Victor Gaiciuc, numit secretar al Consiliului Suprem de Securitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Igor Dodon a semnat un decret luni, 12 august, prin care l-a numit în funcţia de consilier în domeniul apărării şi securităţii naţionale, dar şi în funcţia de secretar al Consiliului Suprem de Securitate, pe generalul de brigadă în rezervă, ex-ministrul Apărării, Victor Gaiciuc.

Consider că Victor Gaiciuc are o experienţă temeinică în organele securităţii statului, a deţinut funcţii de conducere, manifestînd profesionalism inclusiv în calitate de ministru al Apărării”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Preşedintele a subliniat că are „deplină încredere în capacitatea domnului Gaiciuc de a garanta eficienţa în activitatea Consiliului şi de a contribui la întărirea sectorului apărării şi securităţii naţionale”.

Victor Gaiciuc este militar de carieră. Acesta a mai deţinut funcţia de ministru al Apărării în Guvernul Tarlev, în perioada 2001-2004, fiind demis în urma unui scandal format în jurul sustragerii ilegale de arme din depozitele Armatei Naţionale.

În ianuarie 2005, generalul Gaiciuc este numit în funcţia de Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al Republicii Moldova în Regatul Belgiei şi în funcţia de Reprezentant al Republicii Moldova la NATO. 

Potrivit Jurnal de Chişinău, pe Igor Dodon şi Victor Gaiciuc îi leagă o relaţie de rudenie. Totodată, Gaiciuc ar avea relaţii strânse şi cu vicepremierul rus, Dmitrii Rogozin.

Aceiaşi sursă subliniază că în 2016, generalul ar fi făcut declaraţii scandaloase despre conflictul militar din estul Ucrainei, atunci când în cadrul unei conferinţe la Academia de Ştiinţe a Moldovei, Gaiciuc a menţionat că „exemplul Donbasului este demn de toată admiraţia”, având în vedere că rebelii din regiune au reuşit să opună rezistenţă armatei ucrainene.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite