VIDEO În timp ce Moscova a anunţat Chişinăul că nu cunoaşte locul aflării ostaticilor moldoveni, o televiziune rusă a realizat un interviu cu cei doi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ostatici

Cei doi ostatici moldoveni, care au petrecut trei ani în prizonierat în Afganistan, dar care au fost eliberaţi recent şi se află într-un spital din Moscova, au oferit un scurt interviu pentru postul rus de televiziune NTV, deşi oficialii ruşi au anunţat Chişinăul că nu cunosc locul aflării acestora şi au interzis accesul delegaţiei moldovene către aceştia.

Jurnaliştii ruşi susţin, precum afirmă şi Igor Dodon, că cei doi piloţi moldoveni, Lionel Buruiană (a.n. 1982) şi Mihai Crihana (a.n. 1965), au fost eliberaţi datorită implicării Federaţiei Ruse.

Cetăţenii moldoveni se află sub supravegherea medicilor, iar în scurt timp ar urma să vină la Chişinău. Aceştia i-au mulţumit lui Igor Dodon, autorităţilor ruse, dar şi lui Igor Ceaika, fiul procurorului general al Rusiei, Iurii Ceaika.

Cei doi cetăţeni moldoveni ţinuţi ostatici, din 2015, în Afganistan, au fost eliberaţi. Aceştia se află actualmente la spital la Moscova, iar la sfârşitul săptămânii vor fi aduşi în Republica Moldova. Anunţul a fost făcut luni, 11 februarie, de către preşedintele Igor Dodon, care a declarat că acest lucru s-a reuşit datorită implicării conducerii Federaţiei Ruse, ca urmare a adresării sale, transmite IPN.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, l-a acuzat pe Igor Dodon de cinism şi de comiterea unor fapte ilegale, după ce şeful statului a anunţat luni, 11 februarie, că s-a implicat personal şi a reuşit să soluţioneze problema celor doi piloţi moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan. La scurt timp, Andrian Candu a declarat că situaţia legată de cei doi moldoveni, care au fost ţinuţi ostatici trei ani în Afganistan, iar acum se află la Moscova, devine tot mai îngrijorătoare şi cei care se află în spatele acestei manevre de PR, trebuie să dea socoteală în faţa legii.

Autorităţile moldoveneşti au solicitat organelor competente ale Federaţiei Ruse asigurarea accesului delegaţiei Republicii Moldova, în cursul zilei de marţi, 12 februarie, la cei doi cetăţeni ai Republicii Moldova eliberaţi din prizonierat în Afganistan. Drept răspuns la solicitarea Chişinăului, oficialii de la Moscova au declarat că nu cunosc locul aflării cetăţenilor moldoveni şi nu au permis accesul delegaţiei moldovene, deşi televiziunea rusă NTV a reuşit să realizeze un interviu cu ostaticii moldoveni, fapt ce demonstrează că locul aflării se cunoştea, iar Moscova intenţionat a ascuns acest lucru.

Procuratura Generală a anunţat că întreprinde de mai mult timp acţiuni pentru rezolvarea, în cele mai sigure şi optime condiţii, a situaţiei privind cei doi cetăţeni moldoveni, ţinuţi ostatici în Afganistan. Pe acest caz a fost deschis şi un dosar penal, unde vor fi investigate si afirmaţiile că un grup de persoane terţe au contribuit la tergiversarea aducerii acasă a moldovenilor, printre care ar fi şi Igor Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite