VIDEO Andrei Năstase: Moldova ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze şi energie electrică. Ne rezervăm dreptul să declanşăm proteste masive

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Liderul PPDA, Andrei Năstase, a afirmat că Republica Moldova ar putea rămâne în plină iarnă fără gaze şi energie electrică, din cauza că Federaţia Rusă şi Ucraina încă nu au o înţelegere c privire la tranzitul de gaze pe teritoriul Ucrainei, iar Guvernul de la Chişinău nu are o soluţie pentru acest scenariu. În acest context, politicianul a spus că Blocul ACUM îşi rezervă dreptul să declanşeze proteste masive.

„Este absolut clar că în lipsa unui contract dintre Rusia şi Ucraina privind tranzitul de gaze, o primă soluţie de alternativă pentru depăşirea temporară a crizei era aprovizionarea cu gaze utilizând reversul conductei transbalcanice, care are capacităţi limitate şi nu acoperă în totalitate consumul ţăriii noastre, dacă excludem  Transnistria, Cuciurganul asigurând în proporţie de 70 la sută piaţa Republicii Moldova cu energie electrică obţinută în urma valorificării gazelor ruseşti”, a declarat Andrei Năstase într-o conferinţă de presă.

Andrei Năstase a subliniat că deputatul Alexandru Slusari a cerut în plen ministrului Economiei să se prezinte în Parlament cu informaţii exhaustive despre măsurile întreprinse în vederea depăşirii unei eventuale crize. 

„Spre marele nostru regret, majoritatea PD-PSRM a respins iniţiativa Platformei DA, apropiind astfel ţara de un dezastru social-economic fără precedent. În aceste condiţii incerte, preşedintele şi guvernul său aservit dau asigurări contradictorii pe la televiziuni că nu ar exista motive de ingrijorare. În timp ce Igor Dodon se dă cu părerea (fără a oferi mai multe detalii tehnice şi garantii de realizare) că indiferent de relaţiile dintre Rusia şi Ucraina pe subiectul tranzitului, Moldova va primi gaze din Federaţia Rusă şi după 1 ianuarie 2020 prin trei modalităţi de furnizare, guvernul Chicu a decis în regim de urgenţă iniţierea negocierilor cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) pentru obţinerea unui credit în vederea procurării unor cantităţi de gaze naturale din Ucraina sau Uniunea Europeană”, a spus Năstase.

Potrivit lui, „urgenţa si obscuritatea acestor acţiuni, care denotă o panică vădită, ridică si mai multe semne de întrebare, inclusiv privind condiţiile acestui credit de urgenţă, cuantumul preţului la gazele procurate în plină iarnă şi alte aspecte ce ţin de transparenţa actului decisional”.

   

Năstase susţine că guvernul Blocului ACUM a fost pe ultima sută de metri „pentru a rezolva această problemă, definitivând mai multe soluţii alternative”.

„Precizăm că Republica Moldova are nevoie de aproximativ 17-18 mln m3 de gaze pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului pe perioada rece. În cazul tergiversării lansării gazoductului Turkstream care urma să alimenteze ruta Transbalcanică în regim revers, era planificată procurarea în totalitate a cantităţii necesare din surse alternative. Au fost identificate surse bugetare, care ar fi fost o soluţie temporară pentru procurarea volumului de gaze suficient până la lansarea gazoductului Turkstream”, a menţionat liderul PPDA.

El consideră necesar ca la etapa actuală cel puţin MoldovaGaz să iniţieze semnarea unui contract standard de tranzit cu Ucraina până la activarea acestei opţiunii în situaţia în care Moldova va fi nevoită să cumpere gaze naturale din alta ţari decăt Rusia. 

„Se impune crearea de urgenţă a unei celule de criză cu implicarea factorilor de decizie din partea guvernului, sectorului energetic, experţi naţionali şi internaţionali pentru elaborarea unui plan naţional anticriză cu soluţii clare”, a mai spus Năstase.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite