VIDEO Alegeri Republica Moldova. TVR Moldova deschide dezbaterile electorale cu Renato Usatîi şi un reprezentant al Maiei Sandu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Renato Usatîi (dreapta) şi Vladimir Bolea la prima dezbatere organizată de TVR Moldova în campania pentru alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie Captură YouTube/ TVR Moldova
Renato Usatîi (dreapta) şi Vladimir Bolea la prima dezbatere organizată de TVR Moldova în campania pentru alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie Captură YouTube/ TVR Moldova

Preconizată iniţial între Renato Usatîi şi Maia Sandu, prima dezbatere electorală de la TVR Moldova s-a purtat în cele din urmă între primarul oraşului Bălţi şi un coleg al fostului premier al Republicii Moldova.

Sub sloganul „Electorala 2020: Alegem preşedintele!”, TVR Moldova a dat start, miercuri, dezbaterilor pentru alegerile din Republica Moldova, programate la 1 noiembrie.

Conform tragerii la sorţi, ediţia inaugurală ar fi trebuit să aibă loc între Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru (PN), şi Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Însă Maia Sandu a ales să nu se prezinte şi să trimită în platou un coleg, şi anume pe deputatul Vladimir Bolea.

Cele două părţi au avut câte 20 de minute la dispoziţie pentru a convinge electoratul în prima dintre cele patru dezbateri puse la dispoziţie de TVR Moldova. Alţi cinci candidaţi, cu excepţia preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon, sunt aşteptaţi la următoarele dezbateri, organizate zilnic de luni până vineri de la ora 19.00. Într-o tentativă de a-l imita pe preşedintele rus Vladimir Putin, Dodon refuză să se prezinte în faţa alegătorilor.

Dezbaterea de marţi seara a fost începută de Renato Usatîi, care a pus tunurile încă din prima frază pe principalul său adversar politic, Igor Dodon: „Cred că toţi cetăţenii din ţară îşi doresc un preşedinte adevărat, şi nu un «kuliok boţît»”. Primarul oraşului Bălţi a făcut referire la filmuleţele în care Dodon poate fi văzut primind pungi pline cu bani din partea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. El a insistat pe această temă la prezentarea priorităţilor: „Igor Dodon are una, să aibă mai multe «kulioace»”. În ceea ce priveşte priorităţile sale, liderul PN a pus accent pe eliminarea corupţiei.

De cealaltă parte, Vladimir Bolea a vorbit din postura de purtător de cuvânt al Maiei Sandu. Şi-a prezentat colega de partid drept o femeie cu o fire puternică, decisă să lupte împotriva hoţiei şi care îşi propune să scoată Republica Moldova din criză.

Liderul PN nu a trecut cu vederea absenţa contracandidatei sale. „Maia Sandu este o persoană foarte cinstită şi foarte bună ca primar al oraşului Geneva, unde nu-i corupţie. S-o încălţat în pantofiori galbeni, merge pe stradă, apeduct este, drumurile sunt bune. Dar aici trebuie de mers în cizme”, a declarat Usatîi. „Doamna Maia Sandu are foarte mult caracter”, a replicat Bolea.

Deocamdată, fostul premier al Republicii Moldova nu a comentat declaraţia primarului din oraşul Bălţi. Dar, din platou, Vladimir Bolea a dat asigurări că Maia Sandu va fi prezentă la următoarele dezbateri. Totuşi, absenţa ei, nemotivată încă, ridică un mare semn de întrebare, şi anume dacă acceptă să dezbată în orice condiţie, aspect surprins de jurnalistul Valeriu Reniţă. 

Potrivit lui Reniţă, Sandu a pierdut meciul în faţa lui Usatîi cu 1-5. Într-o postare pe Facebook, el a criticat atât decizia candidatei PAS de a nu se prezenta la dezbatere, cât şi alegerea înlocuitorului ei. „Maia n-a venit - prima greşeală, a înlocuit-o Vladimir Bolea - a doua greşeală. De ce Bolea e a doua greşeală? Pentru că la dezbateri cu Renato nu trimiţi un profesor de clasele primare (cer scuze, dar aşa a arătat azi dl Bolea), ci un şmecher. Dl Bolea e bun la întâlniri cu alegătorii, l-am văzut în câteva rânduri, competent, stil democratic, gata să aplece urechea. În bătălia cu Renato trebuie să ai alte calităţi, pentru că Renato nu merge pe chestii uzate şi tradiţionale. El merge pe atitudini foarte directe, originale, uneori mojiceşti, dar care prind la moldoveni. Scor final 5:1 în favoarea lui Renato. Un punct pentru Bolea, de aceea, că îl respect personal. 0 - pentru Maia”, a comentat Valeriu Reniţă, fost purtător de cuvânt al preşedinţiei Republicii Moldova.

Pe lângă Renato Usatîi, Maia Sandu şi Igor Dodon, susţinut de socialişti, alţi cinci politicieni candidează la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: Andrei Năstase, din partea Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Violeta Ivanov, din partea Partidului „ŞOR”, Dorin Chirtoacă, din partea Mişcării Politice „Unirea”, Octavian Ţîcu, din partea Partidului Unităţii Naţionale, şi Tudor Deliu, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Sondajele indică un al doilea tur între Igor Dodon şi Maia Sandu. Renato Usatîi este cotat cu a treia şansă, dar liderul PN are parte de cea mai semnificativă creştere în sondaje, de la 2,4%, potrivit unui studiu BOP din perioada 12 - 23 iunie, la 9,7%, potrivit unei anchete Intelect din perioada 24 august - 2 septembrie. Turul doi ar urma să fie dificil pentru Igor Dodon atât împotriva Maiei Sandu, cât şi împotriva lui Renato Usatîi.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite