VIDEO Comisia de anchetă privind frauda bancară a intrat în posesia unor documente noi: Plahotniuc şi Filat, beneficiarii principali ai furtului bancar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar şi investigării fraudei bancare, Alexandru Slusari, a anunţat câteva nume care s-ar afla în lista beneficiarilor finali ai furtului miliardului, după ce a primit un nou document de la Banca Naţională, realizat de compania de investigaţii Kroll.

Alexandru Slusari a declarat că, din ce a reuşit să analizeze, documentul arată că beneficiarul principal al fraudei bancare este fostul lider al PDM Vlad Plahotniuc, care ar fi beneficiat de bani prin intermediul companiilor Prime Management, Otiv Prime, Prime TV, Finpar Invest, Basconlux şi Gemenii.

Slusari spune că al doilea beneficiar al fraudei este ex-premierul Vlad Filat, care ar fi implicat în fraudă mai multe rude şi apropiaţi de ai săi.

De asemenea, potrivit lui Slusari, printre beneficiarii fraudei se află aproape toată fracţiunea Partidului Şor, printre care Ilan Şor, Marina Tauber, Reghina Aspostolova. Ar fi beneficiat din fraudele bancare şi fostul preşedinte al ţării Petru Lucinschi şi fiul milionarului Anatol Stati, Gabriel Stati.

În plus, în document se spune că de banii fraudei bancare a beneficiat şi actualul director al agenţiei de ştiri Sputnik Moldova, Vladimir Novosadiuc.

Amintim că deputaţii Marina Tauber şi Reghina Apostolova, ambii din fracţiunea Partidului Şor, au rămas fără imunitate parlamentară luni, 16 septembrie, iar la scurt timp au fost reţinuţi. Parlamentul a dat curs solicitării procurorului general interimar, Dumitru Robu, privind ridicarea imunităţii parlamentare pe numele celor doi deputaţi.

Pe 15 august curent, la fel la solicitarea procurorului general interimar a fost ridicată imunitatea parlamentară şi a deputatului Ilan Şor, liderul Partidului Şor. Acesta părăsit Republica Moldova şi se află în Israel, fiind dat în căutare internaţională. Şor a fost li condamnat de prima instanţă la şapte ani de închisoare cu executare pentru spălare de bani şi evaziune fiscală în dosarul furtului miliardului.

Vlad Filat a fost condamnat la nouă ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă, pornind de la un autodenunţ al lui Ilan Şor, în care acesta a declarat că i-a oferit, pe timpul când Vlad Filat era premier, bani şi cadouri în sumă de 250 de milioane de dolari în schimbul unor servicii guvernamentale, banic are ar fi provenit de la Banca de Economii. Vlad Filat pledează nevinovat.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite