Valeriu Munteanu explică de ce Ştefan Gaţcan nu poate să-şi retragă plângerea depusă la Procuratură: „Acesta nu este un joc”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Munteanu

Liderul Uniunii Salvaţi Basarabia, Valeriu Munteanu, susţine că nu este posibil ca deputatul Ştefan Gaţcan să-şi retragă plângerea de la Procuratura Generală, aşa cum a anunţat parlamentarul în dimineaţa zilei de luni, 6 iulie. Potrivit lui Munteanu, în Codul Penal al R. Moldova nu există noţiunea juridică de „retragere a plângerii penale”.

„Conform art. 311 Cod Penal - denunţarea falsă sau plângerea falsă, la depunerea plângerii la Procuratură, Gaţcan a fost avertizat de către procurori (şi/sau de armata de avocaţi pe care i-a pus la dispoziţie gruparea CanduŞor) că poartă răspundere penală pentru declaraţiile făcute şi riscă până la 2 ani de închisoare pentru denunţul fals. În legislaţia Republicii Moldova, în Codul Penal, cel de Procedură Penală, sau în alt act legislativ sau normativ, nu există noţiunea juridică de „retragere a plângerii penale”, ori acesta nu este un joc”, a scris Valeriu Munteanu pe pagina sa de Facebook.

Munteanu afirmă că în baza denunţului lui Gaţcan, procurorii au obligaţia imperativă să deschidă o cauză penală, iar baza acestei proceduri să stabilească toate circumstanţele. 

„Este adevărat, în cadrul cauzei penale, avem noţiunea de „împăcare a părţilor”, conform art. 109 din Codul Penal, dar nici acest lucru nu este posibil în „cazul Gaţcan”, ori conform acestei prevederi legale, împăcarea lui Gaţcan cu socialiştii, în cadrul cauzei penale poate avea loc doar pentru o infracţiune uşoară sau mai puţin gravă, ori determinarea la renunţarea la mandatul de deputat, îmbracă forma unei infracţiuni foarte grave, subminând suveranitatea poporului”, a menţionat Valeriu Munteanu.

În opinia lui, în aceste circumstanţe, procurorii au obligaţia să deschidă o cauză penală, pentru cercetarea multi-aspectuală a situaţiei fără precedent în istoria RM.

„Dacă se va proceda altfel, va fi un serviciu consistent al Procuraturii Generale adus lui Igor Dodon, care vrea să „îngroape” cât mai repede „cazul Gaţcan”, care are deja ecouri internaţionale şi dacă se va demonstra că Igor Dodon a orchestrat răpirea şi violentarea lui Gaţcan, atunci acesta va încăpea pe aceleaşi liste pe care a ajuns Vladimir Plahotniuc, ori abordările criminale ale foştilor parteneri de guvernare sunt similare”, a mai spus Munteanu.

Deputatul Ştefan Gaţcan a postat un nou mesaj video pe pagina sa de Facebook. De această dată, parlamentarul a anunţat că „la noi totul este bine” şi că a decis să-şi retragă plângerea depusă la Procuratura Generală în care afirma că a fost intimidat de câţiva deputaţi socialişti să renunţe la mandat, odată ce a plecat din PSRM şi a aderat la Pro Moldova.

Ştefan Gaţcan nu a fost oferit detalii despre motivele retragerii plângerii. 

„La noi totul este bine. Vreau să vă spun că cererea depusă pe 30 iunie către Procuratura Generală o să fie retrasă pentru acţiunile din 30 iunie”, a declarat Ştefan Gaţcan.

De asemenea, Gaţcan a confirmat că paza de stat i-a fost asigurată la solicitarea sa „deoarece la etapa respectivă a fost aşa necesitate”. Acesta a mai adăugat că în curând revine în ţară.

Procuratura Generală anunţă că a recepţionat joi, 2 iulie, plângerea deputatului Ştefan Gaţcan privind pretinsele presiuni şi intimidări din partea anumitor persoane pentru a-l determina să  renunţe la mandat.

În baza plângerii deputatului, dar şi a demersului Partidului Pro Moldova, Procuratura Generală a declanşat vineri, 3 iulie, un proces-penal în care urmează a fi stabilite toate circumstanţele cazului.

Procesul penal a fost iniţiat în baza art.274 Cod de procedură penală, procurorii urmând să efectueze o serie de investigaţii pentru a se decide dacă există în acţiunile celor implicaţi o bănuială rezonabilă cu privire la elementele constitutive ale vreunei infracţiuni.

Într-un mesaj video făcut pe un câmp de viţă de vie în afara Chişinăului, deputatul Ştefan Gaţcan a negat că a fost sechestrat şi că viaţa sa s-ar afla în pericol. Pe de altă parte, în timp ce deputatul transmitea acest mesaj, automobilul său se afla în faţa Parlamentului.

Afirmaţia a fost făcută după ce deputaţii din Pro Moldova au anunţat că Gaţcan „a fost sechestrat” şi adus la Preşedinţie la o discuţie cu Igor Dodon şi că nu răspunde la apeluri telefonice timp de 7 ore.

Pe parcursul zilei de miercuri, 1 iulie, timp de câteva ore, deputaţii din grupul Pro Moldova s-au aflat la sediul Preşedinţiei, în încercarea de a intra în instituţie pentru a-l găsi pe deputatul Ştefan Gaţcan. 

Deputaţii Pro Moldova, care se aflau la porţile Preşedinţiei, încercau să verifice toate maşinile care ieşeau de pe teritoriul Preşedinţiei pentru a fi siguri că Gaţcan este în viaţă şi nu este scos în portbagaj. Potrivit lor, Gaţcan era de negăsit timp de 7 ore, timp în care nu răspundea la apelurile telefonice chiar şi de la membrii familiei.

Serviciu de Protecţie şi Pază de Stat le-a interzis deputaţilor să intre în Preşedinţie sau să verifice maşinile de securitate. Pe de altă parte, Preşedinţia a negat că Gaţcan nu se află în instituţie şi nici nu a fost.

Amintim că la o zi după ce a anunţat că părăseşte fracţiunea Socialiştilor şi aderă la grupul Pro Moldova, Ştefan Gaţcan şi-a depus mandatul de deputat, însă această decizie a fost anunţată de şeful fracţiunii PSRM, Corneliu Furculiţă, deşi cu 24 de ore în urmă, tot socialitşii îl numeau pe Gaţcan „prostituată politică”, „trădător” şi îl acuzau că s-a vândut lui Plahotniuc.

Reprezentanţii Partidului Pro Moldova susţin că deputatul Ştefan Gaţcan  „a fost sechestrat de un grup de deputaţi socialişti şi impus să semneze cererea de demisie”.

În comunicat se menţionează că deputatul Ştefan Gaţcan a depus, în dimineaţa zilei de astăzi, o plângere la Procuratura Generală în care reclamă hărţuirea, intimidarea şi şantajul la care a fost supus la 30 iunie din partea unui grup de deputaţi PSRM. Totodată, Procuratura neagă că a primit o asemenea plângere.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite