VIDEO Protest în faţa Parlamentului de la Chişinău în susţinerea Guvernului Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Câteva sute de oameni s-au adunat marţi, 12 noiembrie, în faţa Parlamentului de la Chişinău, în susţinerea Guvernului Maiei Sandu, în timp ce deputaţii examinează moţiunea de cenzură împotriva Guvernului.

„Susţinem Guvernul Maia Sandu!” – scandează în fata clădirii Parlamentului un grup de cetăţeni, în timp ce deputaţii examinează în plen moţiunea de cenzură depusă de către socialişti la sfârşitul săptămânii trecute. Cei prezenţi în faţa clădirii legislativului, majoritatea persoane de vârsta a treia, spun că Guvernul condus de către Maia Sandu este ca o speranţă pentru ei, transmite IPN.

Marina Diaconu, pensionară din capitală, a venit în faţa Parlamentului să-şi exprime nemulţumirea fată de moţiunea de cenzură a socialiştilor. „Eu cred că se doreşte să se pună iarăşi stăpânire pe instituţiile de stat, cum a fost şi anterior”, a spus femeia.

„Sunt de acord că trebuie să avem un procuror independent şi susţin modificarea la lege pe care au propus-o”, a spus o altă manifestantă, Lidia Zoină.

Potrivit lui Ion Ghimpu, locuitor al capitalei, acţiunea de astăzi este organizată „pentru a o scăpa pe  Maia Sandu de lupii flămânzi, care sunt socialiştii”. Bărbatul susţine că, odată veniţi la putere, socialiştii au uitat de miliardul furat şi duc ţara înapoi. „Pe acelaşi drum vor să meargă cum a fost până acum”, a spus Ion Ghimpu.

Ana Lupu, pensionară, a venit la protest să se convingă de faptul că Igor Dodon, şeful statului, este un trădător. Potrivit femeii, dacă şeful statului nu ar fi fost trădător, ar fi permis ca „procurorul general să fie independent, să fie ales corect, după principii democratice”. „De ce a blocat treaba asta şi aruncă în grădina Guvernului Maia Sandu? Atâta speranţă am avut şi astăzi mă tem că o să o pierdem, dar noi fără speranţă cum să supravieţuim?”, a remarcat femeia.

Pentru ca Guvernul Maiei Sandu să fie demis, este nevoie de votul a 51 de deputaţi din totalul de 101. Deocamdată, doar socialiştii au anunţat intenţia de a vota pentru demisia Guvernului - 36 de voturi. PDM, care are 29 de mandate, încă nu a anunţat cum va vota.

Premierul Maia Sandu, la tribuna Parlamentului: „Am iniţiat o reformă a justiţiei. Asta vreţi să opriţi?”. 

Maia Sandu a declarat că PSRM şi-a construit moţiunea de cenzură pe acuzaţii false. Maia Sandu susţine că situaţia social-economică nu a degradat, iar Guvernul a luptat pentru eliminarea schemelor de corupţie: „Vă sperie un Guvern care lucrează în interesele oamenilor”. Maia Sandu susţine că doar în 5 luni a adus din străinătate peste 2 miliarde de lei sub formă de finanţare.

Maia Sandu a enumerat mai multe reuşite ale Guvernul în domeniul social-economic: „Oamenii de afaceri se simt liberi, ştiu că nimeni nu le va prelua afacerile (...) în 2020 vor fi lansate proiecte de 800 milioane de euro în toate domeniile”.

Maia Sandu a adus mai multe atacuri la adresa lui Igor Dodon, acuzându-l că a criticat Guvernul actual în doar 5 luni de mai multe ori decât Guvernul PDM în 3 ani.

Deputatul socialist Vasile Bolea a declarat că PSRM, condus de Zinaida Greceanîi, respinge propunerea premierului Maia Sandu ca socialiştii să-şi retragă moţiunea de cenzură împotriva Guvernului, iar noua Lege a Procuraturii, prin care Maiei Sandu i se oferă dreptul de a selecta candidaţii la funcţia de procuror general, să fie trimisă spre avizare Comisiei de la Veneţia.

Amintim că Maia Sandu le-a propus socialiştilor o soluţie pentru ieşirea din criza politică de la Chişinău, ca aceştia să-şi retragă moţiunea de cenzură, înregistrată deja în Parlament, iar dânsa dă garanţia că nu va selecta candidaţii la funcţia de procuror general până noua Lege a Procuraturii nu va primi avizul Comisiei de la Veneţia, care se va expune asupra legalităţii noului mecanism de selectare a procurorului.

Fracţiunea parlamentară a PSRM a depus o moţiune de cenzură faţă de Guvern. PSRM a anunţat că nu va sprijini nici asumarea răspunderii Guvernului pentru modificarea Legii Procuraturii, dar nici oferta de ultimă oră a Blocului ACUM ca Legea respectivă, prin care pemierul să aibă dreptul de a selecta candidaţii la funcţia de procuror general, să fie votată în Parlament.

Blocul ACUM a propus PSRM şi preşedintelui Igor Dodon, pentru a ieşi din „criză”, să voteze în Parlament, în două lecturi, modificările la Legea procuraturii, în formula pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea. Declaraţia a fost făcută de vicepreşedintele PPDA Alexandru Slusari, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite IPN.

Fracţiunea parlamentară a PSRM a avut o întrevedere vineri, 8 noiembrie, cu premierul Maia Sandu, în contextul anunţului Guvernului privind asumarea răspunderii pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât prim-ministrul să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general. Deputatul Vasile Bolea a declarat că prin asumarea de răspundere a Guvernului, Maia Sandu a sfidat grav acordul alianţei de guvernare.

Guvernul a anunţat că îşi asumă răspunderea în faţa Parlamentului de modificare a Legii Procuraturii, aşa încât premierul Maia Sandu să poată selecta cel puţin doi candidaţi la funcţia de procuror general, pe care îi va înainta Consiliului Superior al Procuraturii. Decizia Guvernului vine după ce ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a decis să anuleze rezultatele concursului pentru selectarea candidaţilor la funcţia de procuror.

Un răspuns cu privire la propunerea PAS şi PPDA, ca socialiştii să voteze în Parlament legea, în schimbul retragerii asumării răspunderii de către Guvern, încă nu a fost oferit de socialişti.

Igor Dodon a anunţat că Guvernul Maiei Sandu ar putea cădea în următoarele 72 de ore, iar apoi să fie anunţate alegeri parlamentare anticipate. Acest scenariu a fost prezentat de preşedintele ţării în contextul deciziei Guvernului de a-şi asuma răspunderea pentru modificarea Legii Procuraturii, aşa încât premierul să poată selecta candidaţii pentru funcţia de procuror general.

PSRM s-a declarat împotriva acestei iniţiative, subliniind că este inadmisibil ca Maia Sandu să selecteze candidaţii la funcţia de procuror general.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco, într-o postare pe Facebook, a încercat să explice ce înseamnă această situaţie: „Esenţa de bază a proiectului: Prim-ministrul va înainta lista scurtă de candidaţi la funcţia de Procuror General către CSP. Şi deja în continuare CSP va alege unul din cei pe care îi va înainta Prim-ministru şi va propune Preşedintelui Republicii Moldova candidatul la funcţia de Procuror General.”

Imediat după anularea rezultatelor concursului, fracţiunea parlamentară a Partidului Socialiştilor, cea care alături de fracţiunea PPDA şi PAS formează alianţa de guvernare, a solicitat demisia ministrei Justiţiei, Olesea Stamate. Aceştia au acuzat ministra că a anulat concursul pentru că în lista de candidaţi nu a ajuns favoritul Blocului ACUM.

Ministra Justiţiei, Olesea Stamate, a anunţat că va semna un ordin prin care va anula rezultatele concursului de selectare a candidaţilor pentru funcţia de procuror general, asta deşi comisia responsabilă de concursul respectiv, deja a selectat patru candidaţi, iar Consiliul Superior al Procurorilor urma să aleagă un candidat din cei patru.

Amintim că Igor Dodon a dat de înţeles că nu va accepta să fie modificată lista celor patru candidaţi la funcţia de procuror general, după ce premierul Maia Sandu a solicitat Comisiei de preselectare a candidaţilor să verifice de urgenţă informaţia publicată în presă şi să examineze oportunitatea reevaluării acestei liste în contextul apariţiei unor informaţii noi despre integritatea unui candidat din lista preselectată.

Pe 29 octombrie, Comisia de preselectare a candidaţilor la funcţia de procuror general a ales patru candidaţi, din 20 care s-au înscris în concurs. Această listă urma să fie trimisă Consiliului Superior al Procurorilor care va trebui să aleagă un singur candidat, pe care îl va propune preşedintelui ţării spre numire în funcţie.

Comisia a decis, prin consens, înaintarea către Consiliul Superior al Procurorilor lista următorilor candidaţi: Crîşmaru Oleg; Gribincea Vladislav; Soltan Veaceslav; Stoianoglo Alexandr.

De menţionat că noua guvernare a mai anulat anterior un concurs, când Comisia parlamentară juridică, numiri şi imunităţi a selectat, pe 24 iulie, câştigătorii pentru funcţia de judecător la Curtea Constituţională din partea Legislativului, însă rezultatul a fost anulat, fiind numiţi în funcţii alţi doi judecători, fără concurs, Domnica Manole şi Vladimir Ţurcan.  

Igor Dodon a avut o întrevedere marţi, 5 noiembrie, cu deputaţii din fracţiunea PSRM. Şeful statului şi-a expus îngrijorările legate de „lipsa de eficienţă a Guvernului” Maiei Sandu şi „percepţia tot mai negativă pe care o au cetăţenii privind activitatea acestuia”. Socialiştii au anunţat că vor propune schimbări la şefia unor ministere, precizând că nu sunt satisfăcuţi de activitatea Ministerului de Interne şi a Ministerului Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite