Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Alegeri Republica Moldova. TVR Moldova deschide dezbaterile electorale cu Renato Usatîi şi un reprezentant al Maiei Sandu

16
8 Oct 2020 16:12:30
Autor: George-Andrei Cristescu
Renato Usatîi (dreapta) şi Vladimir Bolea la prima dezbatere organizată de TVR Moldova în campania pentru alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie Captură YouTube/ TVR Moldova
Renato Usatîi (dreapta) şi Vladimir Bolea la prima dezbatere organizată de TVR Moldova în campania pentru alegerile prezidenţiale de la 1 noiembrie Captură YouTube/ TVR Moldova

Preconizată iniţial între Renato Usatîi şi Maia Sandu, prima dezbatere electorală de la TVR Moldova s-a purtat în cele din urmă între primarul oraşului Bălţi şi un coleg al fostului premier al Republicii Moldova.

Sub sloganul „Electorala 2020: Alegem preşedintele!”, TVR Moldova a dat start, miercuri, dezbaterilor pentru alegerile din Republica Moldova, programate la 1 noiembrie.

Conform tragerii la sorţi, ediţia inaugurală ar fi trebuit să aibă loc între Renato Usatîi, candidatul Partidului Nostru (PN), şi Maia Sandu, candidata Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS). Însă Maia Sandu a ales să nu se prezinte şi să trimită în platou un coleg, şi anume pe deputatul Vladimir Bolea.

Cele două părţi au avut câte 20 de minute la dispoziţie pentru a convinge electoratul în prima dintre cele patru dezbateri puse la dispoziţie de TVR Moldova. Alţi cinci candidaţi, cu excepţia preşedintelui în exerciţiu Igor Dodon, sunt aşteptaţi la următoarele dezbateri, organizate zilnic de luni până vineri de la ora 19.00. Într-o tentativă de a-l imita pe preşedintele rus Vladimir Putin, Dodon refuză să se prezinte în faţa alegătorilor.

Dezbaterea de marţi seara a fost începută de Renato Usatîi, care a pus tunurile încă din prima frază pe principalul său adversar politic, Igor Dodon: „Cred că toţi cetăţenii din ţară îşi doresc un preşedinte adevărat, şi nu un «kuliok boţît»”. Primarul oraşului Bălţi a făcut referire la filmuleţele în care Dodon poate fi văzut primind pungi pline cu bani din partea oligarhului fugar Vladimir Plahotniuc. El a insistat pe această temă la prezentarea priorităţilor: „Igor Dodon are una, să aibă mai multe «kulioace»”. În ceea ce priveşte priorităţile sale, liderul PN a pus accent pe eliminarea corupţiei.

De cealaltă parte, Vladimir Bolea a vorbit din postura de purtător de cuvânt al Maiei Sandu. Şi-a prezentat colega de partid drept o femeie cu o fire puternică, decisă să lupte împotriva hoţiei şi care îşi propune să scoată Republica Moldova din criză.

Liderul PN nu a trecut cu vederea absenţa contracandidatei sale. „Maia Sandu este o persoană foarte cinstită şi foarte bună ca primar al oraşului Geneva, unde nu-i corupţie. S-o încălţat în pantofiori galbeni, merge pe stradă, apeduct este, drumurile sunt bune. Dar aici trebuie de mers în cizme”, a declarat Usatîi. „Doamna Maia Sandu are foarte mult caracter”, a replicat Bolea.

Deocamdată, fostul premier al Republicii Moldova nu a comentat declaraţia primarului din oraşul Bălţi. Dar, din platou, Vladimir Bolea a dat asigurări că Maia Sandu va fi prezentă la următoarele dezbateri. Totuşi, absenţa ei, nemotivată încă, ridică un mare semn de întrebare, şi anume dacă acceptă să dezbată în orice condiţie, aspect surprins de jurnalistul Valeriu Reniţă. 

Potrivit lui Reniţă, Sandu a pierdut meciul în faţa lui Usatîi cu 1-5. Într-o postare pe Facebook, el a criticat atât decizia candidatei PAS de a nu se prezenta la dezbatere, cât şi alegerea înlocuitorului ei. „Maia n-a venit - prima greşeală, a înlocuit-o Vladimir Bolea - a doua greşeală. De ce Bolea e a doua greşeală? Pentru că la dezbateri cu Renato nu trimiţi un profesor de clasele primare (cer scuze, dar aşa a arătat azi dl Bolea), ci un şmecher. Dl Bolea e bun la întâlniri cu alegătorii, l-am văzut în câteva rânduri, competent, stil democratic, gata să aplece urechea. În bătălia cu Renato trebuie să ai alte calităţi, pentru că Renato nu merge pe chestii uzate şi tradiţionale. El merge pe atitudini foarte directe, originale, uneori mojiceşti, dar care prind la moldoveni. Scor final 5:1 în favoarea lui Renato. Un punct pentru Bolea, de aceea, că îl respect personal. 0 - pentru Maia”, a comentat Valeriu Reniţă, fost purtător de cuvânt al preşedinţiei Republicii Moldova.

Pe lângă Renato Usatîi, Maia Sandu şi Igor Dodon, susţinut de socialişti, alţi cinci politicieni candidează la alegerile prezidenţiale din Republica Moldova: Andrei Năstase, din partea Partidului „Platforma Demnitate şi Adevăr”, Violeta Ivanov, din partea Partidului „ŞOR”, Dorin Chirtoacă, din partea Mişcării Politice „Unirea”, Octavian Ţîcu, din partea Partidului Unităţii Naţionale, şi Tudor Deliu, din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova.

Sondajele indică un al doilea tur între Igor Dodon şi Maia Sandu. Renato Usatîi este cotat cu a treia şansă, dar liderul PN are parte de cea mai semnificativă creştere în sondaje, de la 2,4%, potrivit unui studiu BOP din perioada 12 - 23 iunie, la 9,7%, potrivit unei anchete Intelect din perioada 24 august - 2 septembrie. Turul doi ar urma să fie dificil pentru Igor Dodon atât împotriva Maiei Sandu, cât şi împotriva lui Renato Usatîi.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

16 Comentarii

Ludwig
8.10.2020, 16:18:39

Astia oricum voteaza cu comunistii...nici nu mai dati articole cu ei. Sunt prea spalati pe creier..nu vor ue, nu vor nato, vor doar cu rusia... Dau vina pe rusi cand castiga comunistii, pai minoritatea rusa este pe locul trei cu numai 4% dupa ucraineni 9% , gagauzi 7%, deci comunistii sunt alesi de moldoveni... De unire nu vor sa auda, vor doar pasapoarte si ajutoare...In nici un caz nu vreau sa ne unim cu astia...

-1 (3 voturi)
Alex Bun
8.10.2020, 19:16:35

Dodon e singurul candidat care are doar cetățenie moldovenească și care are familie și copii pe teritoriul Moldovei. Restul sunt agenți vânduți ce au jurat credință României sau Rusiei. În cazul lui Usatâi ambele. O rușine aceste candidaturi. Președintele, ca simbol al suveranității, trebuie să fie doar cetățean al țării sale, să depună jurământ unui singur stat și popor, și nu mai multor. Cetățenia unei alte țări face o persoană dependentă de sistemul său legal, de interesele acelei țări. În cele din urmă, când depui un jurământ într-o altă țară, îți asumi obligația morală și legală de a servi acea țară. Cei care au depus jurământ de credință României, ca ocupantă a mai bine de jumătate din pământul moldovenesc, ca promotoare a nimicirii neamului și statului moldovenesc, nu au ce căuta în funcții publice în RM. O situație unică este în Moldova: aproape toți participanții la cursa prezidențială sunt cetățeni ai altor țări. Mai ales România. R. Usatîi este cetățean al Rusiei, sora lui e căsătorită și locuiește în România. Conform unor informații, el are și un pașaport românesc, lucru pe care îl ascunde. M. Sandu este cetățean român și acest lucru nici măcar nu-l ascunde, dimpotrivă, ea nici nu este sau se consideră moldoveancă, ci româncă basarabeancă, nici nu se adresează moldovenilor, ci basarabenilor. A. Năstase este de asemenea cetățean român, familia sa locuiește în Germania. O. Țâcu este cetățean al României obsedat de lichidarea R Moldova. D. Chirtoacă este tot un țâc, dar mai efeminat. I. Dodon este singurul candidat care este doar cetățean al Moldovei și nu are cetățenia altor state, singurul care are familie normală care își duce traiul în Moldova. De unde și ura neîmpăcată a "prietenilor" moldovenilor și Moldovei.

