UPDATE Chişinău: Coaliţia care va guverna Moldova este de centru-dreapta. Voronin a rămas pe dinafară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vlad Filat îi aranjează cravata liderului comunist Vladimir Voronin. FOTO Tudor Iovu / „Adevărul”
Vlad Filat îi aranjează cravata liderului comunist Vladimir Voronin. FOTO Tudor Iovu / „Adevărul”

UPDATE Coaliţia de centru-dreapta dintre PLDM, PD şi PL a fost constituită. Aceasta se va numi tot Alianţa pentru Integrare Europeană, la fel ca şi cea care a guvernat Moldova până acum. Acordul de creare a AIE 2 a fost semnat la 15.45 de către liderii celor trei formaţiuni.

UPDATE 18.30 Parlamentul a votat o hotărâre prin care Marian Lupu devine şi preşedinte interimar al Republicii Moldova. Şedinţa Parlamentului s-a încheiat cu venirea a căteva cete de urători.

Noul prezidiu al Parlamentului: Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte, Marian Lupu, preşedinte, şi Liliana Palihovici, vicepreşedinte

Foto: Noul prezidiu al Parlamentului. De la stânga la dreapta: Vlad Plahotniuc, prim-vicepreşedinte, Marian Lupu, preşedinte, şi Liliana Palihicvici, vicepreşedinte

UPDATE 18.26 Milionarul Vlad Plahotniuc de la PD a devenit prim-vicepreşedinte al Parlamentului, iar vice-preşedinte, Liliana Palihovici de la PLDM. Un post de vice-preşedinte a rămas vacant, pentru opoziţie. Fracţiunea PCRM a cerut o pauză până la 17 ianuarie 2011, pentru a decide pe cine propun pentru fotoliul de vice-preşedinte al Legislativului.

UPDATE 18.19  Coaliţia de guvernare urmează să decidă asupra alegerii vice-preşedinţilor Parlamentului. Marian Lupu a declarat că speră că aflarea sa în această funcţie va ajuta la depăşirea crizei politice. "Voi asigura o atmosferă lucrativă şi o ambianţî calmă şi constructivă, fiind respectate drepturile opoziţiei", a spus noul preşedinte al Parlamentului.

UPDATE 18.15 Marian Lupu a fost ales preşedinte al Parlamentului cu votul a 57 de deputaţi din cadrul AIE. Doi deputaţi din cadrul coaliţiei au lipsit motivat de la votare.

UPDATE 17.35 Votarea s-a încheiat. Urmează numărarea voturilor. Comuniştii au boicotat alegerea preşedintelui Parlamentului.

Deputaţii uraţi în sala de şedinţe

Foto: Deputaţii uraţi în sala Plenului

UPDATE 17.22 A început procesul de votare. Deputaţii AIE intră rând pe rând în cele două cabine de vot. Deputaţii comunişti lipsesc din holul de la etaj. Aceştia sunt la bufetul de la parter, mănâncă placinte şi sunt tare veseli.

UPDATE 17.05 În cel mult zece minute urmează să înceapă procedura de votare pentru alegerea preşedintelui Parlamentului. Votarea va fi secretă, iar pentru a fi ales, Marian Lupu are nevoie de votul majorităţii simple a deputaţilor. Asta înseamnă 51 de voturi, în timp ce AIE are 59 de mandate. 

UPDATE 16.55 Liderul PD, Marian Lupu este singurul candidat la funcţia de preşedinte al Parlamentului. Acesta a fost propus de PD şi este susţinut de toată Alianţa pentru Integrare Europeană. Comuniştii nu au propus un candidat.

Vladimir Voronin mai întreabă o dată dacă există majoritatea parlamentară sau trebuie să îninteze fiecare fracţiune candidaturi.

Dumitru Diacov, lider PD: Fracţiunea PD îl propune pe Marian Lupu.

Partidul Liberal anunţă că susţine candidatura lui Lupu, care este şi candidatura Alianţei.

UPDATE 16.50 Deputaţii au revenit în sală. A reînceput şedinţa, urmează să fie ales preşedintele Parlamentului. Preşedinte al Comisiei pentru alegerea preşedintelui Legislativului a fost ales liberal-democratul Tudor Deliu, iar secretară - liberala Ana Gutu. Cabina de vot va fi amplasată în holul Palatului Republicii Moldova.

Şampanie pentru deputaţi

Foto: Şampanie pentru deputaţi

UPDATE 16.35 Vladimir Voronin, lider PCRM, a făcut declaraţii penstru presă: „Politicienii noştri nu sunt oameni serioşi - promit una şi fac alta. 60% din electorat a votat pentru partide de stânga şi oamenii se aşteptau la alt fel de coaliţie. PD a dezamăgit societatea“. Voronin a spus că mai speră ca „cineva din politicieni să se trezească peste naopte şi să revină la decizia luată“. Potrivit unor surse, liderul comuniştilor l-a vizat pe Vlad Filat. În debutul şedinţei, Voronin se apropiase de liderul PLDM şi i-a spus ceva cu faţa serioasă. Aceleaşi surse afirmă că Voronin a sperat până în ultimul moment că PCRM va face o coaliţie largă cu PD şi PLDM.

Întrebat dacă este supărat pe Marian Lupu, Voronin a comentat: „Te superi atucni când ai pe cine. Cu PD s-a negociat absolut tot, toată organigrama guvernamentală. Nu suntem atât de zgârciţi. Le-am oferit atât cât au dorit“.

Voronin despre alegerea şefului statyului: „Nu cred că vom scăpa de blocaj. E posibil să revenim la proiectul de modificare a modalităţii de alegere a preşedintelui ţării în Parlament. Încă n-am discutat asta.La funcţia de şef al statului ar fi bine să fie o persoană apolitică, din afară“.

UPDATE 16.15 S-a anunţat o pauză pentru pregătirea procedurii de alegere a preşedintelui legeslativului.

UPDATE 16.05 Deputaţii s-au întrunit în şedinţă. Liderul lideral-democrat, Vlad Filat, a anunţat constituirea majorităţii parlamentare de către PLDM, PD şi PL, care va avea 59 de deputaţi, Se crează o comisie specială pentru alegerea preşedintelui Parlamentului.    

UPDATE 15.55 Vladimir Voronin, preşedintele PCRM, a ignorat întrebarea ziariştilor dacă se aştepta la constituirea unei alianţe de centru-dreapta, după ce a negociat intens cu PD. Liderul comuniştilor s-a rezumat să răspundă scurt: „Decizia le aparţine“. Colegul său de fracţiune, Marc Tkaciuk, ideologul PCRM, a spus la rândul său, despre PD că ar fi un partid nici de dreapta, nici de stânga, ci „de purtări uşoare“.

UPDATE 15.45 LIderii PLDM, PD şi PL s-au întrunit să semneze acordul de constituire a coaliţiei. Vlad Filat, Marian Lupu şi Mihai Ghimpu a anunţă că în câteva minute vor semna acordul, asumându-şi o guvernare democratică şi pro-europeană pentru următorii patru ani.

Vlad Filat, lider PLDM: Mă bucur că împreună am gasit soluţii ca Moldova să continue să se dezvolte şi să ajungă în spaţiul european. Ne cerem scuze de la cetăţenii Republicii Moldova pentru periaoda de incertitudine politică şi tensiuni între partide.

Marian Lupu, lider PD: Finalizarea negocierilor marchează un nou început de proces politic. AIE 2 trebuie să fie o coaliţie reformată şi reformatată.

Mihai Ghimpu, lider PL: Republica Moldova are viitor. Mă bucur că am venit împreună să bucurăm cetăţenii. Ne aşteaptă o perioadă de reforme profunde.

UPDATE 15.10 Deputatul comunist Vadim Mişin, ca re a făcut parte din echipa de negociatori PCRM care a dus tratative cu PD privind o eventuală coaliţie de centru-stânga, a declarat pentru „Adevărul“, ca reacţie la decizia democraţilor de a face coaliţie cu PLDM şi PL: „Avem o reacţie normală. Lasă-i să se chinuiască. Nu e nimic ieşit în comun că PCRM va fi iar în opoziţie. E normal.“ Întrebat dacă PCRM va vota candidatul propus de noua alianţă de guvernare pentru funcţia de preşedinte al Parlamentului, Mişin a spus că cel mai probabil nu, dar vor mai vedea. 

Surse din cadrul viitoarei coaliţii de guvernare spun că, cel mai probabil, liderul PD, Marian Lupu, va fi votat preşedinte al Parlamentului la şedinţa de astăzi a Legislativului. Astfel acesta va prelua şi interimatul funcţiei de şef al statului, deţinută de marţi de către premierul demisionar Vlad Filat.     

UPDATE 14.55 La ora 15.00 se întruneşte în şedinţă Biroul politic lărgit al Partidului Liberal, pentru a lua decizia finală privind crearea unei coaliţii pro-europene de centru-dreapta împreună cu PLDM şi PD. La aceeaşi oră s-a întrunit şi Biroul politic al PLDM. Membrii PL, la fel ca şi cei ai PLDM, spun că adoptarea deciziilor în cadrul forurilor partidelor nu e decât o formalitate şi că semnarea acordului de creare a coaliţiei este deja bătută în cuie.

UPDATE 14.35 Acordul de constituire a coaliţiei dintre PLDM, PD şi PL va fi semnat la ora 15.45. Anunţul a fost făcut pentru „Adevărul“ de vicepreşedintele PLDM Alexandru Tănase.

UPDATE 14.10 MarianLupu a anunţat coaliţie de centru-dreapta. 

Liderul Partidului Democrat din Moldova, Marian Lupu, a anunţat acum câteva minute că 201 din cei 228 de membri prezenţi la Consiliul Politic Naţional au votat pentru crearea unei coaliţii de centru-dreapta cu PLDM şi PD. Doar 20 au optat pentru alierea PD cu PCRM. Acordul privind constituirea coaliţiei PLDM-PD-PL urmează să fie semnat până la şedinţa Parlamentului, anunţată pentru ora 16.00  

Marian Lupu, lider PD: „Acum urmează să fie definitivat textul acordului de constituire a alianţei cu PLDM şi PL, iar până la ora 16.00 ar urma să fie semnat. PD optează pentru perfecţionarea actului de guvernare în viitoarea coaliţiei, pentru ca la bază să fie pus principiul echilibrului şi să exeiste dreptul de veto al partenerilor.“

Dumitru Diacov, preşedinte de onoare al PD:  „Votul masiv al membrilor din teritoriu pentru o coaliţie de centru-dreapta ne dictează ce decizie să luăm. Până la urmă, PL este cel carea avut cel mai mult de câştigat.“

Democraţii lui Marian Lupu sunt întruniţi de mai bine de o oră, de la 12.15, în şedinţa Consiliul Politic Naţional, pentru a decide cu cine face PD alianţă de guvernare: cu PLDM şi PL sau cu PCRM. De după uşile închise ale sălii de şedinţe se aude ba muzică, ba aplauze şi strigăte de „Bravo“.

Şedinţa are loc la hotelul „Codru“, care se spune că ar aparţine milionarului Vlad Plahotniuc, numărul doi pe lista deputaţilor PD. Ziariştii nu sunt lăsaţi să intre în sala de şedinţe. În schimb, pe hol li s-a pregatit cafea, ceai, dar şi plăcinte.

După negocierile PLDM-PD-PL, care s-au finalizat acum o oră şi jumătate la Reşedinţa de Stat, liderii celor trei formaţiuni au evitat să spună dacă au bătut palma, dar au lăcat să se înţeleagă că s-a ajuns la o înţelegere pentru crearea coaliţiei de centru-dreapta.
 
Marian Lupu, liderul PD a spus că negocierile cu PLDM şi PL sunt finalizate şi nu mai există întrebări neclare. „Vom informa Consiliul Naţional PD despre rezultatele negocierilor şi pe stânga, şi pe dreapta, care va lua decizia politică finală.

Şi reprezentanţii celorlalte două componente ale fostei Alianţe pentru Integrare Europeană, PLDM şi PL, s-au retras la partidele proprii unde urmează să fie luată decizia finală privind crearea viitoarei coaliţii de guvernare. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite