Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO „Am rămas acea femeie slabă care eram la început”. Primul mesaj al liderei opoziţiei din Belarus, după ce a părăsit ţara

0
11 Aug 2020 11:45:03
Autor: Iurii Botnarenco
Svetlana Tihanovskaia FOTO Валерий Шарифулин/ТАСС
Svetlana Tihanovskaia FOTO Валерий Шарифулин/ТАСС

Candidata opoziţiei la prezidenţialele din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a publicat marţi, 11 august, un mesaj video, la scurt timp după ce a părăsit Belarusul. Ea a dat de înţeles că a decis să fie alături de copiii săi, care la fel au părăsit ţara din motive de securitate.

„Credeam că această campanie electorală m-a întărit mult şi că mi-a dat dat putere suficientă ca să le înfrunt pe toate. Însă, probabil, am rămas acea femeie slabă care eram la început. Am luat o decizie pentru mine, în mod independent, neinfluenţată de nimeni, ştiu că mulţi mă vor înţelege, mulţi mă vor judeca, dar să nu dea Domnul să fiţi în faţa alegerii în care m-am pomenit eu. Nicio pierdere umană nu merită ceea ce se întâmplă acum. Copiii sunt ceea ce avem mai preţios în viaţa noastră”, a afirmat Svetlana Tihanovskaia. 

Amintim că Svetlana Tihanovskaia a părăsit Belarusul. Ea se află actualmente în Lituania. Informaţia a fost făcută publică de către ministrul de Externe de la Vilnius, Linas Linkevicius.

Şeful diplomaţiei lituaniene a declarat, pe pagina sa de Twitter, că Svetlana Tihanovskaia a fost reţinută pentru şapte ore de autorităţile din Belarus. El însă nu a precizat prin ce modalitate a ajuns Tihanovskaia în Lituania şi ce intenţionează să facă, dar a subliniat că acum ea este în siguranţă.
 
Presă rusă scrie că un reprezentant al KGB-ului din Belarus a afirmat în aceste zile că asupra Svetlanei Tihanovskaia s-ar planifica un atentat. În acest context, oficiul unde se afla stuff-ul ei electoral s-a aflat sub protecţia organelor de forţă, informaţie confirmată şi de Lukaşenko într-un interviu, care sublinia că anume stuff-ul Svetlanei Tihanovskaia a solicitat pază din partea statului. 
 

Precizăm că, imediat după alegeri, Tihanovskaia a anunţat că nu intenţionează să plece din Belarus şi că nu există temei pentru ca dânsa să fie reţinută.

Mai mult decât atât, lidera opoziţiei de la Minsk s-a declarat învingătoare, a afirmat că nu recunoaşte rezultatele oficiale anunţate de CEC şi a comunicat că este gata să aibă un dialog cu liderul de la Minsk, ca acesta să cedeze paşnic puterea. 

Potrivit ei, numărătoarea paralelă a voturilor ar arăta faptul că anume ea a învins în scrutinul prezidenţial, subliniind că intenţionează să demonstreze „toate încălcările comise”. 

Stuff-ul ei susţine că Tihanovskaia ar fi câştigat alegerile cu 70-80%, în timp ce datele oficiale arată total diferit, şi anume că 80% au votat cu Aleksandr Lukaşenko, iar doar 10% cu Tihanovskaia.

De partea cealaltă, Aleksandr Lukaşenko a declarat că nu va permite ca „ţara să fie ruptă în bucăţi”, iar organele de forţă vor interveni prompt împotriva protestatarilor. Potrivit lui, există semnale că opoziţia şi protestele sunt conduse din exterior, în special din Cehia. 
 
Liderul de la Minsk susţine că alegerile s-au desfăşurat ca „o sărbătoare”, însă cineva a încercat să le strice cetăţenilor sărbătoarea.
 
„Eu am avertizat - Maidan nu va fi aici, cât de tare nu şi-ar dori unii acest lucru. De aceea, chem la calm”, a afirmat Lukaşenko pentru presa din Belarus.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

0 Comentarii

Modifică Setările