VIDEO În ziua alegerilor parlamentare de la Chişinău ar putea avea loc şi un referendum pe subiectul integrării europene. Anunţul lui Andrian Candu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO parlament.md
FOTO parlament.md

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a anunţat joi, 18 octombrie, că democraţii vor să organizeze un referendum naţional privind includerea în Constituţie a sintagmei „integarea europeană este vectorul de dezvoltare al ţării”. Decizia democraţilor vine după ce fracţiunile parlamentare ale PLDM şi PL au refuzat să sprijine modificarea Legii Supreme în Parlament.

„Ne rezervăm dreptul şi examinăm posibilitatea ca să iniţiem organizarea unui referendum pentru integrarea europeană. Acest referendum, probabil, ar fi bine ca să fie organizat în aceeaşi zi cu alegerile parlamentare, pentru a economisi bani. Dar exact cum o vom face, vom reveni la acest subiect, odată ce vom consulta şi deciziile Curţii Constituţionale ce ţin de posibilitatea de a organiza în timpul alegerilor parlamentare un referendum”, a declarat Andrian Candu joi, 18 octombrie, înainte de şedinţa Parlamentului.

Şeful Legislativului a dat asigurări că democraţii nu vor renunţa la „ideea integrării europene şi la modificarea Constituţiei pe subiectul integrării europene”.

„Noi nu putem să renunţăm doar pentru simplul fapt că colegii din partidele care erau considerate proeuropene, deoarece, de astăzi, Partidul Liberal şi Partidul Liberal Democrat, în cazul în care refuză votul, cu siguranţă nu mai pot fi considerate proeuropene. Noi nu putem să acceptăm acest lucru. De aceea, examinăm posibilitatea organizării unui referendum”, a afirmat Candu.

Parlamentul de la Chişinău nu a reuşit vineri, 12 octombrie, să modifice Constituţia prin introducerea sintagmei „integrarea europeană a Republicii Moldova reprezintă obiectivul strategic de dezvoltare al tării”. Votul a fost amânat pentru această săptămână, după ce s-a constatat că nu există o majoritate constituţională pentru a sprijini iniţiativa respectivă. Liberalii şi liberal - democraţii, fracţiunile pe votul cărora au mizat democraţii, au refuzat să susţină iniţiativa şi au condiţionat votul cu introducea în Constituţiei a limbii române ca limbă de stat.

Preşedintele PDM, controversatul om de afaceri Vlad Plahotniuc, a anunţat pe 12 septembrie 2017 despre intenţia majorităţii parlamentare de a schimba Constituţia Republicii Moldova, prin a introduce sintagma „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”. 

În aşa fel, democratul îşi doreşte ca vectorul extern al Chişinăului să nu mai poată fi schimbat, indiferent de viziunile politicienilor aflaţi la guvernare.

Curtea Constituţională de la Chişinău a avizat pozitiv pe 11 decembrie 2017, proiectul de lege de modificare a Constituţiei, prin care se doreşte includerea în Legea Supremă a sintagmei „Orientarea strategică a Republicii Moldova este integrarea europeană”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite