Politică

articolul anterior articolul urmator

Veaceslav Negruţă: Cetăţenia pentru investiţii ar putea fi un coridor de a aduce banii furaţi înapoi în ţară

3
19 Jul 2018 09:46:32
Autor: Iurii Botnarenco

Acordarea cetăţeniei pentru investiţii ar putea fi un coridor prin care să fie readuşi în ţară banii furaţi din sistemul bancar moldovenesc, având în vedere că investigaţiile privind frauda bancară nu sunt finalizate şi beneficiarii direcţi şi indirecţi nu au fost responsabilizaţi. De această părere este expertul economic Veaceslav Negruţă, exprimată în cadrul emisiunii „Politica Nataliei Morari” de la postul de televiziune TV8, transmite IPN.

Veaceslav Negruţă spune că diferenţa între modelul moldovenesc, asemănător cu cel maltez şi cipriot, faţă de cele aplicate de alte ţări de acordare a cetăţeniei pentru investiţii este că în cazul Republicii Moldova nu este vorba de investiţii în afaceri, ci de darea de împrumut statului.
 
„Cineva va veni cu 250 de mii de euro şi va da banii murdari cu împrumut statului, iar statul peste cinci ani, din impozite deja colectate de la toţi cetăţenii, va întoarce bani curaţi, plus o dobândă, acestui cetăţean care a primit şi paşaport de Moldova”, spune expertul.

Potrivit lui, cetăţenia va fi acordată nu oamenilor care fug de războaie sau de viaţă grea, dar persoanelor care au nişte resurse pe care încearcă să le legalizeze. „Vorbim despre oameni care caută paradis fiscal, financiar. Pe aceşti oameni, veniţi aici, n-o să-i lege prea mult de Republica Moldova ca şi activitate”, spune expertul.
 

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

3 Comentarii

BULAT ION
19.07.2018, 10:47:59

Daca vreai aduci bani in tara prin doferite metode nu e numaidecat sa oferi cetatenie. Ideea insasi e in alta, e de a atrage investitii straine. SUA si Canada tot foloseste o astfel de metoda, doar ca pretul e dublu, e de 500 de mii de dolari.

Mantase Andrei
19.07.2018, 11:28:32

Este o modalitate de a creste intr-adevar economia tarii prin investitii de genul, 4 cetatenii si iata ca mai reparam niste drumuri, mai reparam careva gradiniti,mai marim pensiile cumva... Este o idee buna, cine a gandit-o e bravo!

Maria Lazăr
19.07.2018, 11:34:41

Domnule Negrută, da milioanele de care ne-ai furat cu consilierul tău prin prețuri mai mari la pașapoarte, ce fel de coridor a fost ?