VIDEO Candu, la APCE: Consiliul Europei trebuie să urmărească atent situaţia din Moldova. Există riscul ca actuala guvernare să devină un mare eşec

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul democrat Andrian Candu a criticat alianţa PSRM-ACUM în cadrul sesiunii Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, care s-a desfăşurat joi, 3 octombrie. Potrivit democratului, Moldova se confruntă în prezent cu provocări majore. În opinia sa, cele mai importante dintre acestea ţin de fortificarea instituţiilor statului, reforma justiţiei, lupta împotriva corupţiei şi îmbunătăţirea nivelului de trai al populaţiei.

Andrian Candu consideră că realizarea acestor obiective necesită implicarea tuturor părţilor. El susţine că în ciuda intenţiilor declarate însă de guvernare, acţiunile eu ar demonstra contrariul. 

„Actuala guvernare a pornit o adevărată „vânătoare de vrăjitoare” împotriva liderilor şi membrilor partidelor de opoziţie. Se admit multiple abuzuri, încălcări ale legii şi de procedură atunci când este ridicată imunitatea parlamentară a deputaţilor”, a declarat Andrian Candu. 

Andrian Candu a precizat că, deşi guvernarea PSRM-ACUM a declarat că îşi doreşte depolitizarea instituţiilor statului, în realitate are loc politizarea acestora, aducând drept exemplu modul în care au fost numiţi judecătorii la Curtea Constituţională. 

„Majoritatea judecătorilor Curţii Constituţionale, numiţi recent în funcţii, sunt membri ai partidelor de la guvernare, iar preşedintele CC este unul dintre liderii Partidului Socialiştilor, aflat la guvernare”, a menţionat Andrian Candu.


Deputatul democrat a afirmat în cadrul APCE că cele mai importante legi adoptate în Republica Moldova nu au fost supuse expertizei Comisiei de la Veneţia. În acest context, a fost invocat cazul când selectarea candidaţilor la funcţia de procuror general a revenit unei comisii guvernamentale şi nu Consiliului Superior al Procurorilor, aşa cum prevede Constituţia.

Andrian Candu a solicitat Consiliul Europei să urmărească îndeaproape ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, menţionând că există un risc enorm ca actuala guvernare să fie un mare eşec.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite