Politică

articolul anterior articolul urmator

Unionism de vorbe goale

48
12 Nov 2017 10:07:58
Răzvan Voncu

Ca tot ce face sau spune Băsescu, în ultimul timp, şi contribuţia sa la activitatea pre-electorală a micului partid (declarat) unionist de la Chişinău a trecut neobservată.

Motivul nu îl reprezintă suportul politic real de care se bucură PMP în România, respectiv, Partidul Unităţii Naţionale, în Republica Moldova: nici unul, nici celălalt nu va trece pragul de intrare în Parlament. Ceea ce, oricum am coti-o pe după cireş, trimite tema reunificării în derizoriu, la marginea marginii  preocupărilor electoratului, nu doar dincolo de Prut, ci şi dincoace. 
 
Nici atitudinea faţă de unire nu e cauza, cu toate că există o diferenţă notabilă, la acest capitol, între publicul din România şi cel din Republica Moldova, perfect comparabilă cu atitudinea francezilor, respectiv a valonilor belgieni faţă de o eventuală dezmembrare a Belgiei şi o unire cu Franţa. Reunificarea, în România, nu este o temă centrală, dar se bucură de sprijinul unei majorităţi confortabile. Dincolo, este - pe fondul eşecului tentativei de "stat moldovean" - una dintre temele discutate zilnic, dar care nu se bucură de sufragiile majorităţii.
 
Sondajele de opinie arată că, deşi sprijinul pentru reunificare a crescut, dimpreună cu afirmarea clară a identităţii româneşti, el rămâne minoritar printre basarabeni. Chiar şi fără participarea la vot a transnistrenilor.
Adevăratul motiv pentru care pateticele chemări la unire ale taberei băsiste nu se bucură de nici un ecou îl constituie însăşi substanţa lor. Începând chiar cu substanţa emiţătorului lor: un om politic descalificat de modul în care a condus timp de 10 ani România (şi chiar de modul în care a obţinut un al doilea mandat). Un politician nu lipsit de calităţi, dar lipsit de cultură şi de educaţie şi, în consecinţă, lipsit şi de viziune.
 
Or, reunificarea României e un proiect care cere, înainte de toate, viziune.
 
De la viziunea juridică la cea economică şi începând, desigur, cu o viziune culturală. E important, de exemplu, să găsim o cale de a promova acest proiect fără a atenta la Tratatul de la Helsinki privind inviolabilitatea frontierelor (1975), fără a alimenta temerile Ucrainei privind o posibilă extindere a reunificării României şi, mai ales, fără a oferi Ungariei speranţe privind o rediscutare a frontierelor noastre vestice. E la fel de important să ştim, cu mult înainte, cât va costa reunificarea şi, desigur, de unde vom lua banii necesari. Nu în ultimul rând, ce politici vom adopta într-o Românie în care minorităţile ar creşte de la 8-9% la 15-16% şi în care am avea de-a face nu doar cu UDMR, ci şi cu UDRR. Aceasta din urmă, susţinută de un stat puternic, agresiv şi care ne iubeşte ca sarea-n ochi.
 
În contrapartidă, „strategia" băsistă se rezumă la declaraţii sforăitoare, la cuvinte mari şi, mai ales, la un discurs adresat... Rusiei, nu publicului din Republica Moldova, cel care, înainte de toate, ar trebui să înţeleagă beneficiile unificării.
 
Cu alte cuvinte, de la "podurile de flori", trecând prin "podul de vin" care l-a legat pe Băsescu de Voronin, am ajuns la podurile de vorbe goale. Dacă i-ar cunoaşte, cât de cât, pe basarabeni, fostul preşedinte ar şti că, oricâte defecte le-ar atribui duşmanii, nu sunt oamenii pe care să-i îmbeţi cu apă chioară.

Păcat. Într-un moment istoric, în care chiar se putea face ceva pentru reunificarea naţională, asta e tot ce poate clasa politică românească. De pe ambele maluri ale Prutului.
 
P. S. Ambasadorul Rusiei la Bucureşti, E. S. Dl Valeri Kuzmin, toarnă (cu umorul negru caracteristic marii puteri pe care o reprezintă strălucit, la noi) sare pe rană, propunánd ca reunificarea să se facă pe bază de referendum, „ca în Crimeea“. Am, totuşi, două nedumeriri: 1) ocupaţiile Basarabiei din 1812, 1940 şi 1944 tot pe bază de referendum s-au făcut?, şi 2) în ce calitate propune Rusia unirea a două state suverane şi independente, dintre care unul membru al NATO?

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

48 Comentarii

Radu Mircea
12.11.2017, 10:32:59

# Razvan Voncu Mai merge rubla domnu' Voncu , mai merge ??? Ca altfel PSD-ul nu cred ca va plateste sa aruncati cu pietre in marinar . Ar mai fi Antena lu' Voiculescu , al carei limbaj l-ati imprumutat , da' nici aia nu stau mai bine cu finantele . Basescu poate avea toate pacatele din lume . dar gindul unionist nu il puteti nega . Asta spre deosebire de Nea Nelu care ca un rusofil docil a sarit primul sa recunoasca independenta Moldovei in martie '92 . Atunci s-a ratat singura ocazie de reunire din generatia asta . Acum chiar daca Moldova ar rupe Prutul in bucati si ar veni spre noi , nu ar face decit sa ne scufunde barca cirpita ce abea mai pluteste cirmita de Dragnea si compania .

+9 (13 voturi)
Papa Raţă
12.11.2017, 12:00:45

Radu Mircea, cine şi ce i-o fi pus în cafea dlui Voncu, de confundă adversarii ? Ori, tocmai Băsecu, pe care îl blamează , porneşte ,, din casă în casă,, ( sintagma îi aparţine) , să deştepte cu noţiuni din adevărul istoric, mintea buimăcitului basarabean, chiar şi la întâlnirile publice cu reprezentanţii mass-media rusă, la conferinţe de presă, toate având un efect pozitiv neaşteptat. Exemplul acestui politician vertical trebuie să-l împărtăţiţi şi celor de pe Dâmbovţa, dle Voncu, nu să-l denigraţi mereu Faceţi un mare deserviciu cu asemenea ipoteze Ori, v-aţi înscris în partidul lui dodon ?

+7 (7 voturi)
Iosif Beltic
12.11.2017, 11:31:02

buna! e o singura Moldova de la Nistru pana in Carpati de la Hotin pana la Marea Neagra. in rest tine de atitudine, daca vom fi pro-rusi, e posibil ca Rusia sa ne tolereze. in rest sunt etnici rusi pe care tata Putin ii iubeste ca va trimite forte suplimentare daca e cazul de pacifisti, de voluntari. Rusia a creat statul ucrainian cu teritorii luate de la ei, romani, polonezi si o tine tot asa mai putin cu Crimeea care are o importanta aparte. numai bine!

-4 (4 voturi)
Viorica Alexandru
12.11.2017, 11:35:12

Basescu ar fi singurul care ar putea face ceva pt Romania si asta va sperie ... atunci dati tare il el... ...dvs si cei ca dvs ati distrus unionismul... Acum va jucati cu "familia regala" care nu stie cum sa se mai faca de rusine... si sa insface o halca cat mai amre de avere...

+6 (8 voturi)
Soviste
12.11.2017, 12:49:25

Aciesti mentiuni is cat si poati di coriecte.Aparti di asta hai sa jiudecam infrastructura , educatia , comunicatiile, indurstria tat. Trebe jiudicat pozitia bolgarilor si a gagauzilor , Romania nu ari resursi si momentan nici priceperia in a faci asa cieva. Saracia e inca lucie si la voi ca si vede numai din riportajele voastre cum ii ,ci va faci sa criedeti ca toti socialistii care au condus Rmania din 1990 ar ave buna vointa sa ne ajiute pi noi sa crestem ?

-2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (48)

Modifică Setările