Politică

articolul anterior articolul urmator

Un război civil devastator

62
4 Feb 2018 07:10:54
Răzvan Voncu
FOTO presedinte.md
FOTO presedinte.md

În creierul lui Igor Dodon se poartă un teribil război civil. De-o parte, vigilentă, înarmată până-n dinţi, dormind iepureşte noaptea, de gardă la monumentul aşa-zisului „erou komsomolist“ ziua, stă iubirea lui fierbinte faţă de „marea ţară de la Răsărit“.

De cealaltă, chircită de frică, acoperită până-n creştet de ruşine, dormind în coşmaruri, noaptea, fugind de oglinzi, ziua, stă conştiinţa că locuitorii dintre Prut şi Nistru, indiferent ce cred ei înşişi, nu sunt nici ruşi, nici „moldoveni", ci români. Şi că el însuşi, Igor Dodon, e român. Renegat, totuşi român.
 
Din acest război civil din capul său se alimentează toată bruma de lozinci şi reacţii care, împreună, alcătuiesc „gândirea strategică" a preşedintelui Republicii Moldova. O "strategie" scindată, schizoidă şi lipsită de logică, asemeni întregului edificiu clădit de comuniştii ruşi după ocuparea, în august 1944, a teritoriului românesc dintre Prut şi Nistru.
 
Dau numai două exemple recente.
 
Republica Moldova este angajată într-un proces de aderare la Uniunea Europeană. A semnat Acordul de asociere şi a semnat o serie întreagă de convenţii preliminare deschiderii negocierilor de aderare. Mai sunt multe de făcut până atunci, procesul de convergenţă nu decurge cum ar trebui, dar ţinta finală - aderarea la UE - nu a fost încă denunţată de nimeni la Chişinău.
 
În aceste condiţii, preşedintele decorativ al Republicii Moldova a venit cu un program (strict declarativ, fără finalitate practică) de "apropiere de Rusia" şi de denunţare a parcursului european. După doi ani în care nu a obţinut absolut nimic pe acest drum (nici măcar tradiţonala diminuare a preţului la gaze, „pentru prieteni"), Dodon o dă la-ntors şi anunţă că "relaţiile economice cu Federaţia Rusă nu sunt o piedică în calea celor cu Europa". 
 
Cu alte cuvinte, un război civil al fanteziilor. Relaţiile economice cu UE sunt de câteva ori mai importante, în cifre concrete, decât cele cu Federaţia Rusă, iar tendinţa e de accentuare, nu de atenuare a acestui dezechilibru. În plus, dacă traducem pretenţia de diplomaţie a şefului statului dintre Prut şi Nistru în termeni mai puţin răzeşeşti, nu prea i-a mers la Moscova şi încearcă să revină la Bruxelles, după ce doi ani de zile a mers în direcţia opusă.
 
Al doilea exemplu: „în caz de unire, va ieşi război civil".
 
Declaraţia survine la numai câteva zile după ce ceruse pedepsirea "cu maximă duritate" a inocentelor declaraţii de unire ale câtorva localităţi ale Republicii Moldova. Cu alte cuvinte, deşi el însuşi dăduse de-nţeles că nu e nevoie de mai mult decât aceste declaraţii pentru ca şandramaua statală post-sovietică să se prăbuşească (căci, altminteri, de ce să fie pedepsite dur?!), rezistenţa faţă de ideea unirii, în Basarabia, ar fi atât de puternică, încât ar duce la război civil.
 
Şi în acest caz, unicul război civil e cel din capul său. Reunificarea nu e, deocamdată, iminentă. Dar când se va produce, nu va fi nici urmă de război civil, cum nu a fost nici în 1918.
 
A, ceva provocări, vreun Tatar-Bunar clocit pe la Tiraspol, nu e exclus să se producă (deşi, în condiţiile în care România e membră NATO, nu cred că se va întâmpla nici măcar aşa ceva). Dar nu un război civil. Basarabenii sunt oameni cuminţi, care judecă îndelung. Iar veneticii aduşi de regimul sovietic se vor fi refugiat demult, când se va produce reunificarea. Oricum, chiar şi din punctul de vedere al dreptului internaţional, aceştia pot fi definiţi drept nişte colonişti, aduşi aici pentru a desfigura înfăţişarea demografică şi culturală a Basarabiei. Potrivit tuturor legilor decolonializării, opinia adestora cu privire la calea pe care trebuie să meargă populaţia pe care au parazitat-o nu contează. După o eventuală reunificare, drepturile acestora ar fi garantate de statul român, dar privilegiile actuale ar înceta. 
 
Chiar preşedinte, Igor Dodon nu are deloc un trai confortabil, dat fiind războiul civil care se poartă, secundă de secundă, în capul său.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

62 Comentarii

gerula
4.02.2018, 07:56:52

Exact ca la șah:trebuie eliminat nebunul din joc.

+14 (16 voturi)
Michiu Stefan
4.02.2018, 08:56:12

Faptul ca acest stalinist marsav este creditat cu 50% din intentiile de vot -idem adunatura socialista din spatele lui- in ambele situatii grosul votantior potentiali fiind romanofoni-ne indica, fara a gresi, ca drumul spre demnitate si normalitate a acestei oprimate,umilite,deznationalizate parti a poporului nostru este spinos si lung.De neinteles cum dupa ce ai suferit secole,tot opresorului tau ii acorzi incredere si-l mentii in situatia de a-si continua actiunea devastatoare fata de propriul tau neam.De neinteles cum elita locala a refuzat -cand avea toate premizele favorabile-modelul baltic de decomunizare, desovietizare,derusificare, renationalizare.Unde sunt balticii astazi si unde este asa numita R.M. se stie!Paradoxuri basarabene!

+10 (14 voturi)
ion sbucium
4.02.2018, 08:59:49

Dodon nu are „gândire strategică" - posibil ca da, dar asta nu inseamna ca n-o are Moscova si una mult mai realista si mai logica pentru interesele sale decat cea a Romaniei "unioniste". Nu stiu cine a pus la cale ""strategia" unirii - Basescu sau altcineva pana la el, dar ea este complet ALOGICA si din start in ea s-au programat lucruri INCOMPATIBILE, detalii SUBVERSIVE care din start fac ca niciodata "unionistii"" sa nu poata ajunge la vreun rezultat pozitiv, adica cuiva ea trebuit numai GALAGIA, "PERICOLUL" inscenat al ""unirii"" de care au nevoie Rusia si separatistii transnsitreani si gagauzi pentru a-si motiva separarea de R.Moldova si declararea independentei. "Unionismull" e la fel ca "fronturile populare:: infiintate de insusi KGB la destramarea URSS - sa absoarba toata energia si s-o canalizeze intr-o directie gresita, in impas si sa nu permita aparitia unor miscari si lideri veritabili de eliberare nationala si anti-Moscova, sa fie oun surogat, o imitatie de miscare, controlata de Moscova si cu lideri verificati de facto pro-moscoviti. Lan fel pare a se intampla si cu miscarea "'unionista" - un surogat in favoarea intereselor Moscovei, dar nu ale Romaniei ca stat UE. Or, cum poti sa crezi ca poate fi ACCCEPTATA o unire in care din start una din parti este DISCRIMNATA, i se propune sa se lepede de toate drepturile cucerite ca stat independent, de tot ce are poporul mai sfant - LIBERTATEA, numele de tara, de natiune, de popor, de etnie, de limba,istorie si cultura nationala, de patriotism national si sa accepte DISPRETUL, DEFAIMAREA, NEGAREA valorilor proprii nationale de catre partea opusa care vrea sa faca unirea? E vizibil oricui ca nu e unire echitabila, dar o COTROPIRE si SUBJUGARE nationala sub masca "fratiei". Imaginati-va ca li s-ar propune romanilor, rusilor, ucrainenilor sau altor popoare "'uniri" din capul locului bazate pe promovarea ANTI-ROMANISMULUI, ROMANOFOBIEI, anti-rusismului si rusofobiei, anti-ucrainismului si ucrainofobiei etc. Trebuie sa-i desconsideri extrem de mult pe moldovenii ex-sovietici din R.Moldova ca sa li se propuna pe langa JAFUL de averi prin RETROCEDARI, inca si o unire MOLDAVO-FOBA, ANTI-MOLDOVENEASCA, CONTRA a orice a fost si este in lume si in R.Moldova MOLDAV, moldovenesc - istorie, traditii, cultura, patriotism, limba, identitate nationala, natiune, popor, stat, etnie - toate cu nume nationale moldave si sa ai speranta ca noldovebnii saunt atat de prosti, cretini si de saraci - incat le vor accepta fara nicio impotrivire. Nu stiu in acest caz a cui strategie este mai lipsita de logica si bun simt?

-20 (24 voturi)
ion sbucium
4.02.2018, 09:30:37

E firesc in asemnea caz ca UCRAINENII sa puna mana pe arme si sa-si apere statul valorile nationale, libertatea si dreptul de a se asocia liber cu UE. Va fi firesc ca si moldovenii sa procedeze la fel daca unirea dintr-o SPERIETOARE, un ""pericol" VIRTUAL va deveni un pericol REAL pentru existenta de mai departe a statului R.Moldova si a tot ce este national MOLDAV, MOLDOVENESC in istoria de 658 de ani a statelor moldave si a poporului moldav, DISCRIMINAT, DISPRETUIT, DEFAIMAT si NEGAT cub atata FEROCITATE de cei care pretind sa le faca bine moldovenilor printr-o astfel de unire. Nici cei mai avizi COTROPITORI nu si-au afisat in asa mod deschis, obraznic, sfidator INTENTIILE si PLANURILE lor RAUVOITOARE fata de moldoveni si statele lor. Otomanii au venit sa mentina STABILITATEA in stat si sa apere Moldove de alti invadatori - multi si mai slabi. Rusii taqristi au venit sa elibereze Moldova de turcii anticrestini si MUSULMANI, care nu mai asigurau nicio stabilitate in ultima suta de ani a regimului fanariot. Romanii au ocupat Republica Democratica a Moldovei in 1918 - din mai multe motive, inclusiv si din teama ca nu cumva sa reapara pe harta un stat al MOLDOVENILOR, cu care sa vrea sa se uneasca si Moldova din dreapta Prutului asi cam di aceleasi considerente insista atat de mult pe o noua unire ANTIMOLDOVENEASCA, prin care sa dispara de pe harta si noul stat moldav - R.Moldova. Cedarea dreptului la LIBERTATE, INDEPENDENTA si stat propriu nu s-a facut niciodata "mioritic", benevol - dar numai prin violenta, teroare si razboi. Deci n-are cum on unire atat de DFISCRIMINATORIE si COTROPITOARE fata de R.Moldova sa nu trezeasca la moldoveni si la etniile conlocuitoare INSTINCTUL de AUTO-APARARE si n-are cum Ucraina si Rusia sa ramana indiferente fata de cele ce se vor intampla cu conationalii lor in numar de sute de mii, locuitori ai R.Moldova. Pe cat de mincinos e Basescu se vede cel mai bine atunci cand spune ca Ucraina nu se va impotrivi "unirii" si va ceda Romaniei gurile Dunarii si rezervele imense de gaze si petrol de langa Insula Serpilor, pentru care oricand ar fi gata sa intervina si Rusia. Un razboi post-unire este IMINENT, dar el nu se va produce fiindca nu se va produce nici unirea, adica RUPEREA R.Moldova si a unor parti basarabeni din teritoriul Ucrainei din PROIECTELE pe care UE le-a programat pentru urmatorii 10 ani prin Politica sa Europeana de Vecinatate, Parteneriatul Estic si Acordurile de Asociere cu UE, pe care Romania le-a semnat si s-a obligat sa le respecte, dar nu sa le submineze sau sa le inlocuiasca prin proiectul sau REVANSARD de refacere a Romaniei Mari. Pentru a STOPA implementarea Acordului de Asociere - Rusia ar dori DESTABILIZAREA situatiei in R.Moldova si "unionistii"" sunt cei care se dedau la cele mai mari PROVOCARI destabilizatoare, de care are nevoie Dodon pentru alegerile anticipate, Transnistria si Rusia.

-19 (23 voturi)
Tepe Debeli
4.02.2018, 09:46:07

Michiu Stefan Nu te frapeaza, cat de bine se potrivesc cuvintele tale si Romaniei: ".De neinteles cum dupa ce ai suferit secole,tot opresorului tau ii acorzi incredere si-l mentii in situatia de a-si continua actiunea devastatoare fata de propriul tau neam" Nu sunt secole aici, ci numai 74 de ani, iar opresorul aici este drojdia josnica a societatii, pusa in capul tarii tot de ocupantul sovietic, drojdie dospita in a doua generatie si care infecteaza cu mucegaiul ei toxic intregul popor.

+11 (11 voturi)

Vezi toate comentariile (62)

Modifică Setările