VIDEO Igor Dodon controlează toată puterea în Republica Moldova - declaraţiile care stârnesc controverse

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Igor Dodon pare să nu mai ascundă faptul că are influenţă asupra Guvernului Republicii Moldova, iar premierul şi miniştrii, care sunt în mare parte foşti consilieri prezidenţiali ai săi, i se subordonează şi implementează deciziile luate la Preşedinţie.

Luni, 27 ianuarie, Igor Dodon a organizat o nouă conferinţă de presă, după întrevederea pe care a avut-o cu premierul Ion Chicu şi preşedinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, întâlniri ce au devenit tradiţionale odată cu demiterea Guvernului Maiei Sandu şi după ce întreaga putere de stat a ajuns să fie controlată de Igor Dodon.

Igor Dodon a vorbit despre planurile Guvernului, cele ale Ministerului Sănătăţii, ale Ministerului Economiei şi chiar despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse de către prim-ministru, precum participarea la şedinţa Uniunii Economice Euroasiatice, ca şi cum preşedintele ţării ar fi şi conducătorul Guvernului. Mai mult, Igor Dodon a anunţat care este agenda preşedintei Parlamentului.

Şeful statului a încercat să demonstreze societăţii că dânsul are autoritate şi că deciziile sale imediat sunt executate de către Guvern. Acest fapt nu se întâmpla anterior, când Igor Dodon nu avea o majoritate parlamentară şi nici influenţă în Guvern, pentru că iniţiativele sale erau uşor ignorate de către cele două puteri. În alte cazuri, Igor Dodon a fost suspendat din funcţie pentru refuzul de a promulga anumite legi. 

În încercarea de a se poziţiona ca preşedinte care rezolvă totul în ţară, un fel de Vladimir Putin, Igor Dodon a făcut mai multe afirmaţii care depăşesc atribuţiile sale constituţionale. De exemplu, Igor Dodon a prezentat mai multe iniţiative despre care a spus că a dat indicaţii Guvernului sau că a pus sarcini în faţa Guvernului. Totodată, preşedintele a făcut publice mai multe informaţii pe care în mod normal ar trebui să le prezinte ministrul Sănătăţii sau cel al Economiei.

„Referitor la proiectul de iluminare în sate. Cunoaşteţi am venit cu această iniţiativă două săptămâni în urmă. Vreau să menţionez că Guvernul imediat a început inventarierea şi elaborarea acestui program. S-a luat decizia că în fiecare localitate vor fi iluminate kinim 1 km de străzi”.

„Am convenit să fac public astăzi câteva iniţiative suplimentare. În primul rând, referitor la spitalelele raionale, categoric nu se admite practica anterioară de închidere sau de fuzionare a spitalelor raionale. Toate spitalele raionale rămân să funcţioneze. Aceasta este iniţiativa şi sarcina pe care am pus-o faţă de Guvern. Am solicitat ca în spitalele raionale să fie găsite resurse imediate de dota cu minim de utilaje şi echipamente moderne”. 

Am pus sarcina să reluăm programul „Un doctor pentru tine” începând cu luna februarie. La ce se referă, echipe de medici calificaţi vor merge în localităţi şi gratis vor face screening pulmonar şi mamar. În afara de asta, vor face consultare gratuită stomatologică la copii”.

Am dat indicaţii ca începând cu luna februarie să achităm cheltuielile de transport pentru persoanele cu maladii oncologice”. 

„Vreau să vă informez că în următoarele luni vom primi în Republica Moldova 168 de ambulanţe noi”. 

Dodon a vorbit şi despre faptul că i-a propus premierului ca Guvernul să scoată la privatizare întreprinderea de stat Metalferos, iar la scurt timp, prim-ministrul a făcut un anunţ pe Facebook că Guvernul intenţionează să scoată întreprinderea respectivă la privatizare.

Întrebat de când Guvernul se subordonează Preşedinţiei, Igor Dodon a răspuns: „Noi muncim în echipă”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite