Victorie nescontată, surpriză pentru Maia Sandu, dar… atenţie la Dodon!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu şi Igor Dodon FOTO presedinte.md
Maia Sandu şi Igor Dodon FOTO presedinte.md

Maia Sandu a repurtat o victorie nescontată în primul tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova. Toate sondajele de opinie arătau avansuri de 6-10% pentru Igor Dodon, chiar şi sondajul de după vot prezentat ieri arăta 5% pentru Dodon. Finalul, 3,5% peste Dodon pentru Maia Sandu e un salt încurajator. Totuşi... Atenţie la Dodon!

Mobilizarea din diaspora a fost exemplară, cetăţenii au stat la cozi şi au aşteptat să-şi poată depune votul. Un vot de protest şi la Chişinău, în toată Republica Moldova, în primul rând. Suficienţa lui Dodon, eşecul gestionării coronavirusului, situaţia economică dezastruoasă, lipsa se perspective au dus la acest rezultat. Altfel, participarea la vot e sensibil sub cea de acum 4 ani, iar rezerva de voturi de câştigat rămâne importantă. Deci... Atenţie la Dodon!

Igor Dodon a ratat şi pentru că a preluat schemele, şmecheriile, ilegalităţile, mass media lui Plahotniuc. Pentru că a început cumpărarea de deputaţi la bucată de la ProMoldova, discuţii subterane cu Shor, afaceri cu Platon şi eliberarea sa din închisoare, nepermisă, pentru cineva implicat în spălătoria masivă de bani a Kremlinului şi a serviciilor ruse. Lumea s-a revoltat şi vrea o viaţă normală. Valul de protest a contat enorm. Dar... Atenţie la Dodon!

Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău, ambasadorul însuşi, PSRM, care au atacat violent comemorările victimelor românilor ce au pierit în al doilea război Mondial în eliberarea Basarabiei, au stârnit revolta alegătorilor. Mâine nu-şi vor putea îngropa morţii dacă se declară români, nu pot să-şi comemoreze victimele. S-a adăugat atitudinea ostentativ pro-rusă a lui Dodon, dar şi sprijinul lui Putin şi atacul lui Narîshkin, care anunţa protestele de stradă, ştiind despre furturile la vot. Un val de nemulţumire a acoperit şi sancţionat aceste apucături anti-româneşti. Însă... Atenţie la Dodon!

Dodon a furat în turul I. A investit masiv. Dacă e să luăm modelul de acum 4 ani, au venit la urne din Transnistria cam tot atâţia votanţi ca-n turul II, decisiv, iar capacitatea de a aduce 30.000 de noi voturi pe bani contează în acest tur II. Contează şi multiplele secţii din Rusia, neobservate de nimeni, goale la turul I dar care ar putea să îşi joace rolul în turul II. Aceste rezerve, ca şi cele ale votanţilor care au stat acasă dezamăgiţi, pregătind turul II, pot modifica raportul actual de forţe. Deci... Atenţie la Dodon!

Emoţia e pozitivă şi ajută. Stârneşte valul protestatar şi împinge lumea mai puternic la urne. Clarifică situaţia candidaţilor minori – care vor trebui să-şi deconteze situaţia după alegeri, în perspectiva anticipatelor posibile. Totuşi alegerile nu s-au terminat! Mai există un tur II, mai sunt 2 săptămâni de campanie. Trebuie vigilenţă şi acţiune. Acum abia se dă lupta decisivă. Mobilizarea, angajarea tuturor staffurilor în bătălie, grija faţă de greşeli de orice tip, mesaje potrivite pentru categoriile de votanţi care trebuie să vină la vot trebuie privite cu maximă responsabilitate şi precauţie. Atenţie la Dodon!

În turul doi, votanţii lui Renato Usatâi se vor îndrepta spre ambii candidaţi. Cu precădere împotriva lui Dodon. Sunt votanţi – ca şi cei ai Violetei Ivanov – care îl sancţionează pe Dodon. Deci votează cu Maia Sandu sau stau acasă. Şansa cea mai puternică de mobilizare îi revine liderului PAS care trebuie să se adreseze şi unioniştilor, şi românilor, şi pro-românilor, şi pro-europenilor. Dar şi pro-ruşilor pragmatici, care văd bine că viitorul Republicii Moldova e în UE, relansarea economică vine din România şi de la Bruxelles, care doresc să trăiască într-un stat normal, democratic, în care să le fie respectate drepturile, să funcţioneze justiţia independentă, statul de drept, corupţia să fie combătută eficient. Asta înseamnă însă şi... Atenţie la Dodon!

Igor Dodon e un preşedinte rănit. Are însă la dispoziţie pârghii multiple de putere. Şi joacă încă. Îşi joacă cariera, averea, libertatea, viaţa. Va juca până în ultimul moment! Apoi polit-tehnologii ruşi ai GRU/SVR/FSB din spatele său au în panoplie toate categoriile de instrumente pentru a răsturna situaţia. Pot face toate mizeriile de pe lume, de la arestarea lui Usatâi la negocieri cu mâna prinsă în menghină cu Shor şi aşa mai departe. Pot recurge la cele mai murdare instrumente şi pot amplifica furtul din turul I. Nu trebuie să fie creduli susţinătorii Maiei Sandu, efortul major abia urmează. Atenţie la Dodon!

Să ne bucurăm, deci, cu moderaţie. E o victorie într-o bătălie, dar mai e până la câştigarea războiului. Şi o parte din acest război se va desfăşura şi după eventuala victorie a Maiei Sandu în turul II. Trebuie adunate forţele, făcută o variantă de staff inclusiv, cu implicarea tuturor actorilor care trebuie să lupte, să mobilizeze şi să urmărească urnele în continuare. Deconturile vor veni pe urmă. Până atunci...Atenţie la Dodon!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite