Politică

articolul anterior articolul urmator

Un balet de colhoz

7
22 Oct 2017 10:49:46
Răzvan Voncu

Chiar dacă, din motive evidente, orice decizie care, într-un fel sau altul, îi dă peste mână lui Dodon se bucură de aplauze la noi, nu m-aş grăbi să văd în pseudo-suspendarea sa temporară un semnal al revenirii Republicii Moldova pe orbita valorilor europene.

Sunt conştient că aparenţele sunt împotriva mea. Numirea ministrului Apărării, chiar şi într-o ţară cu o armată simbolică, are o încărcătură mai mare decât a oricărui alt ministru. Mai ales într-un mediu volatil, aflat în imediata vecinătate atât a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (care are frontiera pe Prut), cât şi a conflictului din Ucraina. Armata Republicii Moldova a făcut, în ultimii ani, unele demersuri de apropiere şi colaborare cu NATO, în pofida neutralităţii declarate şi trecute în Legea fundamentală a acestei ţări. Numirea unui ministru pro-european al Apărării, în persoana lui Eugen Sturza – un tânăr politician de viitor, fost consilier al premierului Iurie Leancă, în perioada maximei apropieri de Bruxelles – e de natură să dea speranţe, cel puţin naivilor care nu înţeleg natura jocului politic de la Chişinău.
 
Mă îndoiesc, însă, că marii păpuşari care manevrează pionii de pe scena politică din Republica Moldova au dat conflictului pentru portofoliul Ministerului Apărării aceeaşi interpretare pe care a dat-o presa românească. În ziarele noastre, conflictul a fost înfăţişat ca o nouă bătălie pentru emanciparea Basarabiei din strânsoarea strategică a Rusiei. Pentru păpuşari, posibila numire a lui Eugen Sturza la Apărare nu făcea decât să dezechilibreze caraghiosul balet care se derulează la Chişinău, între „pro-europeni” şi „pro-ruşi”. De unde necesitatea unei rapide acoperiri.
 
Nu mă îndoiesc că soluţia Curţii Constituţionale, de incapacitare temporară a lui Dodon (spre a permite ca altcineva să semneze decretul de numire a unui „pro-european” la acel minister-cheie), are acoperire legală. Numai că ea este fără precedent, în analele democraţiei europene. Incapacitarea temporară a unui şef de stat aflat în deplinul exerciţiu al funcţiei sale este un procedeu cunoscut, numai că, într-un stat democratic, ea se produce 1) în situaţia în care sănătatea sau alte contexte ieşite din comun nu-i mai permit acestuia să-şi exercite integral atribuţiile, şi 2) cu deplinul consens al celui în cauză, care semnează el însuşi decretul prin care îşi delegă atribuţiile persoanei stabilite de lege.
 
Or, Dodon este, hélàs, cât se poate de sănătos şi de liber, din toate punctele de vedere. Alive and kicking, cum spun americanii. În plus, preşedintele Republicii Moldova şi-a manifestat vehement, cel puţin în public, dezacordul faţă de depunerea sa parţială şi temporară din funcţie.
 
Cum se explică toate acestea, în realitate?
 
Cum spuneam, obiectivul oligarhiei politice de la Chişinău este menţinerea statului într-o zonă gri, departe şi de Bruxelles, şi de Moscova. Dezavantajul distanţei faţă de centrele de putere – care se traduce prin nivelul scăzut al sumelor investite de acestea peste Prut – este compensat cu asupra de măsură de avantajul absenţei oricărui control. Atât Bruxelles-ul, cât şi Moscova pun condiţii, în schimbul investirii unor sume în anumite zone, iar condiţiile (de transparenţă, de eficienţă, de onestitate, de servire a interesului public) sunt tot ceea ce oligarhia instalată la Chişinău detestă mai mult. Mai pe româneşte, preferă să fure mai mult din sume mai mici, decât să fure mai puţin, din sume mai mari. Că urmarea acestei politici o reprezintă prăbuşirea standardului de viaţă al populaţiei, nu interesează pe nimeni.
 
Or, pentru a păstra statul în această zonă gri, oligarhia trebuie să evite orice gest care să dea impresia înclinării decisive a balanţei într-o parte sau alta. Numirea (sau nu) a lui Eugen Sturza la Apărare nu are, în sine, nici o importanţă. Armata Republicii Moldova este, să fiu iertat, o caricatură lipsită de orice relevanţă militară. NATO nu are nevoie, în epoca rachetelor, radarelor şi avioanelor invizibile, de un acord mai strâns cu Chişinăul pentru a controla teritoriul statului vecin. Nici Rusia, de altfel. Prin urmare, bătălia pentru fotoliul de ministru al Apărării e una fără miză reală.
 
Contează doar baletul. Cum ministerul e unul major, şi baletul e puţin mai complicat (deşi, cum am văzut, la fel de primitiv în esenţă). „Pro-europenii” au nevoie de o „bătălie” împotriva lui Dodon, pentru liniştea Bruxelles-ului, iar Dodon are nevoie de o şmecherie prin care să nu semneze numirea lui Eugen Sturza, pentru liniştea Moscovei. Cu cât taberele (false, pentru păcălirea celor doi poli de putere) fac mai multă risipă de cuvinte grele, de eforturi declarative, cu atât impresia că la Chişinău se dă o bătălie pentru Europa e mai autentică.
 
La arlechin, nevăzuţi de public, păpuşarii râd. În culise, oligarhia îşi vede de treabă. Colhozul merge înainte, spre noi şi noi succese.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

7 Comentarii

Papa Raţă
22.10.2017, 12:27:57

Gaspadin... Gaspadin dodon ( pe ruseşte g.andon şi maldavneşte hârb-bidon ), cu Tătuka tăinueşte să ia Europa-n cleşte ,, Secesează, măi Dodoane Basarabia -n stadioane, ţi-am dat hartă, treci şi Prutul că te ajut eu, mamutul.. Cu Orban luăm Ardealul, şi înconjurăm Canalul, urmează Bulgaria, Calidon, Lombardia Pân-ajungem în SUA să tot avem ce fura... că-i puţin un miliard - e precum o cioară-n gard ...'' ,,Dar, Tătukă, eu sunt ment cu grad de ,,varonient,, orice-aş rage, orice-aş geme m-aleg cu roşu în izmene.. Poate-un curs la Bălăceanka să-mi aşeze la loc clampa ? ori la ,,Codru''-ţu lui Jenea unde stă demult şi ,,nenea,, ? ,,Nenea'', cel din mauzoleu, cu Stalin, Adolf, Fidel-eu să scriu un ,,mein kampf,, al meu - că popa-i fără Dumnezeu... '' Văd că eşti un nătărău: popa-i fără Dumnezeu ?! Nu el ne blagosloveşte când oastea-n luptă porneşte ?! Ia, treci, drace-n Lubianka să-ţi punem la loc noi clampa !.. Următorul maldacyborg Platoni, Şori.. hai, mai cu sârg...! '' . . . . . . . . .

+2 (2 voturi)
Iris IRIS
23.10.2017, 08:14:19

Intotdeauna am avut anumite indoieli fata de acest roman cu numele de familie Dodon, dar iata ca acum s-au confirmat temerile mele. Dodon este bun de legat , tratat intr-unul din ambulatoriile psihiatrice din Basarabia, Bucovina, Muntenia, sau Transilvania.

+1 (1 vot)
Papa Raţă
22.10.2017, 16:02:48

Ridică-te... Ridică-te, Iordache, ridică-te, Şerbane din mocirlă , că baru-i închis mai târâţi-vă colo şi voi în hlujane.. Dragnea, tu ochii încă n-ai deschis ? Şi voi, tinerei de prin cafenele ce sugeţi din paiul indiferenţei visaţi la ţară printre lalele ? rătăcind prin miandra potenţei ? . . . . . . . . . . . .

ion sbucium
23.10.2017, 08:10:40

De la micile miscari pe tabla particulara de sah a partidelor din R.Moldova intre un Nebun, un Cal, vreo Tura si cativa pioni de o culoare sau alta - nu se schimba deloc DIRECTIA spre care se misca R.Moldova: INTEGRAREA pas cu pas in zonele si spatiile comune cu UE ca tara VECINA, PARTENERA a UE din Parteneriatul Estic. R.Moldova inregistreaza cele mai mari progrese in crearea Zonei de Comert Liber Aprofundat cu UE, fara taxe vamale la bunuri si servicii, Deja se vad si primele rezultate - au crescut si vor creste EXPORTURILE catre tarile UE. UE va accepta noi cote de export pentru produsele agricole din R.Moldova. La Summitul Parteneriatului Estic din 24 noiembrie de la Bruxelles e de asteptat ca R.Moldova printre primele sa fie acceptate in noua formula AVANSATA de integrare "Parteneriatul Estic plus" - PaE+, care deschide perspectiva de a adera la Uniunea Energetica, Uniunea Vamala, Uniunea Digitala a UE, Zona Schengen, spatiul telefoniei fara taxe la roaming etc. Nici Dodon, nici alte personaje de pe scena teatrului politic de la Chisinau - nu pot STOPA mersul Istoriei - integrareaq imensului spatiu de la Prut si pana dicolo de Nipru in spatiile comune cu UE ale Vecinatatii Europene, N-are nicio sansa intentia "unionistrilor" si "soiuznicilor" de a rupe R.Moldova de la UE, a o desfiinta ca stat si a o anexa ca teritoriu vasal de catre vechii-noii "frati mai mari" si mai smecheri.

-1 (1 vot)
Utilizator Adevărul
23.10.2017, 09:53:34

Comentariu considerat abuziv.

Vezi toate comentariile (7)

Modifică Setările