VIDEO Ilan Şor: Beneficiarul final al fraudei bancare este Veaceslav Platon. Dacă aş fi dat 1 milion de dolari, nici numele meu nu apărea în Kroll

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Adevărul
FOTO Adevărul

Primarul de Orhei, Ilan Şor, condamnat de prima instanţă la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru spălare de bani şi escrocherie în proporţii deosebit de mari, susţine că beneficiarul final al furtului din sistemul bancar moldovenesc este omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare în dosarul BEM.

Într-un interviu pentru RTR-Moldova, Ilan Şor a negat că este agentul serviciilor speciale ale Kremlinului şi că el ar fi fost implicat în aşa-numitul „Landromat”, când cu ajutorul instanţelor de judecată din Moldova s-au spălat 22 de miliarde de dolari din Federaţia Rusă.

Potrivit lui Ilan Şor, banii au fost spălaţi cu implicarea nemijlocită a lui Veaceslav Platon, care ar fi pus la cale o schemă în acest sens, prin care oamenii de afaceri ruşi îşi legalizau provenienţa banilor.

Vorbind despre frauda bancară, Ilan Şor afirmă că nu s-a sustras un miliard de euro, aşa precum anunţă autorităţile, ci doar 500 de milioane de euro. Din această sumă, 250 de milioane ar fi fost scoase din BEM înainte de anul 2013, iar alte 250 de milioane de euro după anul 2013 (perioada în care Şor gestiona BEM)

În 2011 a menţionat că a intrat în domeniul bancar în 2011, atnci când a cumpărat Unibank, pe care ar fi reuşit să-l dezvolte şi să-l facă profitabil în doar doi ani.

În 2012, premierul Vlad Filat l-ar fi rugat să preia conducerea BEM, pentru că banca avea probleme şi trebuia salvată, după cum afirmă Şor.

Acesta mărturiseşte că avea „relaţii de parteneriat” cu Filat: „Eu pentru el eram un fel de expert, om care înţelege ceva în asta şi poate propune ceva”.

Întrebat de unde a luat 100 de milioane de euro pentru a învesti în BEM, Şor a declarat că o parte din bani i-ar fi luat de la partenereii bancheri ruşi, iar o altă parte ar fi fost banii lui proprii. Şor a subliniat că BEM era „pustiu” când a venit el.

„Gaura la BEM era în jur de 75 milioane de euro”, a precizat Şor, adăugând că predecesorii săi „foloseau această bancă ca pe propriul buzunar”.

În 2014, premierul Vlad Filat l-ar fi invitat la el pe Şor cu rugămintea să-i împrumute urgent 250 de milioane de euro.

„Eu i-am spus că este ireal. În primul rând pentru că nu erau bani. În al doilea rând, nu era posibil juridic. În al treilea rând, nu era să fur tot de la mine şi să dau la alţii, pentru mine banca era ca floarea mea pe care am sădit-o şi a început a flori”, a notat Şor.

Filat i-ar fi garantat că bani vor fi asiguraţi de la stat. Şor spune că, într-adevăr, în acea perioadă mai multe instituţii de stat ar fi transferat la BEM sume enorme.

„O altă parte din bani trebuia să vină de la băncile lui Platon”, a mărturisit Şor.

Şor spune că s-a lăsat convins de Platon şi Filat să ofere creditul de 250 de milioane de euro pentru că se afla în relaţii de prietenie cu Platon, pe care l-ar fi crezut pe cuvânt că e o afacere bună, iar cu FIlat se afla în relaţii de parteneriat. 

Cu toate acestea, Şor afirmă că a acceptat cu greu această propune, doar abia după ce Filat l-ar fi hărţuit pe el şi afacerile sale.

„La scurt timp după asta am înţeles că e vorba de Landromat 2”, a menţiionat Şor.

Şor este convins că beneficiarul final al fraudei bancare este anume Platon, dar şi cei cu care omul de afaceri s-ar fi „împărţit”, pentru că Platon ar fi transferat acest credit pe contul companiilor ce-i aparţin - Zenit şi Saturn.

 „Platon cu Filat mă convingeau că aceşti bani se vor întoarce, că ei sunt folosiţi pentru afaceri (...) au reuşit, din păcate, să mă păcălească”, a spus Şor.

În opinia sa, banii sustraţi din BEM pot fi lejer întorşi statului, în câteva minute dacă Platon ar dezvălui unde i se află activele.

„Ar trebui ca Procuratura şi MAE să se înveţe să coopereze cu Federaţia Rusă şi Marea Britanie şi ei vor găsi banii. Activele sunt la Platon în Marea Britanie şi în Rusia. Problema este ca ei (procurorii) să-şi dorească acest lucru”, a explicat Şor.

Întrebat de ce figurează în raportul Şor ca fiind implicat în frauda bancară, Şor a spus că Kroll sunt nişte „aferişti”, subliniind că Kroll ar fi fost implicat în mai multe scandaluri internaţionale şi ar avea un nume de o companie coruptă.

Şor a precizat că Platon i-ar fi propus că, dacă doreşte, numele său poate să nu apară în raportul Kroll, dacă va achita companiei respective 1 milion de dolari. Tot în acest cotnext, Şor susţine că Platon i-ar fi oferit companiei Kroll 2 milioane de dolari ca numele său să nu apară în raport ca fiind implicat în fraudă.

   

Omul de afaceri şi fostul deputat în Parlamentul Republicii Moldova Veaceslav Platon a fost condamnat joi, 20 aprilie, la 18 ani de închisoare.

El este învinuit în două dosare penale, spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari. Fapt ce a condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei. 

Procurorii au ajuns la concluzia că banii, obţinuţi prin înşelăciune sub formă de credite, au fost transferaţi pe conturile mai multor companii offshore, pentru a le deghiza provenienţa ilegală, iar ulterior o parte a fost utilizată pentru stingerea unor credite în băncile din Republica Moldova. 

Platon se declară nevinovat şi afirmă că în spatele acestor acţiuni ar sta preşedintele PD, Vlad Plahotniuc. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite