Veaceslav Ioniţă: Diferenţele de dezvoltare din interiorul R.Moldova sunt îngrijorătoare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Republica Moldova, discrepanţele de dezvoltare economică la nivel de regiuni sau raioane sunt enorme. Activitatea economică este concentrată şi dacă această problemă nu va fi soluţionată, există riscuri îngrijorătoare. De această părere sunt experţii care au anunţat miercuri, 23 ianuarie, lansarea Comitetului academic pentru promovarea acţiunilor şi politicilor de dezvoltare regională C15.

Într-o conferinţă de presă la IPN, Veaceslav Ioniţă, expert economic, a declarat că Republica Moldova îşi menţine statutul de cea mai săracă ţară din Europa şi acest fapt îl cunoaşte toată lumea. În opinia sa, nu aceasta este însă cea mai gravă problemă, ci faptul că discrepanţele de dezvoltare în interiorul ţării sunt foarte mari şi se accentuează cu fiecare an.

Acum cinci ani, menţionează expertul, Produsul Intern Brut în sudul ţării era de 4,2 ori mai mic ca în Chişinău. Acum diferenţa este de 4,8 ori. Produsul Intern Brut al municipiului Chişinău este 13 400 de dolari pe cap de locuitor. Pe o scara globală, PIB-ul în Chişinău este mai ridicat decât media, având un nivel bun chiar dacă este să fie comparat cu ţările europene. În sudul ţării PIB-ul este de 2700 de dolari pe cap de locuitor, comparabil cu Produsul Intern Brut al ţărilor slab dezvoltate.

Veaceslav Ioniţă s-a referit şi la problema locurilor de muncă, menţionând că în unele raioane, în cinci ani, numărul locurilor de muncă s-a redus cu 25%. Este vorba despre Basarabeasca, Oniţa, Cimişlia. Şi sunt doar câteva raioane, cum ar fi Ungheni sau Ialoveni, unde situaţia este inversă. Mai mult, există raioane în care angajaţii din sectorul public reprezintă 70% din totalul persoanelor angajate. Respectiv, activitate economică, pur şi simplu, nu există şi aceasta este o mare provocare care trebuie rezolvată, menţionează Veaceslav Ioniţă.

Cât priveşte investiţiile în construcţii, care în ultimii zece ani s-au apropiat de 70 de miliarde de lei, expertul notează că 75% din acestea s-au efectuat într-o singură localitate – în municipiul Chişinău. Calculate pe cap de locuitor, investiţiile în municipiul Chişinău reprezintă 61 de mii de lei timp de un an de zile. La polul opus se află Ocniţa, Şoldăneşti, Cantemir, unde investiţiile sunt de 70 de ori mai mici.

C15 este o platformă prin care experţii îşi propun să alerteze clasa politică asupra decalajelor în dezvoltarea economică şi socială a Republicii Moldova. Din echipă fac parte profesori universitari de la diverse instituţii de învăţământ, experţi în domeniul demografic, pe piaţa muncii, energetică, antreprenoriat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite