Politică

articolul anterior articolul urmator

Un spectacol dezamăgitor

4
26 Sep 2016 00:12:23
Răzvan Voncu

Pentru mine, marea întrebare nu este cine va câştiga alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Având în vedere ce se întâmplă la Chişinău din 2014 încoace – şi anume, deturnarea, de către clasa politică, a sensului votului dat de cetăţeni în decembrie 2014 –, răspunsul la această întrebare e transparent.

Marea întrebare e: cine va fi candidatul „patrioţilor”? Cine va reprezenta actuala majoritate, care pretinde că merge către Europa?

Vlad Filat? Mediocrul demagog, susţinut iresponsabil, ani de zile, de către regimul Băsescu (la sfatul altui iresponsabil, Eugen Tomac), a fost condamnat pentru corupţie şi numai în visele sale mai poate juca vreun rol în politica basarabeană.

Plahotniuc? Discipolul de mâna a doua al lui Sorin Ovidiu Vântu se visează marele păpuşar. Or, pentru asta, funcţia pur reprezentativă de preşedinte nu e bună. Plahotniuc a bătut deja palma cu Dodon, în speranţa că, odată ajuns preşedinte, acesta îl va numi prim-ministru. Se poate observa că Plahotniuc e la fel de pro-european pe cât e Dodon de socialist.

Mihai Ghimpu? Cel mai logic şi mai coerent politician din Basarabia exprimă, din păcate, puncte de vedere care nu fac unanimitatea la Chişinău, cum sunt Unirea şi NATO. În plus, s-a sacrificat pentru stabilitatea unei coaliţii care să menţină măcar aparenţa unui curs pro-european şi s-a văzut, fără voia sa, asociat cu diverşi corupţi. Ghimpu e o victimă a interesului naţional, iar la Chişinău asta nu aduce, deocamdată, voturi.

Lupu? E prea inteligent.

Leancă? Promite mult, de mult timp, dar are în continunare o bază electorală cu totul fragilă.

Alţii? Nu contează.

Cine va reprezenta, totuşi, tabăra care, măcar declarativ, se pronunţă în favoarea integrării în Uniunea Europeană? Cine va reprezenta acea masivă majoritate a populaţiei care, la alegerile parlamentare din urmă cu doi ani, s-a pronunţat pentru reforme, pentru începerea negocierilor de aderare, pentru accesul la fondurile de pre-aderare? Cine va juca, în numele „patrioţilor” şi al patrioţilor autentici, această partidă dinainte pierdută?

Răspunsul nu e, cum s-ar putea crede, la prima vedere, unul indiferent. Mai toţi marii câştigători ai unor alegeri au început prin a fi perdanţii altora. O înfrângere, acum, pe fondul unei campanii inteligente, care să îi pună probleme reale lui Dodon şi să îl oblige la concesii, care să recapaciteze publicul şi majoritatea în favoarea reformelor şi al spiritului de demnitate din 2009, ar conta mai mult decât o victorie dinainte aranjată. Ar putea duce la naşterea unui lider, de care majoritatea pro-europeană are mare nevoie, acum şi în viitor. Ar putea crea o mişcare care să dea naştere, la 25 de ani de la independenţă, unui mare partid românesc şi pro-european. Niciodată nu e totuna cum pierzi, cu 0-5, fără drept la apel, sau cu 1-2, dintr-un penalty inventat de arbitru...

Vom vedea ce va fi. La finalul acestui spectacol trist, sper să nu spunem, ca Nichita Stănescu, vai de capetele creierelor noastre!...

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

4 Comentarii

Mircea B.
26.09.2016, 08:13:44

Ce-a facut Filat, a furat el miliardul, sau ce? Eu am inteles ca e o lucratura a acestui SOV moldovean, Plahatniuc. Bun prieten cu Dodon, dupa cum spuneati.

Sertorius
26.09.2016, 10:22:39

Răzvan Voncu. Am o nedumerire și o precizare. Încep cu ultima. Fraza ”susținut iresponsabil de regimul Băsescu” ascunde un pleonasm. Regimul Băsescu a fost el însuși un monument de iresponsabilitate, după chipul personajului său central, un conducător a cărui neseriozitate funciară nu poate fi comparată decât cu cea a regelui Carol II (poate cu avantaje ptr rege). Nedumerirea mea se referă la defetismul pe care-l afișați. Carevasăzică, meciul e dinainte pierdut, Dodon a și câștigat alegerile?! Cum așa? Sondajele îl dau pe primul loc, însă doar cu 14 procente intenție de vot. Așa că, dacă scenariul unificării pro-europenilor în jurul unui singur candidat se materializează, așa după cum propuneți dvs în acest articol, nu vom mai vorbi de reducerea proporțiilor înfrângerii, ci de o clară și detașată victorie, nu credeți? Să zicem că dinozaurii cei mari își vor călca pe inimă și vor sprijini cu toții candidatura unui politician de eșalonul 2 (ptr a-și menaja reciproc orgoliile), să zicem a dnei Maia Sandu, candidatul pro-european cel mai bine situat în sondaje la ora actuală. Eu zic că, în acest caz, dna Sandu ar lua cu siguranță peste 60% din voturi. Ce părere aveți?

-1 (1 vot)
cooper sheldon
26.09.2016, 14:16:35

Carol II a fost un produs al timpului sau. La vremea respectiva, de-a lungul si de-a latul Europei, regii aveau cam aceleasi probleme in Spania, Anglia, Romania, Italia (mai putin, ca abia se "resorgimentizase"). Adica, au avut de ales, ori fascisti, ori comunisti. Cine ce a ales stim.

Papa Raţă
26.09.2016, 10:54:29

Cine va căștiga alegerile ? - mintea de pe urmă.. dacă o veni.. sau o fi ?? Mintea de pe urmă a alegătorului basarabean. Dacă o fi pierdere, apoi : ,,vai de capul fără minte!,, și a basarabenilor și, mai ales, dămbovițenilor politonți... tonți..tonți..

Modifică Setările