Valeriu Munteanu: Anularea arestului pentru Renato Usatîi este „primul măr otrăvit” de la Vlad Plahotniuc pentru actuala guvernare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-liberalul Valeriu Munteanu susţine că „există premise serioase să considerăm că „operaţiunea” de anulare a arestului pentru Renato Usatâi este „primul măr otrăvit” de la Vladimir Plahotniuc pentru actuala guvernare”, mai ales că din comunicatul de presă al MAI s-ar fi înţeles cu totul altceva.

„Sunt sigur că fosta guvernare încă mai păstrează controlul asupra sistemului de drept şi cel al justiţiei, astfel, este imperios necesar, ca în cel mai scurt timp, respectând legea şi Constituţia să se intervină „fulger” pentru eliberarea acestor instituţii de controlul PD, altfel, actuala guvernare şi în mod special Maia Sandu şi Andrei Năstase nu vor fi lăsaţi să se concentreze pe reformele absolut necesare, fiind nevoiţi să intervină, de multe ori, în regim de pompieri, acolo unde „regimul aflat în diaspora” va semăna zâzanie şi teme controversate pentru bruierea agendei publice”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Liderul formaţiunii politice „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a revenit duminică, 16 iunie, în Moldova, după ce timp de trei ani s-a aflat la Moscova, fiind dat în urmărire naţională într-un dosar penal. Imediat ce a ajuns la frontieră, la punctul vamal Sculeni, unde a fost întâmpinat de sute de simpatizanţi, politicianul a fost reţinut şi escortat la sediul Procuraturii pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS). 

Renato Usatîi a fost eliberat, după câteva ore de audieri. Procurorii au anulat mandatul de arest. Usatîi a declarat că este nevinovat, iar procurorii nu aveau probe pentru a-i elibera mandatul de arestare.

Prim-ministra Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că eliberarea lui Renato Usatîi ridică mari semne de întrebare.

Inspectoratul General de Poliţie a precizat că lui Renato Usatîi „i se vor aplica prevederile celor mai recente decizii ale instanţelor de judecată din Republica Moldova”, adică 30 de zile de arest în Penitenciarul nr.13 din Chişinău, conform ultimii decizii din 24 octombrie 2016, însă procurorii au decis să-i anuleze mandatul de arestare pe numele lui Usatîi din lipsă de probe, după ce Usatîi a depus mărturii la întoarcerea în ţară.

Liderul PL, Dorin Chirtoacă, spune că revenirea lui Renato Usatîi în Republica Moldova este un semnal că „Rusia deja l-a trimis pe Usatîi să consolideze stânga prorusă”. Liberalul consideră că e „cinic, agentul Rusiei întră în Republica Moldova, prin România”.

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) a venit cu previzări în cazul reţinerii şi eliberării lui Renato Usatîi. Procurorii susţin că avocaţii politicianului au înaintat un demers prin care au cerut revocarea măsurii preventive, motivând că Usatîi s-a prezentat benevol, nu se va eschivat de la organul de urmărire penală, a dat declaraţii cu privire la faptele imputate, iar starea sănătăţii este una gravă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite