Victor Parlicov: Credibilitatea preţurilor produselor petroliere nu poate fi asigurată prin plafonare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Expertul IDIS Viitorul, fost director ANRE, Victor Parlicov, susţine că unica soluţie prin care statul poate interveni pe piaţa produselor petroliere este prin mecanisme concurenţiale. În opinia sa, mecanismul actual prin care Agenţia Naţională pentru Reglementare în Energetică plafonează preţurile la produsele petroliere nu este în măsură să rezolve problema.

Contactat de IPN pentru a comenta preţurile plafon în creştere, deja pentru a patra oară consecutiv, Victor Parlicov a spus că statul nu intervine corespunzător pe piaţă. 

„Preţurile în baza cărora ANRE face calculele nu sunt informaţii publice şi nu pot fi verificate. Problema credibilităţii preţurilor pe piaţa petrolieră nu poate fi rezolvată prin plafonare. Toate încercările de a substitui mecanismele concurenţiale prin tot felul de proptele administrative sunt sortite eşecului”, a menţionat expertul.

Preţurile plafon de comercializare cu amănuntul a carburanţilor sunt stabilite de ANRE la fiecare două săptămâni şi este pentru a patra oară consecutiv când acestea sunt în creştere. Începând cu 11 ianuarie, un litru de motorină poate fi comercializat cu maximum 15,61 lei, iar unul de benzină Premium 95 – cu 17,99. Plafoanele din noiembrie 2016 pentru un litru de motorină erau de 13,86 lei, iar pentru benzină – 15,98 lei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite