Politică

articolul anterior articolul urmator

Unirea... dezbină?!

74
4 Mar 2018 07:04:56
Răzvan Voncu

Aşa cum anticipasem, după ce a luat un mic elan iniţial, mişcarea prin care administraţii locale din Republica Moldova adoptă decizii simbolice de unire cu ţara noastră s-a sufocat la prima mare încercare: Chişinăul. Depusă de aleşii locali ai Partidului Liberal, pentru a fi dezbătută în Consiliul Municipal, declaraţia nici măcar nu a intrat pe ordinea de zi.

Explicaţia primarului interimar, Silvia Radu, e că „un primar trebuie să unească, nu să dezbine“, iar în Chişinău „locuiesc oameni de multe naţionalităţi, care n-au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu această iniţiativă“.
 
Dacă ne-am coborî la nivelul distinsei doamne, ar trebui să-i reamintim că 1) domnia ei nu e primar ales, ci un simplu interimar, ajuns în funcţie în urma unei arestări cu cântec a primarului ales, Dorin Chirtoacă, iar rolul ei nu e să unească, ci... să ţină locul, şi 2) acei cetăţeni de alte naţionalităţi au, desigur, drepturi, însă, din păcate, nici ei, nici strămoşii lor nu au întrebat pe nimeni atunci când au rupt Basarabia de România şi s-au aşezat în Chişinău tocmai ca să îl deznaţionalizeze. Dreptul lor de a decide în legătură cu destinul istoric al unui teritoriu, pe care se află ca odioase instrumente ale unui stat defunct şi condamnat de istorie, URSS, nu poate prevala în faţa adevărului şi a dreptului nostru, al autohtonilor. De pe ambele maluri...
 
Dar, cum spuneam, finalul prematur al demersului de răspândire a declaraţiilor simbolice de unire era previzibil de la bun-început, din cauza lipsei de finalitate a acestui gest. Chiar dacă absolut toate unităţile administrative ale actualei Republici Moldova ar fi adoptat asemenea decizii (o ipoteză nu nerealistă, ci de-a dreptul... suprarealistă), valoarea lor practică ar fi fost nulă. La fel de nulă ca ridicolele "poduri de flori" din anii '90.
 
Eşecul iniţiativei nu trebuie în nici un caz să ne bucure - numai cineva complet lipsit de sentimente româneşti ar putea jubila la auzul veştii că, la Chişinău, unirea... dezbină (?!) -, dar nici să ne descurajeze.
 
Nu trebuie să ne bucure, deoarece atestă din nou, dacă mai era nevoie, că, în afara demagogiei à la Băsescu (pardon de ligament), ţara noastră nu are absolut nici o strategie demnă de acest nume pentru Republica Moldova. Cei care şi-au proclamat monopolul asupra relaţiilor româno-române, descurajând orice iniţiativă independentă şi discreditând orice demers civic - pe unii îi puteţi citi, sub acoperire (nu suficientă, vai!), în comentariile din subsolul acestui articol -, au dat-o în bară pentru a mia oară. Dacă au eşuat la Chişinău, oraş condus neîntrerupt, în ultimul deceniu şi jumătate, de o majoritate pro-europeană, cu o componentă unionistă deloc neglijabilă, ce speră să obţină la Orhei, Soroca sau Bălţi? Ori în Găgăuzia şi, hélàs!, Transnistria?
 
Acest eşec nu trebuie, totuşi, să ne demoralizeze. Tocmai pentru că suntem siguri pe temeiurile noastre istorice şi pe şansa pe care o are Republica Moldova de a ieşi din „zona gri“, prin continuarea şi aprofundarea parcursului european. Tocmai pentru că România, deşi a dat banii contribuabilului, pentru o acţiune naţională în stânga Prutului, pe mâna unor oameni pe care nu-i controlează nimeni, încă nu are o strategie. Dacă o va avea, la un moment dat, dacă va reuşi să sprijine în mod concret schimbarea de mentalitate, de generaţii şi de direcţie în Republica Moldova, aceasta va avea o bună şansă de a reveni pe drumul pe care pornise în '87-'89, alături de Lituania, Letonia şi Estonia.
 
Iar atunci, aceste declaraţii simbolice de unire vor fi privite cu condescendenţa cu care privim azi „podurile de flori“: demersuri pompieristice, care nu deranjează cu nimic "marele plan" post-sovietic şi, dacă nu vatămă nimic, nici cine ştie ce bine nu fac.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

74 Comentarii

Utilizator Adevărul
4.03.2018, 07:14:42

Comentariu considerat abuziv.

Coco
4.03.2018, 08:27:13

Adine, nu cumva sa te scapi sa-i spui ceva lui Dadon c-am sfeclit-o! Sa judecam un pic la rece fara parti-pris-uri. Rusii si-au facut republica lor, gagauzii la fel. Cum voi in frunte cu Dadon sunteti mari statalisti moldoveni ce ati facut in aceasta directie pentru intarirea statului? Voi va considerati moldoveni neavand nici in clin nici in maneca ceva cu romanii pe care ii considerati minoritate unionista. Aceasta minoritate are la randul ei aceleasi drepturi ca rusii ,gagauzi,etc sa ceara sa-si formeze republica ei cf. tuturor conventiilor internationale fara a cere neaparat unirea cu Romania, doar recunoasterea ei, la fel ca Transnistria in partea cealalta. Si atunci veti ramane nederanjati in statul extraordinar de suveran iar tu ai putea chiar sa te opresti din numaratore. :)

+5 (9 voturi)
gerula
4.03.2018, 07:42:06

Avem trei ministere: externe, cultură și a românilor de pretutindeni... activitate zero, reacții zero, strategii zero! Nu-i de mirare că demersurile antiunioniste au succes deplin în Basarabia!

+4 (8 voturi)
ion sbucium
4.03.2018, 07:57:05

Din cei 658 de ani de la formarea Statului Moldovenesc actualul teritoriu al R.Moldova - Moldova din stânga Prutului, s-a aflat împreună cu Moldova din dreapta Prutului in statul unitar Tara Moldovei 453 de ani (pana in 1812), 106 ani in componenta Imperiului Țarist Rus, 50 de ani in componenta URSS, de 27 de ani (din 1991) e stat liber si independent MOLDOVENESC si numai 22 de ani prin OCUPAȚIA militara a Republicii Democratice a Moldovei in 1918-1940 s-a aflat in componenta Romaniei Regale NEDEMOCRATICE, asupritoare de "'frați" in regim de STARE EXCEPȚIONALA si de ASEDIU, cu ora de comendant si interzicerea circulației pe timp de noapte, privarea de toate drepturile FUNDAMENTALE cetățenești, inclusiv privarea de dreptul la apărarea averii, vieții si demnității prin judecata civila, cu instituționalizarea pedepsei fizice corporale ca fata de sclavii din Imperiul Sclavagist Roman. Dupa 22 de "'închisoare" frățeasca considerați ca mai aveți careva "drepturi istorice" asupra acestui teritoriu transformat in COLONIA Romaniei in plin secol XX? N-ati achitat încă DAUNELE morale si materiale aduse populației prin regimul de ocupatie, nu v-ați spălat de FĂRĂDELEGILE si CRIMELE săvârșite pe acest teritoriu, dar deja pretindeți la o noua OCUPAȚIE, la o noua SUBJUGARE si JAF ""frățesc", deja cu legea "retrocedărilor averilor"' in mana. - POFTA-N CUI!

-9 (19 voturi)
IonIon Codreanu
4.03.2018, 08:32:45

2) acei cetăţeni de alte naţionalităţi au, desigur, drepturi, însă, din păcate, nici ei, nici strămoşii lor nu au întrebat pe nimeni atunci când au rupt Basarabia de România şi s-au aşezat în Chişinău tocmai ca să îl deznaţionalizeze. Dreptul lor de a decide în legătură cu destinul istoric al unui teritoriu, pe care se află ca odioase instrumente ale unui stat defunct şi condamnat de istorie, URSS, nu poate prevala în faţa adevărului şi a dreptului nostru, al autohtonilor. Nu-i asta o cale bună, nu-i asta o cale europeană. Și - mai ales, nu-i o cale care să faciliteze Unirea! Am să mă explic. Nu-i vina ne-românilor de astăzi că părinții, bunicii, străbunicii lor au fost aduși în Basarabia după 1812! Ei au exact aceleași drepturi ca și etnicii români! Propaganda anti-unionistă (citiți și postarea lui Zbucium) pedalează pe ”nedreptățile” suferite de cei care nu-s etnic români în scurta perioadă a României Mari. Avem ATÂTEA argumente de adus în sprijinul politicii de sprijin a minorităților din România, una din puținele țări europene în care de-a lungul timpului își găseau refugiu cei asupriți în propria lor țară! Este vorba și de ruși și de ucrainieni aici, și de turci sau de tătari. Aceștia ar avea un statut net superior în România Unită, parte a Uniunii Europene, decât în Moldova!!! Se vede lipsa unei politici închegate de UNIRE, prin care un număr important de ruși și ucrainieni ar deveni cetățeni ai României Mari. La fel și găgăuzii. Noi trebuie să-i ATRAGEM și pe ei, avem pentru asta la îndemână ARGUMENTE palpabile. Milioane de ruși trăiesc după 1917 în Europa Occidentală perfect integrați! Și care nu s-ar întoarce niciodată în țara de origine... Încă o dată, politica de unire trebuie să aibă cuvinte POTRIVITE pentru TOȚI cetățenii RM, nu doar pentru românii de acolo... Pentru că nu-mi pot imagina un exod al celor care nu sunt etnici români spre țările de origine ale strămoșilor lor.

+2 (4 voturi)

Vezi toate comentariile (74)

Modifică Setările