Veteranii războiului de pe Nistru: Cheia soluţionării conflictului transnistrean este la Moscova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheia soluţionării conflictului transnistrean este la Moscova. Totodată, în Republica Moldova nu există voinţă politică pentru a pune punct la ceea ce înseamnă conflictul de pe Nistru. De această părere sunt mai mulţi veterani ai războiului din regiunea transnistreană, transmite IPN.

Mihai Tomacinschi, locotenent-colonel în rezervă şi veteran al războiului de pe Nistru, afirmă că aşa cum nici la începutul războiului nu a exista dorinţa de a merge pe o cale paşnică, cu toate că s-a putut evita acest război, aşa şi acum – nu se doreşte de a rezolva problema de pe Nistru.

„Soluţia şi atunci a fost, şi acum este. Nu se doreşte. Se poate de rezolvat această problemă, dar nu la nivel de Tiraspol, dar la nivel de Federaţia Rusă”, a declarat veteranul în cadrul emisiunii „Punctul pe azi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Iurie Coţofan, căpitan în rezervă şi veteran al războiului de pe Nistru, este de părere că în Republica Moldova nici nu există o strategie de soluţionare a conflictului transnistrean şi nici nu există voinţă politică.

„Câte guvernări au fost şi niciuna nu a dus ideea de soluţionare a conflictului până la capăt. Altele nici nu au început-o. Cred că lor le este  mai convenabil de condus aşa ţara”, spune căpitanul în rezervă.

Gheorghe Slutu, colonel în rezervă, veteran al războiului de pe Nistru, pledează pentru o organizaţie unică a tuturor veteranilor, indiferent din ce structuri au luptat militarii pe atunci pe câmpul de luptă. „În anii 1991, 1992, când luptam în tranşee, nu eram diferenţiaţi pe criterii politice sau de altă natură, toţi eram totuna”, spune Gheorghe Slutu. Potrivit lui, au fost făcute unele tentative de a face acest lucru, dar nu s-a reuşit.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite