Vadim Pistrinciuc: Limitarea votului diasporei ar fi un lucru foarte grav

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vadim Pistrinciuc FOTO Florin Chirila/Epoch Times
Vadim Pistrinciuc FOTO Florin Chirila/Epoch Times

Limitarea votului diasporei ar fi un lucru foarte grav şi partidele care nu sunt de acord cu limitarea trebuie să facă tot ca acest lucru să nu se întâmple pe cale legislativă, a declarat directorul executiv al Institutului pentru Iniţiative Strategice, Vadim Pistrinciuc, la conferinţa „Votul în diasporă: Soluţii optime pentru depăşirea provocărilor curente”, organizate de Institutul pentru Politici şi Reforme Europene, transmite IPN.

Potrivit lui, partidele care mizează pe votul diasporei, dar şi care înţeleg importanţa ei în viaţa socială şi economică a ţării trebuie să nu admită limitarea votului diasporei. Societatea civilă, care are şi capacităţile de diplomaţie publică ar trebui să explice necesitatea respectării dreptului diasporei la vot.

În opinia lui Vadim Pistrinciuc, limitarea votului diasporei ar putea avea şi un impact economic negativ, pentru că cetăţenii moldoveni de acolo îşi planifică o anumită mobilitate în funcţie de care îşi formulează atitudinea faţă de ţara lor. Dimpotrivă, trebuie gândite mai multe modalităţi de a-i invita, de a-i atrage pe moldoveni acasă, aşa ca ei să vină să cheltuie banii acasă sau să facă investiţii.

Vadim Pistrinciuc consideră că trebuie iniţiate mese rotunde cu fracţiunile parlamentare în care există rezistenţă faţă de diasporă pentru a discuta care sunt dezavantajele ideii de a merge „împotriva diasporei”. El spune că societatea trebuie să se mobilizeze, dacă se va încerca această limitare, pentru că cei de acasă au dreptul să iasă la proteste, iar clasa politică de acasă cel mai tare se teme de proteste.

În turul doi al alegerilor prezidenţiale din 15 noiembrie, la cele 139 de secţii de votare deschise în străinătate au votat 262,7 mii de cetăţeni moldoveni, record absolut faţă de oricare scrutin electoral desfăşurat până acum.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite