Politică

articolul anterior articolul urmator

VIDEO Constantin Codreanu: Regimul Plahotniuc - Dodon reprezintă un pericol la adresa securităţii României

6
3 Oct 2018 11:22:07
Autor: Iurii Botnarenco
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Deputatul român Constantin Codreanu a declarat că a interpelat Ministerul de Externe al România ca instituţia să clarifice situaţia şi să ofere explicaţii pe cazul expulzării din Moldova a activistului George Simion. În opinia parlamentarului, „regimul Plahotniuc - Dodon” va putea recidiva împotriva oricărui cetăţean român care va pleda pentru unirea celor două maluri ale Prutului.

„Am ajuns în situaţia în care regimul antidemocratic Plahotniuc- Dodon reprezintă el însuşi o problemă de securitate pentru România şi pentru români”, a afirmat Constantin Codreanu într-o luare de cuvânt în plenul Parlamentului României.

Deputatul consideră că expulzarea lui George Simion este un abuz „de natură să limiteze drepturile cetăţenilor românila libera circulaţie şi la exprimarea opiniilor”.

„Aceste abuzuri pot conduce la deteriorarea relaţiilor speciale şi privilegiate dintre cele două state româneşti ale noastre. Ele urmăresc descurajarea şi suprimarea mişcării unioniste din R. Moldova, susţinută tot mai mult de cetăţenii de peste Prut. Liderul Platformei Unioniste „Acţiunea - 2012” nu a întreprins niciodată acţiuni care să reprezinte pericol pentru securitatea naţională şi ordinea publică din Republica Moldova”, a subliniat Codreanu.

Adauga Comentariu

Pentru a comenta, alege una din optiunile de mai jos

Varianta 1

Autentificare cu contul adevarul.ro
Creeare cont

Varianta 2

Autentificare cu contul de Facebook
Logare cu pseudonim

6 Comentarii

sbucium ion
3.10.2018, 13:43:01

Adica cum vine asta? Oare, R.Moldova ameninta cumva Romania - s-o "unească", s-o anexeze la R.Moldova, s-o ocupe teritorial, s-o lipsească de capitala sa București si unica capitala sa fie or. Chisinau, s-o lipsească de președenție, parlament si guvern, pe motiv ca toate acestea sunt la Chisinau?!.. Or, toate acestea prevede planul de "unire" al unioniștilor Romaniei cu unica deosebire ca prin "unire" urmează sa dispară de pe harta nu Romania si nu capitala București, dar R.Moldova si capitala Chisinau. Cine si pe cine cu adevarat amenință cu lichidarea statului si independentei, cu "'căderea de pe harta" si cine trebuie sa ia măsuri prompte de securitate națională de apărare - Romania sau R.Moldova?

-1 (3 voturi)
sbucium ion
3.10.2018, 13:55:53

Daca mișcarea unionista este LEGALA pe teritoriul național si suveran al R.Moldova, atunci ea ar trebui sa fie legala si pe teritoriul Romaniei. Daca unionistii români au dreptul sa ceara UNIREA cu Romania - "mortala" pentru R.Moldova, apoi de ce cu același succes n-ar avea dreptul si unionistii moldoveni sa ceara inițial unirea R.Moldova - NUMAI CU O REGIUNE sau doua a Romaniei - cu cea de Nord-Est si parțial cu cea de Sud-Est (doua județe) - in asa mod ca R.Moldova sa nu dispară de pe harta, dar sa devina un stat moldav întregit pe ambele maluri ale Prutului. De la o asemenea unire Neamul ar avea de câștigat fiind reprezentat pe arena internațională nu de un singur stat MEGA-STAT, greu de condus, dar de doua state - unul putin mai mare (R.Moldova), iar altul - putin mai mic (Romania). Pentru Neam o asemenea unire deloc nu inseamna o amenințare la dispariție.

-1 (3 voturi)
sbucium ion
3.10.2018, 14:18:27

R.Moldova e un stat SUVERAN la fel cum este si Romania si partidele, ONG-urile si deputații Romaniei n-au dreptul de a se amesteca in AFACERILE INTERNE ale R.Moldova - la fel cum nici cele din R.Moldova n-au dreptul de a se amesteca in afacerile interne ale R.Moldova. Nu este la latitudinea unui deputat român sa județe cum ar trebui sa fie conducerea R.Moldova si sa cheme la RERĂSTURNAREA ei si a ordinii legale constituționale existente, la "maidan", destabilizare, "revoluție" - sunt acte ce pun in pericol SECURITATEA NATIONALA a R.Moldova si autoritățile sunt in drept sa ia măsurile adecvate de parare - sa facă retineri, sa amendeze, sa judece sau sa expulzeze pe cetățenii străini, ce desfasoara activități ILEGALE pe teritoriul suveran al R.Moldova. "Acțiunea 2012" este înregistrată in Romania si numai in Romania are dreptul sa activeze. In R.Moldova pot sa activeze doar acele ONG-uri care sunt înregistrate la Ministerul Justiției al RM, au statut, conform legislației RM, care nu conține obiective ilegale, anticonstituționale, inclusiv legate de "unire" sau alte forme de lichidare a statului. Daca platforma "Tinerii Moldovei, ODIP, platforma DA nu sunt înregistrate sau nu-si respecta obligațiile statutare, legislația RM - autoritățile sunt in drept sa le sisteze activitatea lor si sa -i sanctioneze pe liderii care si-au permis sa încalce legislația. La fel se procedează in toate statele, de ce R.Moldova ar trebui sa tolereze acțiuni ale unor forte din exterior sau interior care sa-i amenințe securitatea națională?!..

-1 (3 voturi)
sbucium ion
3.10.2018, 14:19:51

ERATA: "...la fel cum nici cele din R.Moldova n-au dreptul de a se amesteca in afacerile interne ale Romaniei".

-1 (3 voturi)
sbucium ion
3.10.2018, 14:34:50

"...expulzarea lui George Simion este un abuz „de natură să limiteze drepturile cetățenilor români la libera circulație şi la exprimarea opiniilor”.- LIBERA CIRCULAȚIE si libera exprimare nu inseamna si dreptul de a desfășura activități si ACȚIUNI TERORISTE sau de alt gen îndreptate CONTRA ordinii legale existente in statul pe care il vizitează cetățeanul - indiferent cum se numește el - Romania, Marea Britanie, Franța, Germania, SUA, Ucraina etc. sau R.Moldova. Unioniștii mereu cer unirea cu Basarabia, dar Basarabia inițială, istorica, valaha se afla nu in R.Moldova, dar in Bageacul Ucrainei. De ce suta de ONG-uri românești din "Acțiunea 2012" se țin scai de R.Moldova? De ce deputații Romaniei, liderii unor partide si ONG-uri n-ar trece Prutul sau Dunărea sa-si exprime democratic opțiunile lor de unire si in Ucraina, sa facă si acolo marșuri unioniste, mici si mari adunături naționale unioniste, "sfaturi ale tarii", consiliile territoriale ale unirii etc. - doar Ucraina e un stat democratic, in curs de asociere cu UE la fel ca R.Moldova?!

-1 (3 voturi)

Vezi toate comentariile (6)

Modifică Setările