-2 (4 voturi)
Coco
8.10.2020, 21:01:27

Al dreaq' mai aperi culioacele lui Dadon cu care ati adus cetatenii la saracie lucie.Chipurile vrei sa pari obiectiv ca nu tii nici cu Rusia dar patriotul tau care nu trage nici o b...ina fara sa consulte Moskova ii iubeste pe moldoveni. Mare pramatie! Tarile Romanesti inconjurate de 3 imperii hapsane n-au avut alta cale de a le rezista decat prin Unire separate fiind prea slabe pentru a nu fi inghitite in parte sau intregi de acestea plus acea legatura tainica intre locuitorii celor 3 provincii subliniata de Patriarhul Constantinopolelui Chiiril Lukaris intr-o scrisoare catre Gabriel Bethlen. Tu nu reprezinti decat propaganda imperiala ruseasca cu Moldova tara separata care ar face sange in balega cum faceti voi acum fiind tot timpul jigniti de agitatorii transnistreni. Asemanator procedeaza si niste ungurasi mari activisti ai Ardealului independent. Prin interventia voastra, Ludwig si Alex reprezentati doua fete ale aceleiasi monede.

+2 (2 voturi)
Alex Bun
8.10.2020, 19:00:11

Dodon refuză să se prezinte în fața alegătorilor? De unde ai scos-o? Dodon își face campanie în teritoriu și e în fața alegătorilor la propriu. Greu de înțeles e lipsa și tăcerea Maiei Sandu.

0 (2 voturi)
Alex Bun
8.10.2020, 19:56:11

Televiziunile bucureștene trebuie interzise în Moldova. Arfele de Ferentari ale moderatorului exportat la Chișinău, provoacă greață. În timp ce Bucureștiul interzice retransmisia măcar a unei televiziuni din RM în Moldova ocupată, deși poți vedea nenumărate televiziuni ungurești, turcești etc de unde vrei și nu vrei, la Iași, la o aruncătură de piatră de granița Moldovei, la fel și la Galați etc nu poți vedea o singură emisiune, ce tv, din Moldova, măcar una folclorică. Deși acolo există și televiziuni dedicate de folclor moldovenesc și în partea asta ocupată de Ferentari ajung melodiile din Moldova doar cu greu descoperite pe Youtube etc. Legăturile spirituale între moldoveni fiind încă în viață cu toate piedicile mizerabililor din Ferentari, cu toate eforturile manelismului valah de a le reteza. Astfel încât la orice nuntă din Moldova ocupată și batjocorită de 160 ani, tot auzi mai multă muzică din RM decăt mizerie valaho-ungureană. În schimb în R Moldova se permite scursurilor ferentaroide de mahala precum Pro TV și TVR să-și verse mizeriile și veninul în puturos dialect ferentaroid nestingherite. Proiectul anti-moldovenesc, pe care l-am expus cu altă ocazie, de provincializare ferentaroidă a Moldovei, de colonizare și jaf cultural, de murdărire și împuțite manelistică a RM merge conform planului. Apropo de televiziuni, ferentariul nu a permis macar o televiziune moldoveneasca regională în Moldova ocupată. Măcar TVR Iași, care confirm legii ar trebui retransmisă în toate județele de sub jug ferentaroid, și în realitate nu se întâmplă. Le e frică lighioanelor de deșteptarea moldovenilor, de aia au distrus orice legătură între județele acestei regiuni năpăstuite, dar de ce le e frică nu vor scăpa.

0 (2 voturi)

Vezi toate comentariile (16)

Modifică Setările