchin, dar, un cantec de slava in cinstea acestui tezaur de minte si har el, Ioha, care, luptand ne-a redat demnitatea de neam de eroi si popor legendar!” (in original , nu era nici ”Führer”, nici ”Teutonul”, nici ”Ioha”, dar cand e vorba de cultul personalitatii unei..nulitati politice, nimic nu-i..prea putin..!:)

0 (8 voturi)
herr v.5.02
27.11.2017, 13:56:50

"preşedintele României este un om extrem de bine-crescut, de echilibrat şi de înţelept. Care are pe deplin sensul misiunii sale publice, de reprezentare a ţării, pe care (spre deosebire de predecesorul său, „unionistul” Băsescu) nu a făcut-o niciodată de râs. Klaus Iohannis este ceea ce în România se numeşte un domn. Domnii nu intră în polemici cu vechilii, paznicii şi portarii, şi nu răspund niciodată cu aceeaşi monedă celor care îi stropesc cu noroi. Se curăţă demn (căci le repugnă noroiul) şi trec mai departe." (Razvan Voncu) Razvan Voncu e conferentiar universitar doctor. Vdc e un nimeni care daca se prapadeste de ras, nu-i nici o paguba. Cu toate ca face pe versificatorul, tencuitorul, faiantarul, antreprenorul care da de lucru la zeci de conationali, si cateodata pe Mirela, pardon, Carmen Hara, regina prezicatoarelor romane...

+1 (5 voturi)
Radu Mircea
27.11.2017, 14:44:16

# Razvan Voncu Ma intreb uneori dupa ce va citesc domnule Voncu daca scrieti minat de inspiratie si eventuale sentimente , sau primiti textele in plic alaturi de o simbrie modesta ??? Trebuie sa presupun ca pretentiile dvs. sunt minime sau stapinii sunt zgirciti , fiindca nici vorba de eruditia presupusa a unui '' conferentiar universitar , doctor '' ( cum birfeste herr v.5.02 ) , ci mai degraba de umorile unui tip complexat si ramas in afara istoriei .

+2 (4 voturi)
Vanatorul/d.c.
27.11.2017, 15:16:17

Pe de alta parte, lasand la o parte adevarul evident ca Ioha cu mintea lui inceata si cu reactiile lui intarziate nu ar putut face ”o figura frumosa” nici macar in functia de presedinte de CAP, poate se gaseste vreunul din penibilii lui perietori digitali sa ne explice cu ce s-a ocupat Nedumericiul Teutonic in cei 3 ani de cand face jalnica figuratie la Cotroceni (uitandu-se dupa cuiere, trecand in revista bucataria si bucataresele, schimband covoare si mutand mobila la Cotroceni), cate tratate si acorduri a negociat si semnat, cu cine, cate dintre aceste tratate si acorduri au adus un cat de mic si ”palpabil” castig romanilor, pe scurt, care a fost ”realizarile” celor 3 ani de mandat, altele decat excursiile de imagine pe banii publici, altele decat dotarea bucatariei palatului cu electrotehnice noi, altele decat sporirea cheltuielilor publice pentru luxul rezidential, altele decat pupat mana lui Gabriel Oprea ca i-a marit de 3 ori salariul, altele decat atribuirea de decoratii cu galeata, altele decat trimitea in CA a TVR a unei prietene de familie turnatoare la Securitate, altele decat susotelile saptamanale, pe sest, cu Ponta (in primul an de mandat), altele decat gargara mediatica menita sa promoveze ”Institutia Celor Dintai Genunchi Sturlubatici si Sexosi ai Natiei” si..cate si mai cate balbe si gafe..! Va spun eu..! Zero proiecte de mandat, zero realizari, zero eforturi intelectuale, diplomatice si politice in vederea cresterii caliatatii vietii cetateanului, in vederea cresterii credibilitattii si respectabilitatii statului roman in ochii parteneriior europeni si SUA. In plus, in ”regimul Iohnnis” mafia PSD a..prosperat ca niciodata, castigand tot ce poate castiga, stapanind (remafiotizand) fara pic opozitie seriosa reala, institutiile statului, regiile autonome si societatile de stat, etc. Pe scurt, o nulitate politica gafeuză si fanfaroana, care manca banii contribuabililor degeaba..!

+1 (3 voturi)
_wakki m
27.11.2017, 15:09:15

”Republica Moldova trebuie (şi este) ajutată în pofida lor, nu datorită lor.” nu prea înțeleg cine a decis că trebuie mă tem că asta e greșeala decidenților din România noi considerăm că trebuie ajutați iar dodonii se bazează pe asta și se întind ca porcul la jir hrănim mereu câinele turbat ca să fie ocupat și sătul și să nu mai mârâie sau să nu muște este o abordare greșită

+3 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (17)

Modifică Setările