Usatîi susţine că alianţa PSRM-ACUM vrea să modifice Constituţia ca să aleagă preşedintele ţării în Parlament: Sandu şi Dodon se tem de alegeri directe

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul „Partidului Nostru”, Renato Usatîi, susţine că mai mulţi deputaţi din PDM şi candidaţi independenţi, care au fost aleşi pe circumscripţii uninominale în alegerile din 24 februarie 2019, vor depune mandatul. Potrivit politicianului, asupra parlamentarilor există o presiune în acest sens, scopul fiind ca actuala alianţă de guvernare ACUM-PSRM, care are actualmente 61 de mandate, să obţină majoritate constituţională - cel puţin 67 de voturi.

Renato Usatîi a menţionat că, după ce mai mulţi deputaţi vor demisiona, în şase-şapte circumscripţii vor avea loc alegeri noi, care ar urma să fie câştigate de ACUM-PSRM, conform planului guvernării. Acest fapt ar permite ca ACUM-PSRM să obţină majoritate constituţională, pentru ca deputaţii să voteze modificarea Constituţiei, aşa încât preşedintele ţării să nu fie ales direct de către popor, dar din nou de Parlament, cum a fost până în 2016.

„Igor Dodon şi Maia Sandu nu vor alegeri prezidenţiale directe”, a declarat Renato Usatîi într-un Live pe pagina sa de Facebook, subliniind că cei doi au teamă că ar putea pierde alegerile prezidenţiale şi au intenţia să aleagă şeful statului în Parlament.

Renato Usatîi a dat citire lista celor care sigur vor depune mandatul de deputat în scurt timp. Este vorba despre Elena Bacalu (PDM), aleasă pe ciscrmscripţia Cahul; Ion Groza, candidat independent, la fel circumscripţia Cahul; Viorel Melnic, deputat independent, circumscripţia din stânga Nistrului; Alexandru Oleinic, candidat independent, circumscripţia din stânga Nistrului; Oleg Sîrbu (PDM), circumscripţai Edineţ; şi alţi câţiva de la PDM. în şase-şapte circumscripţii uninominale vor avea loc alegeri noi.

Liderul PN a mai spus că există un scandal în jurul preşedintelui interimar al PDM, Pavel Filip, şi că şapte-opt deputaţi PDM la fel vor depune mandatul, însă nu se ştie încă la care fracţiune vor adera aceştia.

Întâmplător sau nu, Igor Dodon a declarat recent că deţine informaţia că procurorii ar urma să solicite în scurt timp ridicarea imunităţii parlamentare pentru mai mulţi deputaţi care ar fi implicaţi în jaful bancar din Republica Moldova. Şeful statului nu a precizat despre care parlamentari ar fi vorba, dar a subliniat că „lista este destul de lungă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite