Valeriu Troenco a fost învestit în funcţia de ministru al Apărării

0
Publicat:
Ultima actualizare:

General-maiorul de justiţie în rezervă Valeriu Troenco a depus astăzi jurământul în calitate de ministru al Apărării, în prezenţa preşedintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, şi a premierului Iurie Leancă.

Preşedintele şi-a exprimat speranţa că situaţia din armată se va îmbunătăţi odată cu venirea noului ministru. La rândul său, Valeriu Troenco a declarat că îşi propune să sporească încrederea societăţii în Armata Naţională. Generalul promite să îmbunătăţească şi calitatea înrolării tinerilor în serviciul obligatoriu de armată. Asta în contextul unui raport al Procuraturii Generale, pentru anii 2011-2013, care arată că doar o mică parte din tinerii examinaţi de către comisiile medico-militare au fost declaraţi apţi să exercite serviciul militar. Anul trecut, din cele 8.300 de persoane chemate la comisii medico-militare, doar 1500 au fost înrolate.

Valeriu Troenco a deţinut funcţia de viceministru al Justiţiei şi de Director al Departamentului Instituţiilor Penitenciare în perioada anilor 1999-2001. Din 2001 şi până în 2004, a fost prorector şi lector la Universitatea de Criminologie din Chişinău. Este veteran al conflictului armat de pe Nistru, din 1992, şi a fost înaintat în această funcţie, conform algoritmului, de către Partidul Liberal Reformator. 

Anterior, formaţiunea l-a propus pe expertul în drept constituţional Vitali Catană, care însă şi-a retras candidatura după o serie de critici.

Troenco l-a înlocuit pe generalul Vitalie Marinuţa, care şi-a dat demisia în urma unor divergenţe cu şeful statului, comandantul suprem al Forţelor Armate. 
 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite